fbpx
Image Alt

Blog

Cerkev svetega Hieronima

Cerkev svetega Hieronima pod Nanosom

V Sloveniji imamo devet cerkva, ki so posvečene sv. Hieronimu, najbolj znana pa stoji pod Nanosom. Ta cerkev je že od nekdaj božjepotna. Ljudje, ki so verni, se zatekajo k njej iz Postojnskega in Vipavskega. Cerkev sv. Hieronama leži na pobočju vzhodno od Nanosa, na višini 1018 metrov nad morjem. Ker leži na tako razglednem pobočju, je vidna daleč naokoli, vse iz Vipave, Krasa in tudi z morja. O cerkvi sv. Hieronima so se nekoč ustvarile različne legende ter zgodbe o njenem nastanku.

Ena legenda govori, da je na Nanosu živel puščavnik v koči, imenoval se Hieronim. K njemu so hodili ljudje in mu prinašali hrano ter najnujnejše potrebščine za življenje. On jim je bil za to zelo hvaležen in jim je, ko se je bližala nevihta, zanetil kres, da se je videl daleč naokoli. In zato so mu ljudje postavili cerkev pod Nanosom.

Druga zgodba govori, kako je Hieronim nosil na hrbtu kapelico in potoval v Rim. Pot naj bi ga vodila čez Nanos in tam, kjer danes stoji cerkev, tam naj jo bi on takrat pustil.

Tretja legenda pa govori o tem, kako je svetnik skrival tihotapce v njej in on jo naj bi tudi odnesel pod Nanos.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Boštjan Fuks, Jana Lemut, Marija Čajko, Mario Patajc, Marjan Gresl, Petra Novak, Rebeka Bajec, Špela Hrovatin, Tea Nagode, Valentina Škerlj

Kdo je sveti Hieronim?

To je sveto ime človeka, ki naj bi se rodil nekje blizu Pivke, leta 345. Njegovi starši so ga poslali na šolanje v Rim in Milano. Ko je končal študij, je spoznal menihe in se odločil, da se bo posvetil bogoslovni vedi. Odšel je tudi v puščavo Halkis, kjer je študiral. V puščavi je tudi zelo trpel. Leta 382 je postal tajnik papeža Damaza I., on mu je dal nalogo, da mora predelati latinski prevod Svetega pisma. Ko je papež umrl, se je odločil, da bo končal sveto pismo in ga prevedel. Umrl je leta 419, 30. septembra. V življenju mu ni bilo lahko, kar nekaj je pretrpel.

Zgodovina Cerkve svetega Hieronima

Cerkev sv. Hieronima naj bi bila tukaj že leta 1360, ni pa rečeno, da je bila na istem kraju kot danes. Ne ve se točno, kakšno obliko je imela takrat, ampak takšno, kot je sedaj, naj bi dobila ob koncu 16. stoletja oziroma v začetku 17. stoletja. Ker jo so vremenske razmere večkrat poškodovala, so morali cerkev sv. Hieronima obnavljati in popravljati. Tudi ljudje so jo večkrat poškodovali, ker so verjeli zgodbam, da je v njej zakopan zaklad. Nekoč so v cerkvi stali trije kamniti oltarji, ampak so ohranili samo glavni oltar. V 16. stoletju so tu pridobivali železovo rudo. Govori pa se tudi, da je v cerkvi pred sliko sv. Hieronima vedno gorela oljenka, za njo pa so skrbeli domačini z Abramove kmetije, ki je zelo blizu. Luči niso pustili, da bi ugasnila, mornarji pa so jim pošiljali olje. Tako so se ladje namreč lahko orientirale.

Po drugi svetovni vojni so cerkev opustili. Ampak so se leta 1984 le spomnili nanjo in jo začeli spet obnavljati. Leta 1990 so jo dokončno obnovili in zgradili, dobila je čisto drugačno podobo in obliko kot stara cerkev. Danes je cerkev zelo preprosta, ima 15 metrov visok zvonik, ki ima dva zvonova. Tudi znotraj je vse spremenjeno. Je pa na steni slika svetega Hieronima, ki jo je naslikal slikar Tomaž Perko. Na južni strani pa je slika Device Marije. Vse slike je narisal znani slikar Tomaž Perko. Od zadaj so kamnite stopnice, ki greš lahko do zvonika in do pevskega dela. Na cerkvi tudi stoji spominska plošča sv. Hieronima, ki so jo postavili leta 1994.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Nekateri tudi pravijo, da ob lepem vremenu vidiš tudi vse do Benetk, in sicer zvonik sv. Marka. Vidi se od Triglava in vse do morja, tudi mi smo imeli srečo, da smo videli morje. Vidita pa se tudi vsa Vipavska dolina in Kras.

K cerkvi hodijo romarji iz vseh okoliških župnij, nekatere župnije imajo tudi svoje nedelje, ko se zberejo okrog Jeromnovega oltarja.

Do cerkve sv. Hieronima lahko pridemo z avtomobilom, peš ali pa s kolesom. Z avtomobilom se peljemo iz Podnanosa ali pa iz vipavske strani skozi Sanobor in sledimo tablam do turistične kmetije Abram in nato do cerkve. Najlepše pa je, da se do cerkve sprehodimo kar peš in si naredimo majhen izlet. Do cerkve sv. Hieronima vodi kar nekaj lepih poti, ki so primerne za vse ljudi, tudi za otroke.

Poti

Lovska koča Vojkovo: ta pot vam bo vzela tam nekje 1 uro hoje do cerkvice. Z avtoceste zapeljete na Razdrtem in se po stari cesti peljete naprej proti Vipavski dolini. Cesta bo kar ovinkasta, čez čas pridete na križišče, kjer se desno odcepi cesta za Nanos. Peljete se po tej cesti vse do lovske koče. Tu je kar veliko parkirišče, kjer lahko pustite avto. Dalje pa lepo peš. Pri koči boste videli table in se napotite proti gozdu. Kar nekaj časa boste hodili po gozdu, ko pa se bo gozd končal, pa vas pot pripelje na travnata pobočja. Tu se vam bodo odprli tudi prekrasni pogledi na Nanos, Vipavsko dolino, videli boste tudi Julijske Alpe in, če bo lepo vreme, tudi vse do morja. Sedaj samo sledite poti in pred sabo boste videli cerkev sv. Hieronima. Pot je res prijetna, ampak v poletnih mesecih je tukaj kar vroče, zato se opremite z vodo ter zaščitno kremo in pokrivalom. Tukaj se kar naužijte prelepih pogledov ter svežega zraka.

Razdrto: ta pot je malo daljša, nekje 2 uri vam bo vzela. Avtocesto zapustite in se peljete v Razdrto. V mestu boste opazili table za vasi Strane in Veliko Ubeljsko. Pred vasjo boste videli veliko parkirišče, kjer lahko parkirate. S parkirišča greste najprej po cesti in preko mostu. Zagledali boste table in se napotite za Nanos oziroma k Vojkovi koči. Najprej se boste sprehodili po travnatem pobočje, potem vas bo pot pripeljala v gozd. Pot je lepo označena, le slediti morate tablam za Nanos. Ko boste prišli na razgledna travnata pobočja, se vam bo tudi prikazala cerkev sv. Hieronima. Nimate več daleč do nje.

Imate pa še nekaj poti do cerkve sv. Hieronima, iz Lozice (2 uri 15), Hrašč (2 uri 30), Podnanosa (3 ure 15). Sami si izberite, katera pot je za vas in vašo družino najbolj primerna. Pa če imate otroke, jih kar vzemite s sabo, saj je pot primerna in ni težka.

Vzemimo si čas in obiščimo cerkev sv. Hieronima pod Nanosom. Naužili se bomo svežega zraka in prelepih pogledov okoli Vipavske doline in vse do morja. Pot je primerna za vse letne čase in za stare ter mlade. Ker ni do cerkvice vode, si napolnite v poletnih časih nahrbtnike s tekočino, ne pozabite na zaščito. Izlet pa lahko podaljšate tudi do Vojkove koče na Nanosu.

Objavi komentar

Follow us on