fbpx

Ruska kapelica je povezana z zanimivo zgodovinsko zgodbo

Če se odpravljate na izlet ali pa na počitnice v Kranjsko goro, bo Ruska kapelica zagotovo ena od vaših destinacij. Kranjska gora je izhodišče za nešteto čudovitih pohodniških poti. Lahko se obrnete proti jugu, severu, zahodu ali vzhodu, vsakič boste lahko odkrivali izjemne naravne lepote alpske Slovenije.

Če se boste iz Kranjske gore odpravili za smer Ruska kapelica z avtom, se boste peljali po cesti, ki vodi na Vršič. Do kapelice boste prispeli v petnajstih minutah, a prikrajšani boste za marsikatero naravno lepoto in čudovit razgled po Julijskih Alpah.

Zato se do Ruske kapelice rajši odpravite peš. Od Kranjske gore do Ruske kapelice je nekaj manj kot sedem kilometrov, zato boste za pot potrebovali kakšno uro in pol do dve uri,  odvisno od tega, koliko se boste med potjo ustavljali in občudovali naravne lepote.

Torej v Kranjski gori se usmerite proti Vršiški cesti. Še v Kranjski gori boste lahko na desni strani ob poti zagledali skulpturo Kekca, najbolj prepoznavnega junaka zgodbe iz Julijskih Alp, ob katerem se bodo zagotovo pomudili vaši najmlajši. Ko pot nadaljujete proti Jezeru Jasna, boste lahko ob cesti že občudovali potok Pišnica, čist gorski potok, ki je tudi znan iz Kekčeve zgodbe.

Po kakšnih desetih minutah prispete do Jezera Jasna. To je prelepo gorsko, umetno jezero, s kristalno čisto, zelenkasto vodo, ki pa je večino leta ledeno mrzla, a se poleti najde kdo, ki si upa zaplavati v njej. Pravzaprav sta jezeri dve, ob sotočju Velike in Male Pišnice, ki tečeta po osrednjem območju Triglavskega narodnega parka. Ob sotočju lahko občudujete manjši naravni kanjon. Tu je tudi začetek gozdnega rezervata Mala Pišnica, ki je bil že leta 1951 zavarovan, kot naravna znamenitost.

Pot boste nadaljevali po uhojeni urejeni poti, lahko pa jezero obhodite tudi po »gorsko« belem produ ob jezeru in potoku Pišnica. Jezero obkrožajo čudovite gore Julijskih Alp, najmogočnejša med njimi sta Razor in Prisank. Od tu že lahko občudujete veliko okno v steni Prisanka, ki je najbolj znano naravno okno v Julijskih Alpah. Visoko je okoli 80 metrov in široko okoli 40 metrov.

Ko boste obšli jezero Jasna, boste pot nadaljevali po cesti proti Vršiču. Le tu in tam boste lahko skrenili z glavne ceste in pot prečkali po bližnjici, vendar morate biti previdni saj je ob cesti mnogo žic »električnih« pastirjev, saj so tu tudi po gozdu ograjeni pašniki.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Alenka Šolar, Jelica Kašca, Jože Leben, Olga Pavlin, Andreja Jovanovič, Tina A., Valentina Veljkovič, Katja Bergant, Jasna Delič, Erik Smrekar, Ana Poznič, Vlado Gorjup

Pot proti Ruski kapelici ni zahtevna, je dobro označena in tudi ni preveč strma, saj se postopoma dviga do višine cca 1.100 metrov, na kateri se nahaja Ruska kapelica.

Seveda je potrebno biti pozoren pri hoji ob cesti, saj je cesta zelo vijugasta in tudi avtomobilov tu ne manjka. Se pa pripelje mimo vas tudi kakšen kolesar ali pa motorist.

Malo preden boste prispeli do Ruske kapelice se lahko odžejate v Mihovem domu, ki se nahaja na približno pol poti od Kranjske gore proti Vršiču, na višini  1085 metrov, nad Veliko Pišnico. Koča je bila zgrajena po prvi svetovni vojni in je služila kot vojaška postojanka v bivši Jugoslaviji. Leta 1948 so jo preuredili v planinski dom, ki je ime dobil po slovenskem alpinistu Mihi Arihu.

Od doma je še par zavojev in že ste pri stopnicah, ki vodijo do Ruske kapelice, ki se nahaja malo stran od ceste, v gozdu, med drevjem. Malo naprej je tudi parkirni prostor in mizica za posedet, kjer lahko pomalicate.

Ruska kapelica in njen obstoj je povezan z zanimivo zgodovinsko zgodbo.

Kranjska gora je bila v času prve svetovne vojne pomembna strateška točka, predvsem zaradi Soške fronte, ki je pomenila boj med Avstro Ogrsko in Italijo na reki Soči. Da bi se lahko vršil prehod vojakov in vojaške opreme , je bilo potrebno zgraditi cesto, ki bi povezovala dolini reke Soče in Save. Gradnja ceste se je začela leta 1915 in pri njej je sodelovalo okoli 10 000 ruskih vojnih ujetnikov. Med gradnjo je umrlo več sto ruskih vojakov, največ med snežnim plazom, spomladi 1916 leta, ko se je s pobočja Mojstrovke utrgala ogromna masa mokrega težkega snega, ki je uničil vse pred sabo. Preživeli ruski ujetniki so zato v spomin na padle so narodnjake leta 1916 postavili kapelico. Ravno zato je Ruska kapelica dobila tudi takšno ime.

Ruska kapelica, posvečena Sv. Vladimirju, predstavlja sakralni spomenik, zgrajen iz macesnovega lesa, z dvema kupolama, ki sta narejeni v značilnem baročnem stilu. Notranjost kapelice je zelo skromna, z zanimivim oltarjem, narejenim iz narezanega vejevja, kovanimi lestenci in svečniki ter ikonostasa s podobami.

Ruska kapelica je med letom zaprta, osrednja slovesnost pa poteka vsako zadnjo soboto v juliju, na dan sv. Vladimirja, ko se pri kapelici zbere na tisoče ljudi in tudi predstavniki slovenske in ruske politike.    

Na levi strani ima Ruska kapelica tudi grobnico, kjer so pokopani ostanki preminulih ruskih vojakov. Nad grobnico je spomenik v obliki piramide, na njem pa napis v ruščini »Sinovom Rusije«.

Nedaleč  stran stoji še »Ruski križ«, ki so ga postavili avstrijski vojaki v spomin na avstrijske stražarje, ki so tudi umrli v snežnem plazu leta 2016.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Sama okolica Ruske kapelice je lično urejena, s potkami in klopcami, na katerih lahko posedite.

V spomin na graditelje ceste so leta 2006 cesto mimo kapelice poimenovali Ruska cesta. Cesta pomeni pomembno povezavo med Kranjsko goro in Bovcem.

Če se boste namenili še naprej od Ruske kapelice,   po Ruski cesti, boste čez približno dvajset minut prispeli do gorskega prelaza Vršič, ki se nahaja na 1611 metrov nadmorske višine in je najvišji ter poleg gorskega prelaza Predel edini prelaz v vzhodnih Julijskih Alpah. Prelaz povezuje Gorenjsko z dolino Trente.

Na Vršiču se boste lahko odpočili, odžejali in okrepčali, saj je tu kar nekaj planinskih koč in sicer Tičarjev dom, Erjavčeva koča, Poštarska koča, Koča ob gozdu. Od tu se boste lahko podali na ture na Veliko ali Malo Mojstrovko, Prisank, Planjo, Razor ali pa se boste sprehodili po okolici in občudovali lepote Julijskih Alp. Z razglednega grička pri Poštarski koči boste lahko občudovali Ajdovsko deklico, ki se nahaja v severni steni Prisanka. Legenda pravi, da je bajeslovno bitje, ajdovska deklica, prerokovala sinu lovca, da bo ustrelil Zlatoroga. Druge ajdovske deklice so se ob tej prerokbi razjezile in deklico za večno spremenile v skalo….

Skratka, če se boste podali na izlet ali pohod iz Kranjske gore proti Vršiču, boste uživali v neokrnjeni naravi Julijskih Alp, čistem alpskem zraku in občudovali naravne lepote in pričevalce zgodb iz preteklosti, ki jih nudi Ruska kapelica.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja