fbpx

Koroška je zakladnica presenečenj

Našo prelepo Slovenijo lahko ločimo po regijah. Imamo kar dvanajst regij, ki se med sabo razlikujejo. Vsaka regija ima svoje narečje, razlikuje se po velikosti in še bi lahko naštevala. Vsak, ki živi v svoji regiji je zadovoljen ampak radi se odpravimo tudi v druge regije ter jih spoznavamo. Je pa tudi včasih zanimivo, da se med sabo ne razumemo. Včasih kdo reče, da se težko razume Prekmurce. Ampak vsi živimo v eni državi, to je Slovenija. Danes pa se bomo odpravili na sever Slovenije, tik ob Avstrijsko mejo. Tam živijo Korošci, to pomeni da je Koroška regija, meni ena najlepših regij v Sloveniji. Zelo mi je všeč njihovo simpatično narečje.

Koroška, kot sem omenila je na severu države, ob Avstrijski meji. Zelo zanimiva in raznolika je Koroška, saj nam ponuja od ravnin do gora. Karavanke, Pohorje ter Kamniško Savinjske Alpe spadajo k Koroški. Koroška ima tudi tri zelo lepe doline, to so Mislinjska, Dravska ter Mežiška. Do Koroške so ceste bolj ali manj v slabšem stanju, moramo se vozit po regionalnih cestah, ki se včasih kar vlečejo do kakega mesta, ampak se splača potrpet, ker na koncu je tudi tukaj trud poplačan, če lahko tako rečem. Črna na Koroške, Ravne ter Slovenj Gradec so večja mesta, ki so tudi bolj ali manj gospodarsko razvita. Na Koroškem živi 3% prebivalcev Slovenije, to pomeni da ni najbolj poseljena regija. Mogoče tudi zato, ker ni delovnih mest in se mladi izseljujejo, ampak mi ne bomo danes o tem govorili. Ker pa smo Slovenci narod, ki ljubimo naravo in se tudi radi podajamo v hribe, je Koroška primerna za nas. Saj se tukaj skrivajo pravi zakladi narave. Na Koroškem ne manjkajo niti dobrote, ki jih ponujajo domačini.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Karmen Rozman, Milka Leška, Majda Kocet.

Kakšne aktivnosti nam ponuja Koroška?

Tukaj nam res ne zmanjka aktivnosti, Koroška je res primerna za gibanje na svežem zraku, v prelepi naravi, da naredimo nekaj dobrega za naše telo. Na Koroškem se lahko ukvarjamo s pohodništvom, kolesarjenjem, plezanjem, pozimi smučamo, obiščemo podzemni svet, splavarjenjem, športnim ribolovom in še se bi kaj našlo.

Ker promet ni preveč gost, so lepo urejene kolesarske poti. Poti so speljane tudi po gozdnih poteh, tako da se lahko s kolesom vozite tudi po lepi naravi ter občudujete okolico. Najlepše se je po Koroški popeljati s kolesom med reko Dravo ter Alpami. Tukaj res lahko občuduješ Koroško lepoto. Na Koroškem tudi radi prirejajo razne kolesarske dogodke od spomladi in vse do jeseni. Če pa se vam pripeti s kolesom kakšna nezgoda, ne rabite skrbeti, Koroška dolina vam ponuja kar nekaj servisov in trgovin s kolesarsko opremo.

Splavarjenje je stoletna tradicija, ampak tudi na to niso pozabili na Koroškem. Nekoč je bilo po reki Drava splavarjenje gospodarsko pomembna dejavnost, saj so takrat flosarji prevažali les vse do Srbije. Danes pa  po turističnih splavih prevažajo ljudi po Dravski dolini. Na splavu pa vam ne bo dolg čas saj vam splavarji popestrijo vožnjo s glasbenim programom in z dobro kulinariko.

Če ste ljubitelj podzemnega sveta je Koroška res primerna za vas. Na Koroškem vas pričaka kar nekaj znamenitosti pod zemljo, ki se jih splača ogledat. Že leta 1665 so med Peco in Uršljo goro bila najdišča svinčeve rude. Pod Peco so takrat rudarji naredili kar 1000 kilometrov rovov. Danes rudnik več ne obratuje, ampak je del rudnika odprt za naše radovedne oči. V rudnik se lahko popeljete z gorskimi kolesi, lahko se podate peš ali popeljete s rudarskim vlakom. Če se boste podali z vlakom na ogled rudnika, vam bodo pred začetkom vožnje dali čelade, nato pa se bo vaša vožnja začela. Nato se vaš rudarski vlak nekje po 15 minutah vožnje ustavi in se dalje z izkušenim vodnikom odpravite peš. Spoznali boste kako je nekoč potekalo delo rudarjev, dobili pa boste tudi pravo rudarsko malico. Nato pa se boste odpeljali z vlakom nazaj. Tudi vožnja s kolesom pod goro je zanimivo doživetje. Popeljete se čez rove, pot je lepo opremljena, tako da se s kolesom brez problema vozite. Pot je dolga pet kilometrov in je speljana iz ene doline do druge doline. Čez celotno podzemno kolesarsko vožnjo vas spremlja vodnik, opremljeni pa ste s čelado in naglavno svetilko. To je res prava pustolovščina na Koroškem, go lahko se vozite s kolesom pod goro Peco. Nazaj do izhodišče pa se peljete po gorski asfaltni cesti. Tudi s kajakom lahko doživite podzemni svet Koroške. Najprej vas popeljejo z rudarskim vlakom, nato pa peš do začetka poti, kjer vas pričakajo kajaki. Dobite vso opremo, se posedete v kajake in se z izkušenimi vodniki podate do jezerc. Potepate se nekje 700 metrov pod zemljo. Veslali boste po podzemnem labirintu in raziskovali podzemni svet. Tega res ne smete na Koroškem zamuditi.

Ker smo Slovenci tudi znani, da smo dobri ribiči, se na Koroškem tudi s športnim ribolovom sprobate. Ulovite lahko kar nekaj rib, saj vam reke tukaj ponujajo potočne postrvi, krape, klene, some, ščuke, šarenke…

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Alpinizem je za nekatere šport, kjer se res lahko sprostijo. Nekateri se  podajo v gore in plezajo po stenah, nekateri imajo raje športno plezanje, so pa tudi takšni, ki se podajo v jame raziskovat. Za alpinizem sta najbolj primerni Raduha in Peca, tukaj se najdejo smeri za izkušene plezalce. Raduha je visoka 2062 metrov in je severna stena pravi raj za alpinizem. Tukaj se najbolj izkušeni plezalci preizkušajo čez celo leto, tudi zimske razmere jih ne motijo. Če pa ste bolj ljubitelj športnega plezanja pa se podajte v park Topla pod Peco. Tukaj se nahajajo najboljša plezališča v Sloveniji. Do same stene se lahko pripeljete z avtomobilom, ter se podate v steno, stena vam ponuja kar precej težavnosti. Ta stena se imenuje Burjakova peč in se nahaja v senci, tako da boste tudi lahko brez problema v steni ko bo na nebu najbolj žgalo sonce. Ampak na Koroškem še je nekaj plezališč, kjer se lahko sprostite. Če pa ste jamarski plezalec, pa se odpravite v Hudo luknjo in raziščite svet.

Koroška je zelo znana med pohodniki, saj več kot polovica državljanov se najraje podajo v hribe. Na koroškem je 600 kilometrov urejenih planinskih poti, ki so zelo lepo označene. Koroška vam ponuja kar 16 planinskih koč, kjer vas vedno pričakajo prijazni lastniki.  Na Koroškem se lahko podate na čudovito Peco, ki je dostopna za vse, ki se veselijo pohodništva. Tudi Raduha je zelo obiskovana gora na Koroškem, da ne omenjam Olševe in med potjo še obiščete Potoško zijalko. Tudi Smrekovec je lahko dostopen, Uršlja gora pam ponuja tudi prekrasne poglede na Koroško in daljno okolico. Lahko se podate na Košenjak ali Kope ali pa do Ribniške koče na Pohorju. To je le nekaj čudovitih gor, ki se jih splača obiskat na Koroškem.

Ker pa se Slovenci radi podamo tudi na bele strmine, je Koroška primerna za vse tiste ki obožujete smučanje. Imajo kar nekaj urejenih smučišč, kot so Kope, Ribniško Pohorje, Črna na Koroškem, Ravne na Koroškem, Bukovnik, Kotlje. Vsa smučišča so lepo opremljena in primerna za vse starosti.

Seveda ne smemo pa pozabit, da poleti radi poiščemo kako kopališče. Lahko greste v Vodni park Radlje ob Dravi ali pa v mestno kopališče na Ravnah na Koroškem ali pa v letno kopališče Slovenj Gradec. Reko Dravo vam ne priporočam za kopanje, ker ta reka pa ni najbolj primerna, hitro lahko pride do utopitve, zato ne rezskirjate svojega življenja.

Koroška je tudi znana po dobri hrani in pijači. Poskusite lahko tipične koroške jedi, kot so ajdovi žganci, nudli z različnimi nadevi, močniki, kaše. Lahko se odpravite v različne gostilne, ki jih na Koroškem ne zmanjka. Tudi izletniških kmetij boste našli ogromno, kjer vam tudi ponujajo odlično domačo hrano. Tudi turistične kmetije vam bodo napolnile lačne želodčke, zato kar pogumno na Koroško okusit dobro hrano. Tudi počitnice si lahko privoščite na Koroškem, če imate radi naravo, kar pogumno na Koroško. Prespite lahko v apartmajih, turističnih kmetijah, hotelih, gostiščih, tudi kamp je na Koroške.

Koroška je res zanimiva regija, nudi vam vse kar si lahko človek želi, da občutiš lepo čisto naravo. Zato se kar pogumno odpeljite na sever naše države in raziščite ta del Slovenije. Vsak zase najbolje ve kaj mu leži, da se sprosti. Tukaj imate res vse od pohodništva do splavarjenja. In ne ostat samo en dan, ostanite tukaj par dni in si poglejte Koroško od zgoraj in se podajte tudi pod njo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja