fbpx
Image Alt

Blog

Debeli rtič

Debeli rtič je naravna dediščina Slovenije

Debeli rtič je nam vsem poznan predvsem iz različnih reklamnih oglasov, ki nas pozivajo k temu, da darujemo denar za otroke iz socialno ogroženih družin, da bodo lahko odšli na morje. Tudi sama sem bila kot majhna punčka eden izmed teh otrok, ki so lahko odšli na morje zaradi ljudi, ki so nesebično darovali denar in poskrbeli, da je ogromno število otrok konec poletja nosilo velik nasmeh na obrazu. A Debeli rtič ni le zakladnica lepih spominov otrok iz revnejših družin, pač pa je tudi prava zakladnica lepih kotičkov, čudovite narave in uživanja ter relaksacije.

Debeli rtič je, kot nam že samo ime pove, rt, ki ima široko oziroma debelo obliko. Nahaja se na skrajnem severnem koncu male slovenske obale, tik ob meji z Italijo in spada pod občino Ankaran. Naselje je bilo ustanovljeno leta 1991, obsega pa pičlih 0, 24 kvadratnih kilometrov. Debeli rtič ne predstavlja nekih poseljenih območij, saj so na njem zgradili le nekaj posamičnih stavb, Mladinsko zdravilišče in letovišče Debeli rtič in pa nekaj počitniških hišic Ministerstev za obrambo in notranje zadeve. Prav iz tega razloga, ker ni veliko poseljen, je tudi zelo malo izpostavljen onesnaževanju in to je tudi razlog, da je redek primer neokrnjene narave na slovenski obali. Debeli rtič ima namreč zavarovano obalo in park, tu je prepovedano kakršnokoli poseganje v naravo, kampiranje, kurjenje, gradbena dela, skratka prepovedan je čisto vsak poseg, ki bi lahko oskrunil pestro in edinstveno naravno okolje.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Benjamin Prešeren Pogačar, Dani Jela, Iztok Poljak, Jernej Kozan, Miran Mlekuž, Mirjam Gostinčar, Morena Ena

Debeli rtič po lestvici IUCN spada pod tretjo kategorijo, kar pomeni, da je označen kot naravni spomenik ali posebnost. Območje, ki je zavarovano, obsega 800 metrov obale in pa približno 200 metrov dolg pas obalnega morja, kar pomeni, da obsega obali na najbolj zahodni točki rta, vključno z robom in steno klifa, ki je poraščena s toploljubnimi rastlinami, ter abrazijsko teraso, ki je tik ob vznožju klifa. Stene klifa, ki spominjajo na prepade, so visoke od 12 pa do 21 metrov. To je tudi območje, kjer je visoka izpostavljenost erozijskim pojavom in procesom in je zato strogo prepovedano poseganje v naravo, saj je naravno dediščino treba varovati, ne pa uničiti. Sploh če je tako svojevrstna, redka in edinstvena kot je na Debelemu rtiču. Seveda tako neokrnjene narave ne bi bilo, če bi bil Debeli rtič ne bi bil tako težko dostopen kot sicer je.

Narava je najverjetneje tudi eden izmed razlogov, zakaj se je Rdeči križ Slovenije odločil, da bo svoje mladinsko zdravilišče postavil prav na tem kraju. Leta 1955 se je pričela gradnja Mladinskega zdravilišča in letovišča Debeli rtič. Takrat zapuščene in zaraščene površine so preuredili, zasadili nekaj novih rastlin in tako ustvarili čudovit par, ki se razlega na kar sedmih hektarih. Načrtovalci parka so seveda upoštevali naravno dediščino in so zato gradnjo zdravilišča in parka prilagodili tako, da je bilo vse njihovo delo v skladu z naravnimi zakonitostmi. Dve zgradbi, ki sta takrat že obstajali in sta stali med zelenjem, so povezali v zdravilišče in zato danes deluje, da je Mladinsko zdravilišče in letovišče Debeli rtič stopljeno z zelenjem. V parku, ki so ga postavili, najdemo največ sadnih vrst, kot so oljka, kostanj, limona, oreh, mandarina, bananovec, grenki pomarančevec, datljeva palma, kaki, sliva, granatno jabolko, robida in ostale. Najde pa se lahko tudi veliko število okrasnih rastlin. Ena izmed močnejših predstavnic teh je artičoka.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Park Arboretum Debeli rtič in je zelo svojevrsten in raznolik kar se tiče rastlinja, ki raste v njem. Dom namreč nudi kar več kot 4500 rastlinam, ki so pripadnice čez 230 različnih vrst in prihajajo z vseh kontinentov. Bolj ali manj so rastline mlajše od petdesetih let, v najstarejšem delu parka pa najdemo tudi brest in puhovca, ki sta stara nekje med 120 in 150 let. V parku najdemo ogromno avtohtonih rastlin, en primer teh je zimzeleni hrast, ki je slovenska avtohtona vrsta, ki pa žal spada pod ogroženo vrsto. V osrednjem delu parka najdemo tudi urejen zeliščni vrt. Park predstavlja največjo urejeno zbirko sredozemskih rastlin na celotni slovenski obali. Je zelo velikega pomena za turizem, ima pa tudi didaktično vrednost, o čemer pričajo obiski skupin osnovnošolcev, srednješolcev pa tudi študentov.

Seveda pa bolj malokdo ve za park in ostalo naravno dediščino, ki se skriva na Debelem rtiču. Najbolj znano je že večkrat omenjeno Mladinsko zdravilišče in letovišče Debeli rtič, ki vsako leto sprejme okrog 15.000 otrok. Vendar zdravilišče ne sprejema le otrok in mladostnikov, pač pa tudi družine in seniorje. Prvič so leta 1956 prostovoljci odpeljali na letovanje le 100 otrok. S pomočjo donacij in prostovoljnega dela se je zdravilišče širilo in razvijalo in prišlo do točke, kjer je danes. V sklopu zdravilišča delujejo Center zdravja, zdraviliško zdravljenje, dvotedenski tabor Moj izziv, ki je namenjen otrokom s težavo prekomernega prehranjevanja in pa samoplačniški programi zdravljenja. V sklopu centra dobrega počutja delujejo savne, masaže in kopeli, bazen, whirpool, masažne šobe in bazen za najmlajše. Zdravilišče je del hotela in je primeren kraj čisto za vsakogar, saj se za vse najde nekaj. Je odlična točka za enodnevni izlet ali pa za kakšne krajše počitnice. V svojo ponudbo vključujejo tudi izobraževanja, delavnice, izlete v okolico, razne športe in rekreacijo, ponudbe nudijo pa tudi vrtcem, osnovnim šolam v naravi in športnim prireditvam.

Debeli rtič je odlična destinacija za družine in pa tudi izlete v svoje, saj lahko vsakdo izbira med zelo pestrimi ponudbami dejavnosti, dolgčas ne bo niti najmlajšim in niti najstarejšim. Cenike, urnike in vse ostale podatke lahko najdemo na njihovi spletni strani ali pa na njihovi uradni strani na Facebooku, kar priča, da se resnično želijo približati čisto vsem. Tudi s plažo ne bodo razočarali nikogar, saj se lahko kopamo tako v morju kot tudi v bazenu, ki je napolnjen z morsko vodo in je zelo raznolik. Imajo tudi ločen bazen za najmlajše, pred vhodom v zunanji bazen je tudi mali barček, kjer se lahko osvežimo. Meni osebno je Debeli rtič ostal v čudovitem spominu in se še vedno rada vračam tja za kakšen dan, da uživam ob morju v senci borovcev, preberem kakšno knjigo in zvečer uživam v prečudovitem sončnem zahodu ter prisluhnem pesmi čričkov na sprehodu ob obali.

Objavi komentar

Follow us on