fbpx

Kaj vse ponuja Triglavski narodni park?

Ko pride do naravnih znamenitosti Slovenije in to takšnih, kjer je res neokrnjena narava, mir, tišina, spokoj ter sveži zrak, je vsekakor Triglavski narodni park prva misel, ki nam pade na pamet. Njegovo ime je povzeto najvišjem vrhu Slovenije Triglavu in njegova lepota je neizmerna. Naš edini narodni park je velik ponos slovenskega ljudstva in tako domačini kot tujci ga radi obiščejo. Triglavski narodni park je zaščiten in spada pod zaščito UNESCA. Ima veliko znamenitosti, ki si jih je vredno ogledati in jih poznati. Več v nadaljevanju.

  1. Dolina vrata

Gre za eno najbolj obiskanih dolin pri nas s prekrasnim razgledom na severno steno Triglava. Gre za prehodno točko ta tiste, ki se imajo namen vzpeti na naš najvišji vrh. Dolinska pot je lepo označena in lahko prehodna. Lahko jo prehodite v nekaj urah, a za tiste, ki bi radi v lepoti narave uživali dlje časa so na voljo prenočišča. V dolini boste našli tudi zgodovino slovenskega naroda, ne samo lepote narave, saj je tukaj postavljen spomenik iz 2. svetovne vojne, ki še dandanes privablja veliko prebivalcev. Za še več informacij o dolini, iz katere lahko občudujete mogočni Triglav, sledite tej povezavi http://www.lepote-slovenije.si/dolina-vrata/.

  1. Ledeniška dolina Tamar

Ledeniška dolina leži v Julijskih Alpah in spada pod Triglavski narodni park. Obdajajo jo prekrasne gore in gozdovi. Do doline ni dostopa z avtom, do nje lahko prikolesarite ali pa se do nje odpravite peš. V dolini je nuja, da si ogledate še izvir Nadiže. Do njega vas bo peljala lepa potka ob potoku. Najdete lahko tudi zgodovinsko kapelico, kjer so občasne maše in prelep ter zelo poseben slap Črne vode. Gre za nedvomno enega najlepših izletov, ki jih lahko imate. Za še več informacij o dolini klik na tole povezavo http://www.lepote-slovenije.si/tamar/.

Tamar

  1. Slap Savica

Naslednjo znamenitost pa zagotovo poznamo vsi. Že sam France Prešeren je o slapu Savici spisal Krst pri Savici, danes pa gre za eno najlepših in najbolj obiskanih naravnih znamenitosti pri nas. Slap je neverjetne barve, prelivajo so zelena, turkizna in temno modra. Igra barv je prekrasna in edinstvena. Večino vode, ki jo pretoči slap, pride iz Črnega jezera, ki je del sedmerice Triglavski jezer. Potka do Savice je lepo speljana, zato ga lahko obiščejo vsi. Triglavski narodni park je resnično poln takšnih lepot, a slap Savica prav zaradi svojih posebnih barv izstopa iz povprečja in bo nedvomno vedno na samem vrhu najbolj obiskanih krajev pri nas. Za še bolj podroben opis, kako imeti najbolj čaroben dan pri slapu, sledite tej povezavi http://www.lepote-slovenije.si/slap-savica/.

  1. Sedmero Triglavskih jezer

Še ena znamenitost, ki jo premore Triglavski narodni park, so Sedmera jezera. Sicer je na tem območju veliko jezerc, a večina jih je velik del leta presahnjena, Sedmerica pa ostane vidna čez vse leto in so jezera v pravem pomenu besede. Prvo jezero je Črno jezero, ki leži sredi gozda in je od vseh tudi najbolj toplo. Naslednji dve jezeri imata kar skupno ime Dvojno jezero, saj sta velikokrat v obliki enega, njuna posebnost pa je barva, ki je akvamarin odtenka. Ležita ob koči pri Triglavskih jezerih. Naslednje je najbolj čisto od vseh in se imenuje Veliko jezero. Je tudi največje in najbolj globoko. Veliko ljudem je najlepše jezero od vseh sedmih. Četrto jezero je zaradi svoje barve dobilo ime Zeleno jezero. Svojo barvo je dobilo zaradi alg. Sledi mu Rjavo jezero, ki je locirano najvišje od vseh. Je tudi tisto, ki od vseh še najraje presahne, ko so poletni dnevi resnično vroči. Naslednje jezero je Mlaka pri Laštah in še zadnje, sedmo, se imenuje Jezero pod Vršacem ali pa Jezero v Podsten. Njegova posebnost je, da je vedno, tudi poleti, zamrznjeno. Še več informacij o Triglavski jezerih dobite s klikom na to povezavo http://www.lepote-slovenije.si/triglavska-jezera/.

Triglavska jezera

  1. Kriški podi

Kriške pode najdete na 2050 m nadmorske višine in ponujajo vam prelep pogled na dolino Trento. Znani so po treh jezerih, po prekrasni in posebni naravi ter ponujajo tudi pogled na Planike. Kot vemo, je Planika zaščitena, zato jih ne smete utrgati. Gre za škrapljasti svet, ki zahteva vso naše spoštovanje. Na pot je potrebno iti dobro pripravljen. Na poti najdete tudi botanični vrt alpskega cvetja in če imate srečo, mimo zaide kralj gora – sam kozorog. Za še več informacij klik na http://www.lepote-slovenije.si/kriski-podi/.

Takšno lepoto, kot jo ima Triglavski narodni park, najdemo redko kje. Pomembno je, da to spoštujemo in ohranjamo. Še posebej kot državljani Slovenije je naša dolžnost, da park cenimo in ga varujemo. Je čudovita ideja za izlete z otroci, saj jih lahko od malega starši učijo o pomembnosti narave in sobivanja v njej. Triglavski narodni park je paša za oči in počitek za dušo. Tukaj se nadihamo odličnega gorskega zraka, opazujemo alpske živali, rastline in ostale prebivalce tega kraja. To je naša naravna dediščina in ponosni moramo biti nanjo. Ni človeka, ki v objemu parka ne bi užival in iz njega odšel svež, poln energije, novega zakona ter ljubezni do Slovenije. 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja