fbpx
Image Alt

Blog

bela-krajina

Bela krajina je bogata z naravnimi lepotami, kulturnimi spomeniki in svojevrstnimi znamenitostmi

Kljub temu, da velja, da je Slovenija tako majhna, da lahko v enem dnevu pridemo iz gora, na polja, ravnice, čez griče do morja, pa je res tudi, da je kulturno in naravno bogastvo Slovenije tako veliko, da si ga zagotovo ne moremo v celoti ogledati niti v celem letu ne.

Številne pokrajine z naravnimi značilnostmi in lepotami, kulturnimi spomeniki, bogastvom v rastlinskem in živalskem svetu nam ponujajo nešteto možnosti za čudovito preživete dneve v raziskovanju naše prelepe  Slovenije.

Ena izmed izredno naravno in kulturnih bogatih pokrajin je tudi Bela krajina. Bela krajina leži na jugovzhodu Slovenije in obsega območje med Gorjanci, Kočevskim rogom in reko Kolpo. Izredno zanimiva je že zgodba o samem imenu te pokrajine, bela , naj bi izhajala iz bele barve lanenega platna.

Bela barva je tudi barva belokranjske narodne noše. Zeleni Jurij,  simbol Bele krajine, nosi bela oblačila, zelen je le venec na njegovi glavi. Bela predstavlja tudi barvo, ki označuje naravno okolje Bele krajine, poraščene z belo brezo, ki nikjer drugje v Sloveniji ne raste tako pogosto kot ravno v Beli krajini. Bele pa so tudi štorklje, katerih gnezda boste v Beli krajini opazili na mnogih električnih drogovih in dimnikih hiš.

Bela krajina ima dolgo in izredno bogato ter zanimivo zgodovinsko zgodbo. O tem pričajo mnogi zgodovinski ostanki iz daljne preteklosti.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Alenka Berk, Amadeja Kump, Uroš Novina, Irma Pirc, Vinko Kukman.

Eden izmed najbolj privlačnih arheoloških spomenikov v Sloveniji se nahaja v vasi Rožanc, ob cesti Semič – Črnomelj. To je »Mitrej nad Rožancem«, relief v skali, ki naj bi nastal že v drugem stoletju. Prikazuje upodobitev boga Mitre. Mitriatizem je vera, ki jo štejemo med prastara verstva Perzije.

O življenju v davnini pričajo tudi ostanki gradu Vinica, v vasi Vinica, kjer je tudi rojstni kraj našega pesnika Otona Župančiča. Njegova najbolj znana dela so namenjena najmlajšim in to so pesniške zbirke Pisanice, Ciciban, 100 ugank. Svetovno znana pa je tudi njegova drama Veronika Deseniška. V rojstni hiši pesnika je urejen muzej, ki si ga je vredno ogledati.

O življenju ljudi v Beli krajini pa govorijo stalne in občasne razstave v Belokranjskem muzeju, ki se nahaja v Metliškem gradu, ki izhaja iz 15. stoletja. Muzej je odprt od ponedeljka do sobote, med 9.00 in 17.00, ob nedeljah in praznikih pa med 10.00 in 14.00. Odrasli boste za vstopnino plačali 4,00 Eur, upokojenci 3,50 Eur, otroci do 15 let pa 3,00 Eur. Če vas je več, se splača kupiti družinsko karto, ki znaša 8,00 Eur.

Bela krajina se ponaša še z eno zanimivostjo na področju kulture. To so tri fare v Rosalnicah, kakšna dva kilometra iz Metlike. Tam si lahko ogledate tri cerkve, ki stojijo vzporedno ena ob drugi, v notranjosti pokopališkega obzidja. Tri gotske cerkve, ena posvečena Žalostni materi božji, druga Glej človek in tretja cerkev Lurške matere božje imajo zanimivo notranjost in vsaka svojo zgodbo. K cerkvam vsako leto prihaja mnogo romarjev, posebno veliko se jih tam zbere na praznik Sv. Jerneja, prvo nedeljo po 24. avgustu.

Bela krajina se poleg mnogih zgodovinskih spomenikov ponaša tudi z mnogimi naravnimi lepotami, posebnostmi in značilnostmi.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Vsekakor je ena najlepših naravnih lepot Bele krajine reka Kolpa. Reka Kolpa je ena izmed najlepših, najbolj čistih in najtoplejših rek v Sloveniji. Izredno je bogata z rastlinskim in živalskim svetom. Njeno obrežje je poraščeno z drevjem in mestoma se nam zazdi, da poleg reke in drevja, ki jo obdaja, tam ni drugega sveta. V reki Kolpi živi okrog štirideset avtohtonih vrst rib. V njej domuje vidra, ena izmed najbolj ogroženih vrst sesalcev v Evropi. Ob nabrežju pa lahko občudujete sivo čapljo, prelepo ptico, ki zraste do višine pol metra, z razprtimi krili pa meri v širino do dveh metrov. Ob reki Kolpi so po gozdnih stezicah speljane mnoge sprehajalne in kolesarske poti, ob katerih boste uživali ob pogledu na neokrnjeno naravo in uživali v tišini, ki jo zmotijo le glasovi narave, veter, žvrgolenje ptic, žuborenje vode, šelestenje listov v krošnjah dreves…

In če v tem uživate, potem je dopust ob reki Kolpi in Bela krajina prava destinacija za vaše naslednje počitnice. Nastanite se lahko v podeželskem okolju, na kmečkem turizmu, najamete zidanico na Trški gori ali pa kampirate ob reki Kolpi. Bela krajina namreč premore kar nekaj izredno lepih kampov, umeščenih v naravno okolje ob tej prelepi, čisti in poleti celo do trideset stopinj topli reki. Mi smo si  na vandranju po Beli krajini ogledali kamp »Glamping Kolpa Resort«.  Nahaja se v vasici Krasinec, nedaleč od Črnomlja. Tam lahko bivate v razkošnih šotorih ali pa najamete leseno glamping hišico. Kamp premore tudi popolnoma naravni bazen, odprto kurišče, ob katerem se ob večerih zberejo »prebivalci« kampa in pa celo bralni kotiček. Na počitnicah ob reki Kolpi boste lahko plavali, čolnarili, raftali, uživali v kajaku ali kanuju. Tudi tisti, ki radi ribarite, boste prišli na svoj račun. V kampih so tudi igrišča za odbojko na mivki, igrišča za otroke in še in še. Skratka tam vam sigurno ne bo dolgčas, imeli boste kaj početi, če pa želite, pa se lahko umaknete v naravo in se samo sprehajate ob vodi, po gozdu, obiščete kakšno znamenitost…

Izvir reke Krupe, največji izvir v Beli krajini, v vasi Krupa, cca 3 kilometre iz Semiča je ena izmed značilnosti, ki si jo je vredno ogledati. Pa izvir Jelševnik, kakšnih pet kilometrov zahodno od Črnomlja, kjer domuje črni močeril, črna človeška ribica, ki je bila odkrita kakšnih 300 let za belo človeško ribico. Predstavitvene table, ki vam bodo dale informacije o tej redki živalci se nahajajo pri Župančičevi hiši v Jelševniku. Tam vam bodo, ob predhodni najavi, tudi prikazali film o črni človeški ribici.

Bela krajina je tudi območje, kjer se nahaja Krajinski park Lahinja, ob reki Lahinji. Po označenih tematskih poteh boste odkrivali naravne lepote in kulturno bogastvo. V parku se nahaja Klepčev mlin, kjer se lahko oskrbite z domačo moko, Galerija domače in umetnostne obrti, cerkvica vseh svetnikov z zvonikom na preslico, za katero je značilno, da zvonovi niso nameščeni v zvonik, ampak visijo v linah zidu… v vasi Veliki Nerajec pa vas popeljejo z lojtrnikom-vozom, s stranicami podobnimi lestvi ali zapravljivčkom-vprežni voz oz. kočija za prevoz turistov.

Skratka, Bela krajina vam ponuja nešteto možnosti za sprostitev, obogatitev duha, spoznavanje  posebnosti in lepot narave, zgodovinskih znamenitosti in kulturnih značilnosti … pri vedno prijaznih in za obiskovalce odprtih domačinih pa boste deležni toplega sprejema. In od tam zagotovo ne boste odšli žejni ali lačni. Belokranjska pogača, belokranjsko cvrtje, belokranjski žlikrofi, ajdova potica, poleg pa kapljica metliške črnine ali Belokranjca…ja, Bela krajina je tudi pokrajina pristnih, domačih, belokranjskih dobrot!

Objavi komentar

Follow us on