fbpx
Image Alt

Blog

dolina_vrata

Dolina Vrata je pomembna izhodiščna točka za številne vzpone na Triglav

Dolina Vrata je najbolj obiskana dolina v slovenskih Alpah. V njej se nahaja tudi Aljažev dom v Vratih, kjer imamo lep razgled na Triglavsko severno steno.

Dolina Vrata se razteza med Mojstrano in Triglavsko severno steno. Je ledeniškega nastanka. Nekoč so se v dolini ukvarjali s pašništvom, gozdarstvom in pa tudi z oglarstvom. V 19. stoletju pa je Dolina Vrata postala priljubljena med planinci. 

Kako do doline?

Skoraj do Aljaževega doma se lahko pripeljemo z avtom. Na cesti Jesenice-Kranjska Gora gremo za Mojstrano. Ko prispemo v Mojstrano, imamo še 10 kilometrov do doline oziroma do velikega parkirišča pred Aljaževim domom v Vratih. Od parkirišča do doma imamo samo nekaj minut hoje po ravnini. Če od doma nadaljujemo po potki, ki poteka po gozdu, se nam bo kmalu odprl razgled na Triglavsko severno steno.

Do doline pa je možno priti peš po planinski poti. Pot se imenuje Pot Triglavske Bistrice in večinoma poteka ob reki Triglavska Bistrica. Traja nekje 2 uri in je lahka ter označena. Pot se začne pri koči pri Peričniku. Do te koče pridemo iz Mojstrane, kjer sledimo tablam za slap Peričnik in Dolino Vrata. Od parkirišča gremo po cesti v smeri Dolina Vrata. Gremo po cesti in nato se v levo usmeri pot Triglavske Bistrice, po kateri bomo hodili. Pot se najprej spusti, nato pa začne vzpenjati. Ob potki je nekaj informativnih tabel in nato se pot oddalji od reke. Ko pridemo do gozdne ceste, ji sledimo v levo smer. Gozdna cesta se nato spremeni v kolovoz in nas pripelje do tako imenovanih galerij. Galerije so v bistvu previsi in so zelo zanimivi za videti. Pot nato gre v gozd in nas pripelje do ceste, ki ji moramo slediti v levo. Kmalu se pot spet približa reki, ki jo nato prečimo. Čez nekaj minut pa reko prečkamo mostiček in nadaljujemo po potki. Pot nas vodi po gozdu, nato pa pride na travnik in tam se nam odprejo razgledi. Pot nato gre mimo koče in čez čas še mimo ene. Pot nas nato pripelje na cesto, ki ji sledimo proti parkirišču. Od tu gremo desno v gozd in ji sledimo vse do doma. Pot ima 300 metrov višinske razlike med izhodiščem in koncem. Pot lahko prehodimo v vseh letnih časih in je primerna tudi za otroke.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Matevž Majcen, Matjaž Dremelj, Milan Jerkič, Tina Stegne, Irena Leskovar, Blaž Vogelnik, Jovanka Trivič, Mojca Stupica, Sonja Simonič, Tomo Šavs.

Kam od Aljaževega doma v Vratih?

Tu imamo veliko planinskih poti. Lahko gremo na Begunjski vrh, Bivak na Rušju, Bivak pod Luknjo, Bovški Gmasovec, Cmir, Dolkova špica, Dom Valentina Staniča pod Triglavom, Glava v Zaplanji, Gubno, Kanjavec, Kriški rob, Križ, Luknja, Pihavec, Planja, Rjavina, Rogljica, Rž, Škrlatica, Šmarjetna glava, Šplevta, Spodnji Rokav, Spodnji Stenar, Stenar, Triglav (kar 4 različne poti imate od tukaj na Triglav), Triglavski dom na Kredarici, Visoka Vrbanova špica in Zgornje Kriško jezero. Možnosti imate veliko, poti so različno dolge in različno zahtevne. Sama sem od tu že šla na Triglav.

Na tej točki si lahko ogledamo spomenik padlim partizanom iz druge svetovne vojne, ki je zelo priljubljen za slikanje. Je v obliki klina. Spomenik so postavili leta 1953. Spomenik stoji na velikem balvanu.

Aljažev dom v Vratih

Dom stoji ob robu gozda in ime je dobil po Jakobu Aljažu. Jakob Aljaž je najprej postavil leseno kočo, ki so jo odprli leta 1896. Nato pa so zgradili pravi dom, ki so ga odprli leta 1904, ampak je dom leta 1909 porušil plaz. Novi dom so nato odprli leta 1910 in od takrat se njegova zunanjost ni spremenila. Notranjost doma so temeljito prenovili med letoma 1976 in 1978 ter ga nato obnovljenega odprli leta 1978. Notri je na voljo 90 sedežev in 110 pred domom. Dom ima na voljo 100 ležišč.

Zraven Triglavske stene še vidimo Cmir in Begunjski vrh. Dom zraven prenočišč ponuja tudi hrano in pijačo. Odprt je od aprila in do konca septembra, nahaja pa se na nadmorski višini 1015 metrov.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Kaj si ogledati v okolici?

Ko se boste peljali proti dolini, boste zagledali mogočen in prečudovit slap Peričnik, ki si ga le oglejte. Za njim se lahko tudi sprehodite, kar je zanimivost tega slapu. Iz ene na drugo stran boste sigurno prišli malo mokri. Pozimi pa slap ustvari pravo ledeno pravljico. Vse zmrzne in s stene visijo velike ledene sveče. Do spodnjega slapa je 10 minut hoje, do zgornjega pa še dodatnih 5 minut.

V Mojstrani si oglejte tudi Slovenski planinski muzej. Vstopnina za odrasle je 6 EUR, za otroke oziroma za vse, ki se šolate, je vstopnina 3,60 EUR, lahko pa kupite družinsko vstopnico, za katero boste odšteli 13 EUR.

Prenočišča

Zgoraj ima Aljažev dom v Vratih postelje, tako da je to ena od možnosti. Druga možnost je Koča pri Peričniku, ki ima prav tako na voljo sobe. Prav tako pa lahko prespite kje v Mojstrani, saj je tam veliko izbire med prenočišči. Sami se odločite, kje boste prespali, če sploh boste kje. Odločitev je samo v vaših rokah.

Dolina Vrata je vredna vašega obiska. Nudi vam vse od planinskih poti do prenočišč. Splača se vam biti tu več dni in si ogledati vse lepote v tej prekrasni dolini. Če se boste odpravili na kakšno daljšo planinsko pot, seveda ne pozabite na planinsko obutev in pa hrano ter pijačo v nahrbtniku. Ne pozabite tudi na slap Peričnik, ki vas bo res očaral s svojo lepoto. Do doline se lahko pripeljete ali pa greste kar peš. No, tudi s kolesom lahko pridete do doline Vrat. Pot Triglavske Bistrice je čudovita in priporočam, da se zato do doline Vrat rajši sprehodite peš, kot pa da se tja zapeljete z avtom. Seveda ne pozabite na fotoaparat, s katerim boste zagotovo naredili prečudovite spomine oziroma fotografije. Dolina Vrata je krasna destinacija za vse generacije, poleg tega pa si lahko od blizu ogledate mogočen Triglav.

Objavi komentar

Follow us on