fbpx
Image Alt

Blog

akvarij-piran

Akvarij Piran, kjer lahko vidite skrivnosti severnega Jadrana

Vsako mesto ima nekaj, s čemer se lahko pohvali in v vsakem mestu lahko zaznamo neko posebno vzdušje. Piran nekako velja za romantično obmorsko mestece, ki tak vtis daje zaradi starih in visokih hiš, tankih uličic, kamnitih tal in prekrasnega pogleda na morje. Najverjetneje nekdo, ki v Piranu živi, mesto vidi povsem drugače. Zdi se mu majhno, natrpano, povsod je vedno gneča, težko je z avtomobili in tako dalje. Tako kot se nam zdijo Benetke nekaj lepega, jih najbrž Benečani vidijo kot nekaj, kar ni tako zelo lepo, romantično in pisano, kot se na pogled zdi vsakemu turistu.

Piran ima marsikaj, kar je lepo in dokaz, da je temu res tako, so mnoge fotografije, ljudje, ki se nenehno fotografirajo in tako dalje. Tartinijev trg z mogočnim Tartinijem v sredini, ki gode na violino, pa cerkev nad mestom, nato prelepi deli mesta, plaže, skratka, Piran ima marsikaj. Poleg krajev, kjer se lahko le poležava pod soncem in uživa, ima Piran tudi poseben kraj, kjer se uživa in se sproti tudi kaj nauči. Sploh o ribah in morskih življenjskih vrstah. Govorim o Akvariju Piran.

Akvarij Piran

Akvarij Piran oziroma Aquarium Piran stoji na Kidričevem nabrežju 4 v Piranu že več kot 50 let, nahaja pa se v prostorih nekdanje carinarnice in pa v pritličju vile Piranesi, kot jo imenujemo danes. Stavbo so obnovili in dandanes daje vtis dobro ohranjene stavbe, ki nas z napisom vabi v odkrivanje notranjosti. V Akvariju Piran prebivajo nekatere vrste favne in flore severnega Jadrana, lega pa je taka, da akvarija nikakor ne moremo spregledati.

Akvarij Piran

Ironija Akvarija je prav gotovo dejstvo, da na majhnem prostoru gojijo toliko raznolikih živali, ki pa v bistvu živijo v zelo majhnem delu slovenskega morja. Akvarij Piran namreč nudi dom kar 140 različnim vrstam organizmov, v največji količini pa imajo seveda rib. Teh je okrog 60 vrst, med njimi pa so tudi rake, ki navadno živijo v jatah na odprtem morju. Take so na primer brancini in orade. Ribe, ki so navadno doma v obalnem pasu in jih v Akvariju tudi imajo, so med drugim tudi špari, kavali in pa črniki. Poleg teh imajo tudi nekaj takih, ki navadno svoj dom najdejo v skalnatih grebenih. Primer takih rib so ugorji.

Akvarij Piran

Akvarij Piran ima tudi nekaj manjših akvarijev, v katerih lahko najdemo volkce, prisesnike in babice, kdor pa ima res dober in natančen vid, lahko vidi celo morske liste, morske zmaje in zvezdoglede. V Akvariju imajo tudi nekaj morskih konjičkov. Zanimivo dejstvo je, da pri morskih konjičkih ni samička tista, ki v telesu nosi zarodke in kasneje mladičke, pač pa je samček. Ta jih tudi »rodi« in za to lahko porabi tudi tri dni. Poleg morskih konjičkov so tu tudi morski psi, morska mačka in pa balestra. Poleg vsega tega, lahko v Akvariju vidimo tudi kar nekaj različnih rakov, pa za otroke zanimive žagaste kozice, vsem tem pa seveda kraljuje slavni jastog.

Akvarij Piran

Poleg rib, lahko v Akvariju vidimo tudi mehkužce; školjke in polže, pa tudi hobotnico in sipe. Za konec pa si lahko v Akvariju ogledamo tudi več vrst spužev, ožigalkarjev in pa iglokožcev. Pod slednje spadajo najbolj znane in elegantne morske zvezde, pa kumare, morski ježki in kačjerepi. Ne le živali, vsake toliko si lahko v Akvariju ogledamo tudi kako fotografsko razstavo, ki jih vedno prirejajo, teme pa so seveda morske. Zato je dobro, če se odpravljamo v Akvarij, da prej malce poguglamo, kaj se tam dogaja.

Akvarij Piran

Tisti,  ki jim gledanje rib preprosto ni dovolj, to so navadno predvsem otroci, pa se lahko tudi odločijo za hranjenje rib v Akvariju Piran. Seveda sta najprej potrebni dve uri, da se usvoji znanje, kaj je lahko na meniju določene ribe in kaj ne. Sledi sama priprava hrane, obenem pa se gre tudi v prostore akvarija, kjer navadno hodijo le zaposleni. Tisti, ki so dovolj pogumni, lahko celo nahranijo strašnega morskega psa. In kdor dobro posluša, lahko sliši, kje imajo morske zvezde usta.

Akvarij Piran

A da ne pride do slabe volje, je dobro prej pogledati cenik Akvarija in pa seveda urnik. Otroci do drugega leta lahko v Akvarij Piran vstopijo brezplačno, tisti, do štirinajstega leta pa morajo za vstop plačati 3 evre. Za odrasle vstop stane po 5 evrov na osebo, družinska vstopnica pa stane 10 evrov. Družinska vstopnica velja za dva odrasla in pa dva otroka, vsak naslednji otrok se doplača po 1 evro. Cena se razlikuje tudi za skupine, ki imajo več kot 10 oseb, otroci bodo plačali po 2,5 evra, odrasli pa že po 4 evre. Hranjenje rib vsakega stane 5 evrov, ne glede na to, koliko je star, vodeni ogled pa stane 7 evrov, računa pa se na osebo in le za skupine nad 10 oseb. Prav tako si lahko na blagajni Akvarija kupimo letni abonma, ki za odrasle stane 25 evrov, za otroke pa 15 evrov. Seveda poskrbijo tudi za dijake, študente in upokojence, kateri morajo za vstop plačati po šest evrov.

Akvarij Piran

Akvarij Piran je med oktobrom in aprilom zaprt ob ponedeljkih, razen za skupine, ki se prej dogovorijo za vstop. Drugače pa je Akvarij Piran odprt vse leto, od devetih zjutraj do petih popoldan v zimskem času in do desetih zvečer v poletnem času. Poleg tega pa je na njihovi spletni strani vedno objavljen tako urnik kot tudi cenik, poleg pa so navedeni še kontakti, kamor se lahko obrnemo z morebitnimi vprašanji, rezervacijami in tako dalje. Poleg tega jih lahko spremljamo tudi na Facebooku, kjer vedno objavljajo, kaj se pri njih dogaja, kaj je novega in tako dalje.

Akvarij Piran

Akvarij Piran se ukvarja tudi z nekaterimi projekti. Poleti, leta 2018, so za primer organizirali svojevrsten lov na meduze. Ker se je po vseh zalivih slovenske obale namreč pojavilo preveč meduz, so jih šli loviti in spuščati v morje tja, kjer jih ljudje ne bi ogrožali oziroma one ne bi škodile ljudem. Poleg tega organizirajo še marsikaj drugega, a za natančnejše informacije je treba pogledati na njihovo spletno stran, kjer sproti objavljajo dogodke in novice. V lasti imajo tudi čoln, s katerim lahko nabirajo morske organizme.

Akvarij Piran je lahko super ideja za izlet, saj je blizu morja, blizu restavracij in blizu Tartinijevega trga. Sploh so nad njim navdušeni otroci, tako domačini kot tudi tisti, ki ne živijo ob morju.

Foto: Mateja Teropšič, Boštjan Urbanc, Dejan Novak, Vesna Petrovič, Vilma Peternel. 

Objavi komentar

Follow us on