fbpx
Image Alt

Blog

Dolina reke Dragonje

Dolina reke Dragonje je vdolbla čudovito dolino za kolesarski izlet

Primorska je čudovita slovenska pokrajina, ki ponuja nešteto možnosti za čudovit celodnevni izlet. Seveda ob omembi Primorske vsi takoj pomislimo na morje in plavanje v slani vodi, vendar to ni edini lep izlet v tem delu Slovenije, seveda pa to dejavnost lahko vedno tudi vključimo. Ob porastu navdušenja nad rekreativnim kolesarstvom v Sloveniji so na Primorskem tako uredili številne čudovite kolesarske poti. Ena izmed njih je Dolina reke Dragonje, ki poteka po spodnjem delu toka obmejne reke Dragonje.

Ob takojšnjem pomisleku, da je Primorska ravna dežela z ravninskimi cestami ob obali, vas moramo opozoriti, da temu ni tako. Ravno nasprotno, nedaleč stran od obale se takoj začenja gričevnati relief, ki kolesarske poti naredi precej zahtevne, saj ravnine praktično ni. Dolina reke Dragonje in njena steza se ocenjuje za precej zahtevno, zato je za pot potrebna dobra telesna pripravljenost. Dobro je, da so vasi in kraji ob slovenski oblai zelo dobro povezani, da si lahko samo dolžino in zahtevnost poti malo prilagodimo. Najbolje pa je pot morda začeti kar ob samem izlivu reke Dragonje, tik ob Sečoveljskih solinah, kjer bomo tudi brez težav sledili kažipotem. Poleg tega, da je pot težavna, je pred začetkom dobro vedeti tudi to, da večinoma poteka po makadamu, zato cestno kolo za izlet ni primerno, bolj priporočljiva sta treking ali kar gorsko kolo.

Dolina reke Dragonje in začetek njene poti na kateri si sprva lahko oči spočijemo ob čudovitem pogledu na soline, nato pa zajahamo svoja kolesa in se odpravimo ob strugi navzgor. Sprva se iz Sečovelj podamo po asfaltni cesti proti Dragonji, kar predstavlja tudi najbolj prometno pot našega izleta, zato je treba biti posebej previden in se voziti ob skrajnem robu cestišča. Ob prihodu v vas Dragonja zavijemo desno, kjer sledimo oznakam Dolina reke Dragonje. Na tem delu zapustimo asfaltno cesto in pot se nadaljuje po makadamu, prične pa se tudi čudovita, neokrnjena narava, kjer lahko uživamo v miru in čudovitem primorskem zraku, tako da praktično pozabimo, da se pot ves čas rahlo vzpenja.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Bihi Oblak, Danica Štrigl, Franjo Kravos, Majda Milič, Nives Kačič, Sandra Janković, Suzi Pucer, Vida Marolt.

Celotna Dolina reke Dragonje je obdana s čudovitimi nasadi oljk in drugega mediteranskega rastja, lahko pa opazimo tudi zidanice, nekatere so sicer zapuščene, in vinsko trto. Zaradi številnih zidanic se naši poti priključi veliko stranskih makadamskih poti, ki pa jih spregledamo in pot še vedno nadaljujemo rahlo navzgor po dolini reke Dragonje. Prva točka, kjer je primerno za trenutek zapustiti kolo, so Škrline. V Škrlinah nas pot vodi čez desni pretok reke Dragonje, čez reko Pinjevec oziroma Rokava. Kadar je reka polne vode, se moramo s kolesom peljati »skozi« reko, kar je odličen prizor za fotografijo.

Od tu naprej pa kljub čudovitim pogledom ne moremo več pozabiti, da se pot vzpenja, saj se ta postavi kar precej pokončno, poslabša pa se tudi sama cesta, zato je to najzahtevnejši del vaše poti. Pot ves čas poteka po kolesarski poti z oznako K-6. Od tu naprej lahko izberemo različne poti, zato je na vaši kolesarski turi pametno s seboj imeti tudi zemljevid. Glede na to, da smo na najtežjem delu poti, si pot lahko priredimo tudi glede na našo utrujenost. Opis naše poti bo vseboval le še kratek vzpon do vasic Kortina, Labor, Boršt in Truške, nato pa se bomo vrnili na izhodiščno točko. Na tem mestu bi pot lahko nadaljevali tudi po drugih gričevnatih vasicah in se spustili na drugo stran zaliva v mesto Koper ter pot zaključili ob obalni cesti od Kopra do Sečovelj.

Kot rečeno, se po dokaj strmi cesti iz Truškega potoka povzpnemo v vas Truške, kjer se nam že odpre čudovit pogled na morje, vendar z obračanjem še malo počakamo in naprej po neprometni, a asfaltni cesti nadaljujemo vzpon do Kortine. Tukaj ponovno na plano potegnemo naše mobilne telefone ali fotoaparate, morda pa samo spočijemo noge in se naužijemo čudovitega razgleda. Iz Kortine je namreč moč videti čudovito panoramo Julijskih Alp, Trsta, Kopra, opaženi pa sta tudi Dolina reke Dragonje in Sečoveljske soline. Pogled seže tudi do precejšnjega dela hrvaške Istre, kar vsekakor poplača naš vložen trud, ki smo ga pustili na kolesu. Pot nadaljujemo še skozi vasice Boršt in Labor, ki kar izžarevata čudovit istrski duh. Ko zapustimo Labor, se po zmernem spustu vrnemo v dolino reke Dragonje in se mimo Škrlin vrnemo do izhodiščne točke.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Kolesarska tura je primerna v vseh letnih časih, saj je na Primorskem tudi pozimi ob lepem sončnem vremenu temperatura za kolesarjenje lahko povsem prijetna. V poletnih mesecih zna biti zelo vroče, zato je potrebno, da s seboj vzamemo dovolj tekočine in tudi hrano, saj nam pot  predvidoma vzame nekoliko več kot dve uri, odvisno pa je tudi od tega, koliko časa namenimo postankom in s kakšnim tempom kolesarimo. Pot se omenja predvsem kot kolesarska, čeprav je brez težav prehodna tudi peš, vendar je za enodnevni pohod zelo dolga in nam vzame veliko časa. Predvsem v poletnem času, pa tudi pozno spomladi in zgodaj jeseni, se naša pot skoraj zagotovo konča v morju, kar je po naporni poti zelo prijetna osvežitev in enkraten zaključek čudovitega izleta po dolini reke Dragonje.

Dolina reke Dragonje oziroma njena pot je oblikovala reka Dragonja, primorska reka, ki v spodnjem delu poteka ob slovensko-hrvaški meji. Dolga je trideset kilometrov in izvira v kraju Poletiči v občini Koper, izliva pa se v Jadransko morje, še pred tem pa so na ravnem predelu struge reke Dragonje nastale znamenite Sečoveljske soline.

Sam kolesarski izlet je primeren tudi zato, ker je zelo enostavno dostopen. Če pot začnemo v Ljubljani, se s kolesi na strehi avtomobila podamo na avtocesto proti Kopru. Pot nadaljujemo vse do konca avtoceste, kjer se nadaljuje po obvoznici mimo Kopra in skozi predor Markovec vse do Izole. Seveda bi svojega jeklenega konjička lahko parkirali že v Kopru ali kjerkoli ob obalni cesti do Kopra, vendar smo pri opisu poti pot začeli v Sečovljah, tako da se z avtom še vedno peljemo po cesti proti kraju Portorož. Po magistralni cesti, ki povezuje Lucijo in mejni prehod Sečovlje, prispemo do Seče in na vrhu klanca zavijemo desno, kjer se prične tlakovana pot. Ob koncu tlakovane poti je križišče, kjer naravnost že vidimo vhod v soline, pred vhodom pa se nahaja lepo urejeno parkirišče. Kot drugo možnost za parkiranje pa je omogočen tudi parkirni prostor pri letališču, ki nam omogoča, da se do vhoda v soline že pripeljemo s kolesom. Dolina reke Dragonje je čudovit izlet in vam ga toplo priporočam.

Objavi komentar

Follow us on