fbpx
Image Alt

Blog

Blejski grad

Blejski grad je ena najbolj romantičnih destinacij v Sloveniji

Bled je enostavno krasen in prečudovit. Mislim, da ni človeka, ki ne bi mislil tako. Kot ena najbolj priljubljenih turističnih točk ponuja vsem obiskovalcem, tudi domačim, res pestro izbiro vseh možnih aktivnosti. Na svoj račun in okus pride lahko prav vsak. Med najbolj znamenitimi točkami Bleda je vsekakor Blejski grad, ki ponuja fantastičen razgled in pogled na jezero ter širšo okolico.

Blejski grad že mnogo let kraljuje na mogočni skali, ki se nad Blejskim jezerom dviga 130 metrov visoko in bi naj bil, vsaj tako pravijo zgodovinski pisni viri, najstarejši grad na Slovenskem. Tja se lahko odpravite z avtom ali peš, do samega Blejskega jezera pa vas lahko pripelje tudi avtobus, ki nato nadaljuje svojo pot vse do Bohinjskega jezera. Če le imate čas, se do gradu le odpravite peš, saj je do njega urejena lična in prijetna potka, ki nikakor ni zahtevna. Grad je za obiskovalce odprt vse dni v letu, delovni časi pa variirajo. Julija in avgusta je odprt od 8. ure zjutraj pa vse do 21. ure zvečer.

Kot že omenjeno, Blejski grad ponuja čudovit razgled, vendar to ni edina njegova odlika. Na gradu si lahko ogledate muzej, ki ga najdete v baročnem delu grajske stavbe in prikazuje razgibano zgodovino Bleda vse od prvih naseljencev dalje ter vas popelje skozi različna obdobja naših prednikov. Svoje raziskovanje lahko dopolnite z ogledom grajske kovačnice, ki se nahaja na zgornjem dvorišču in v kateri so predstavljeni kovani izdelki. Na nakovalu je možen tudi odtis spominskega kovanca, ki bo, ko boste Bled zapustili, lep spomin na ta krasen, zgodovine poln kraj. Kot zanimivost – kovačnica na gradu ni samo kot prostor za turistične oglede, ampak v njem dejansko še vedno deluje kovač, ki izhaja iz četrte generacije kroparskih kovačev ter tako ohranja dolgoletno tradicijo.

Edinstven prostor je grajska tiskarna, ki jo je v svojem času obiskal tudi utemeljitelj slovenskega knjižnega jezika Primož Trubar, saj je bil Blejski grad v tistem obdobju močno oporišče protestantizma. Ogledate si lahko rekonstrukcijo Gutenbergove lesene tiskarske stiskalnice, s katero grajski tiskar prikaže umetnost tiskanja na ročno izdelan papir. Če želite, se lahko tudi sami preizkusite v tej umetnosti in odnesete domov spominek ter hkrati delo izpod svojih rok.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Nina Poznič, Irena Marolt, Rok Pintarič, Rudi Kranjc, Tina Stegne, Romana Majhen

Seveda pa Blejski grad obljublja tudi nekaj za vse kulinarične navdušence. V restavraciji si lahko privoščite okusno kosilo ali večerjo, v grajski kleti pa lahko na degustaciji preizkusite odlična slovenska vina, hkrati pa se lahko podučite o stekleničenju vina iz hrastovih sodov na star način, kot so to opravljali nekoč. Spet ne boste odšli praznih rok, saj vsak obiskovalec, ki si za spomin napolni steklenico, jo sam začepi in povoska, dobi spominski certifikat. Krasna in nepozabna izkušnja, kjer dobre kapljice ne manjka.

Blejski grad je priljubljena destinacija tudi za romantične duše in pari se izjemno radi odločajo zanj kot kraj, kjer si bodo obljubili večno zvestobo. Grajska kapelica je od leta 2014 ponovno na voljo za poročne obrede, civilno poroko pa mlad par lahko opravi v Viteški dvorani. Poroka na Blejskem gradu je nekaj posebnega tudi zaradi edinstvenih obredov, ki vam jih pripravijo samo tukaj. Pred vstopom v grad obiskovalce sprejme graščak s srednjeveškim pozdravom in jih pospremi na grajsko dvorišče. Ko se zaključijo malo prej omenjeni obredi, na dvorišču poteka odpiranje šampanjca z mečem grofa in ženina. Po fotografiranju se mladoporočenca in njuni gostje odpravijo v vinsko klet, kjer mladi par napolni svojo prvo skupno steklenico vina. Na poseben način jo zapreta z pečatom kleti gradu in steklenica se odpira na posebno obletnico ali rojstvo prvega otroka. Po zaključku tega rituala se nato odpravijo v grajsko tiskarno, kjer mladoporočenca natisneta simbolični poročni list z žigom gradu s starinskim tiskom. Verjamem, da je to resnično najlepši dan za zaljubljen par.

Izlet na Bled in na Blejski grad je resnično pester in poln raznih možnih aktivnosti za vse okuse, nikamor pa ne smete iti domov, brez da bi uživali v blejski kremni rezini oziroma pravi blejski kremšniti, ki si jo lahko privoščite tudi v restavraciji na gradu. Dodajte zraven še odlično kavo, krasen razgled na jezero, dobro družbo in vaš izlet bo popoln.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Za konec pa še kratka zgodba oziroma legenda o grajski vdovi Polikseni. Slovenski prostor je poln takšnih in drugačnih pripovedk, našli jih boste povsod, zato brez tega ne gre. Okoli leta 1500 je Bled imel zakupnika Hartmana Kreigha, ki pa ni bil preveč dober gospodar in kmetje so se mu upirali. Ko je nekega lepega dne izginil, se je govorilo, da so ga ubili razbojniki ali pa so mu sodili kar puntarski kmetje sami, tega še danes ne vemo. Zakupnika Hartmana niso nikoli več videli. Na gradu pa je za njim žalovala vdova Poliksena, ki je prav tako kot mož trdo vladala in od podložnikov iztisnila vse, kar so imeli. Kljub trdi roki nad podložniki pa je bila zaradi moževega izginotja zelo žalostna in je v njegov spomin zbrala vse zlato in srebro, ki ga je bila shranila v skrinjah. Iz zbranega bogastva so ji vlili zvonček za kapelico na otočku sredi Blejskega jezera. Ko so ga peljali na otok, se je razbesnela nevihta, ladjica pa je skupaj s tovorom potonila. Legenda pravi, da se zvon, ki se je pogreznil v blato, ob viharnih nočeh še danes oglaša iz jezerskih globin in se ga lahko sliši daleč naokrog. Poliksena je žalostna zapustila grad in odšla v samostan v Rim. Papež je slišal za njeno žalostno zgodbo, dal je vliti nov zvon in ga poslal na otok. Še danes ga najdete na otoku in lahko z njim pozvonite ter si nekaj zaželite.

Blejski grad je resnično nekaj posebnega, edinstvenega in nepozabnega. Človeka osupne s svojim razgledom in lepoto ob čisto vseh letnih časih. V krasni sestavljanki skupaj z jezerom, otočkom na sredini jezera, cerkvico in lepo urejeno okolico dobijo obiskovalci tisti poseben občutek pravljičnosti in nič čudnega ter presenetljivega ni, da je Bled najbolj obiskana slovenska znamenitost, kamor se obiskovalci vedno znova radi vračajo, Slovencem pa je v velik ponos. Bleda resnično nikoli ne pozabiš.

Objavi komentar

Follow us on