fbpx

Slap Boka je zaradi svoje velikosti, najveličastnejši v Sloveniji

Slapovi so ena najbolj privlačnih naravnih znamenitosti, saj so s svojo mogočnostjo in velikostjo deležni velikega občudovanja. Kadar je govora o slapovih, takoj pomislimo kateri je najvišji, največji in posledično najbolj znan ter obiskan. Ko pa nekoliko bolje spoznamo naravo, ugotovimo, da je slapov, manjših slapičev in brzic skoraj ob vsaki reki nekaj. In prav vsak je po svoje zanimiv, privlačen in vreden ogleda. Pa vendar imamo v naši prelepi domovini zelo mogočen slap, ki pa ga marsikdo ne pozna, saj ni tako opevan kot recimo slap Savica ali slap Rinka. A z vso svojo mogočnostjo bi si Slap Boka, ki ga lepo vidimo s ceste med Kobaridom in Bovcem, to zagotovo zaslužil.

Soška dolina, kjer se slap Boka nahaja, je že tako ali tako pravi raj za občudovalce narave, športne navdušence in tudi vse ostale, saj se prav za vsakega najde kakšna zanimivost. Mnogi izmed vseh obiskovalcev se peljejo po zgornji soški dolini in nekje med potjo skozi avtomobilsko šipo uzrejo slap, ki se bohoti v skalovju.

Slap Boka s skupno višino 144 m najdemo na desnem bregu reke Soče med Bovcem in Kobaridom. Voda, ki pada preko slapu se zbira z območji Kaninskega pogorja in na površje kot potok Boka priteče v jami na nadmorski višini približno 850 m. A že po tridesetih metrih toka, potok zgrmi preko skal v slap Boka. Slap ima dve stopnji, prvi padec je visok 106 m, drugi pa 33 m.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Domen Rudolf, Ingrid Vrenjak, Jelica Kašca, Marija Logar, Marjo Bolčina, Romana Majhen, Tanja Rudolf

Slap Boka se ponaša tudi s svojo širino, saj je širina padajoče vode v povprečju 18 m. To je namreč slap s t.i. širokim tokom. Čeprav ne gre za najvišji slovenski slap (pri čemer se upošteva višina padca na posamezni stopnji), pa ravno ta širina vodne zavese doprinese k temu, da mnogi Slap Boka poimenujejo kot najmogočnejši slovenski slap. Prav posebno veličasten je slap v jesenskih mesecih, ko v tem predelu Slovenije zapade veliko dežja, ali pa v spomladanskem času, ko se poleg padavin steka v slap oz. potok Boko tudi voda od taljenja snega v Kaninskem pogorju. V tem obdobju, ko je pretok vode pri slapu tudi 100m3/s, je za obiskovalca pogled na slap lahko celo zastrašujoč, saj ogromna količina vode pade preko previsa, ter z mogočnim bučanjem priteče proti reki Soči. V poletnih mesecih pa se vsa ta mogočnost lahko skoraj povsem izgubi, saj je zaradi poletne suše vode zelo malo in pretok lahko pade na pičla dva kubična metra na sekundo.

Kljub manjšemu pretoku v poletnih mesecih pa obisk v tem času vseeno ponuja svojevrstno postulovščino. Le ob majhni količini vode se je namreč mogoče odpraviti proti slapu po skoraj suhi strugi v smeri proti toku. To je eden izmed možnih dostopov od parkirišča, ki se nahaja ob cesti Kobarid-Bovec, takoj za kamnitim mostom s katerega na levi lahko opazimo slap (če se peljemo iz smeri Kobarida). Torej, od mosta se kar po kamnih ob oz. v strugi, ki je skoraj prazna, odpravimo proti slapu. Na začetku ta pot izgleda precej enostavna, ko pa se nekoliko bolj približamo stenam in vznožju slapa, ta dostop postane zahtevnejši, saj je potrebno preskakovati ali preplezati tudi večje skale ali balvane. Zato je ta pot priporočljiva za tiste bolj spretne, ki si želijo nekoliko drugačno doživetje od navadnega sprehoda oz. pohoda, hkrati pa bodo znali sami pravilno oceniti, kdaj prehod naprej po strugi ni več mogoč ali pa ne bi bil več dovolj varen. V povprečju tovrstno raziskovanje struge proti slapu vzame približno dve uri časa.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Druga možnost za ogled Slapa Boka je pohod do izvira potoka Boka, kjer je tudi vrh slapu. Če želimo priti do jame, kjer voda pride na površje, se moramo odpraviti po poti, ki se odcepi od glavne ceste na desni strani mostu, če z mostu gledamo proti slapu. Uberemo jo torej po levem bregu potoka Boka (gledano s tokom), vendar je ta pot precej zahtevna, saj poteka po strmem pobočju, najprej navzgor, potem pa se obrne in se začne spuščati proti izviru Boke. Pobočje je zares strmo in na nekaterih delih izpostavljeno padajočemu kamenju. Mnogi zato odsvetujejo dostop do slapa po tej poti, po drugi strani pa, če smo vajeni gibanja v gorah in smo nekoliko pazljivi, je to, kar nas pričaka po 1h in 15min hoje, zares vredno truda. Prispemo namreč prav do jame, iz katere priteče voda, ki se je prej zbrala v kraških tleh Kaninskega pogorja. Nekaj 10 m po tem, ko voda pride na površje pa že zače padati preko sten. Tako se znajdemo čisto na vrhu slapa Boka.

Če so prej opisane poti namenjen morda nekoliko bolj hribvsko ali doživljajsko naravnanim obiskovlcem, pa je tretja možnost dostopa za ogled slapa Boka namenjena vsem ostalim. Po desnem bregu struge (kar pomeni po levi strani, če z mostu gledamo proti slapu), namreč poteka pot do razgledišča Boka. Sprehod po dobro vidni potki bo v eno smer trajal približno 40 min. Pot se sicer na nekaterih mestih bolj strmo vzpne ter se približa prepadni steni, vendar je tehnično nezahtevna. Nekoliko pozornejši moramo biti le na otroke, da se držijo poti.  Že na več mestih med potjo se nam odprejo lepi pogledi na slap Boka, na samem razgledišču pa lahko le obstojimo in občudujemo mogočnost padajoče vodne gmote, ki se v čudovitem objemu skalovja kiti pred našimi očmi.

Dostop do slapa Boka oz. razgledišča je brezplačen, prav tako parkiranje na makedameskem parkirišču pri mostu ob glavni cesti. Se pa v času viška turistične sezone lahko zgodi, da je parkirišče zelo zasedeno. Vendar vam ni potrebno skrbeti, saj se mngoi ustavijo na parkirišču le toliko, da si slap ogledajo z mostu in ga fotografirajo.

Za konec dodajmo še eno zanimivost. Slap Boka verjetno še ni dosegel svoje končne velikosti oz. višine, saj ves čas čisto po malem pridobiva na svoji višini. Skrivnost je namreč v tem, da sila vode, ki pada več kot sto metrov v globino, počasi poglablja kotanjo v katero se zliva slap.

Si boste ta veličastni slap ogledali še letos, ali boste raje še kakšno leto počakali, da bo slap tudi v številkah še mogočnejši? Izbira je vaša, ostaja pa zagotovilo, da se obisk v vsakem primeru zelo izplača.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja