fbpx
Image Alt

Blog

ajdna

Ajdna je skalna vzpetina na južni strani gore Stol

Ajdna je gora, ki se nahaja v Karavankah. Visoka je 1046 metrov in iz vrh je lep razgled na Stol, Jelovico, Pokljuko in tudi na Julijske Alpe.

Zgodovina

Na Ajdni pa je tudi arheološko najdišče, kjer lahko vidimo oziroma ugotovimo, da je Ajdna bila poseljena že med 3. in 2. tisočletjem pred našim štetjem in nato je bil ponovno poseljen v rimski dobi. Ajdna pa je bila poseljena najbolj po razpadu rimskega cesarstva.

Izkopavanja so se začela leta 1973. Na vrhu so najdeni ostanki cerkve in stanovanjskih zgradb. Na Ajdni pa so se prebivalci ukvarjali pretežno z živinorejo in poljedelstvom.

Ajdna in poti na vrh

Koroška Bela- Ajdna (1 ura in 30 minut)

Do izhodišča pridemo tako, da se iz avtoceste Ljubljana- Jesenice usmerimo za izvoz Lipce. Potem gremo proti Jesenicam. Ko pridemo do prvega križišča s semaforji, zavijemo desno, na cesto, ki gre za Ljubljano. Pri drugem križišču s semaforji pa gremo levo. Na naslednjem križišču pa gremo za smer Koroška Bela. Peljemo se v Koroško Belo in nekje v vasi poiščemo parkirišče.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Janez Urbanc, Vida Žaberl, Vilma Peternel.

Nato pa moramo poiskati križišče v samem centru vasi (križišče je pri cerkvenem obeležju) , kjer gremo po glavni cesti skozi vas. Prečimo tudi most in hodimo po cesti vse dokler nas markacije ne usmerijo na pot. Ko pridemo do razpotja, gremo naravnost. Najprej se naša pot rahlo vzpenja, nato pa se začne vzpenjati strmo. Ko se pa pot položi pa se peš pot spremeni v kolovoz. Pot gre nato v gozd, preči tudi potok Sevnik in nato se moramo držati  široke poti. Na označenem razpotju, ki sledi moramo iti desno. Pot je nato nekoliko slabša in se tudi malo izgublja ter pa preči kolovoz. Potem pa gre pot v posek in moramo iti v isti smeri, da ne zgrešimo naše poti, ki je zaradi poseka tukaj slabo vidna. Po pečenju potoka, gremo levo po nekaj minutah. Ko pridemo do razpotja, ki se nahaja pri klopci, zavijemo desno. Potem pa se bo pot nadaljevala po stopnicah. Pot pa nas pripelje na greben in tukaj gremo levo ter se sprehodimo mimo arheološkega najdišča in nato proti vrhu. Na vrhu je vpisna knjigica.

Lahko pa gremo pri razpotju pri klopci levo, čez plezalno pot. Kar hitro bomo prišli do klinov in jeklenic. Kar kmalu pa prispemo na vrh Ajdne.

Pot je lahka in označena, plezalna pot pa je zahtevna, ampak prav tako označena. Zame ni bila ta pot zahtevna, mogoče ker sem že vajena hoje po zavarovanih gorskih poteh. Višinska razlika je 446 metrov. Pozimi je priporočena oprema cepin, dereze in pa čelada. Poleti je čez zavarovano pot priporočena čelada in pa samovarovalni komplet.

Valvasorjev dom pod Stolom- Ajdna

Lahka pot: 45 minut

Plezalna pot: 40 minut

Do izhodišča pridemo tako, da gremo iz avtoceste za izvoz Lesce. Potem pa moramo iti za Jesenice in Žirovnico. V križišču zavijemo za smer Žirovnica in Moste. V naslednjem križišču pa gremo levo za Moste. Na vrhu klanca, ki sledi pa gremo desno. Potem, ko pridemo spet do enega križišča pa gremo levo. Na večjem križišču višje pa gremo spet levo, za smer Potoška planina. In spet sledi križišče, kjer gremo za Valvasorjev dom. Parkiramo pa na parkirišču v bližini doma, saj pred domom lahko parkirajo le gostje.

Od parkirišča gremo v smeri Ajdna. Pot gre v gozd in vodi do gozdne ceste. Cesto pa dosežemo v križišču, kjer gremo desno, za Ajdno. Nato hodimo po cesti in oznake nas čez čas usmerijo levo. Pot nas vodi po kolovozu in nas pripelje na greben. Pot nato zapusti greben in nas pripelje do sedla med Malo Ajdno in Ajdno. Tam na razpotju nadaljujemo desno po lažji poti. Na naslednjem razpotju do katerega pridemo gremo pa levo. Naša pot se nato začne vzpenjati in pridemo do razgledne točke. Potem gremo pa mimo arheološkega najdišča in kar kmalu so tudi na vrhu Ajdne.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Na sedlu pa lahko gremo tudi levo, po plezalni poti. Kar kmalu pridemo do stene z jeklenico. Pot je dobro zavarovana in po poti pridemo do zavarovanega grebena Ajdne. Nato se nam priključi tudi lažja pot in kar kmalu smo potem na vrhu.

Ker sta poti povezani lahko naredimo krožno pot. Če niste navajeni jeklenic oziroma zavarovanih poti, potem ne izberite plezalne poti in se povzpnite na vrh in dol po isti, lažji poti.

Višinska razlika od izhodišča in vse do vrha Ajdne je – 125 metrov.

Poti je še več. Jaz sem obiskala te poti, iz teh dveh izhodišč. V obeh primerih sem naredila krožno pot. Je pa najkrajša pot dolga le 15 minut, iz izhodišča, ki se imenuje Na Sušeh. Najdaljši dve poti pa sem opisala iz Koroške Bele.

Valvasorjev dom pod Stolom

Dom se nahaja na nadmorski višini 1171 metrov. Odprt je vse mesece v letu in vse dni v tednu. Dom pa se nahaja v južnem delu oziroma pobočju Belščice. V domu je 75 sedežev, sedeže pa najdemo tudi pred domom, kjer jih pa je 50. V domu pa lahko tudi prespimo, saj imajo postelje. Izpred doma je tudi razgled na nekatere Slovenske gorske vrhove, je pa razgled malo omejen zaradi gozda. Dom pa je izhodišče za Ajdno, Potoški Stol, Stol, Vajnež in pa za Žirovniško planino. Kako priti do doma sem opisala zgoraj, med opisom poti na Ajdno, tako da si tam preberite. Dom se nahaja pod najvišjim vrhom Karavank, Stolom.

Obisk vrha Ajdna vam priporočam. Iz vrha so prelepi razgledi in pa, če se vam ne da hoditi veliko oziroma nimate veliko časa lahko izberete najkrajšo pot in ste samo v petnajstih minutah na vrhu. Če ne boste lačni na poti, pa si s sabo vzemite vsaj vodo. Seveda pa ne pozabite tudi na fotoaparat. Glede poti, po kateri boste pa prišli na vrh, pa se odločite sami. Sami veste, če boste na primer zmogli prehoditi dolgo ali kratko, lahko ali pa plezalno pot. Pa srečno in uživajte na vrhu.

Objavi komentar

Follow us on