fbpx
Image Alt

Blog

Drava

Drava je reka v Srednji Evropi

Slovenija ima kar nekaj rek in potokov, ene so čiste, druge pa so umazane. Kar nekaj rek v Sloveniji je čistih in pa zato tudi primernih za kopanje. Vsi vemo, da je največja reka v Sloveniji reka Sava, ampak v tem članku ne bom govorila o najdaljši reki, ampak o reki, ki je na drugem mestu po dolžini. Reka ni primerna za kopanje. Ta članek bo govoril o reki Dravi, torej če vas zanima kaj informacij o njej, berite dalje.

Drava je reka v Srednji Evropi. Dolga je 749 kilometrov. Od teh 749 kilometrov, jo po Sloveniji teče le 117 kilometrov. Drava je tudi desni pritok reke Donave.

Izvir Drave najdete na Toblaškem polju pri Pustriški dolini, v Italiji. Reka nato teče po Avstriji, Sloveniji in po hrvaško- madžarski meji. Nato se pa izlije v Donavo, pri vasi Aljamaš. Izvir je na nadmorski višini 1210 metrov, izliv pa na nadmorski višini 81 metrov.

Pritoki reke Drave so Isel, Moll, Lieser, Krka, Labotnica, Bistrica, Pesnica, Mura, Zilja, Meža, Dravinja, Bednja in Karašica.

Reka Drava ima najmanj vode februarja in januarja. Drugače pa Drava velja za najbolj vodnato reko v Sloveniji. Zgornji tok reke je hudourniški.

Drava

Pote reke Drave:

izvir→ Pustriška dolina→ vzhodna Tirolska→ Lienz→ dolina med Kreuzeck gorovjem in Ziljskimi Alpami→ Sachsenburg→ Špital→ Beljak→ Celovška kotlina→ Rož→ Borovelj→ Podjuna→ Labot→ Vič→ Dravograd→ Dravska dolina→ Ruše→ Maribor→ Ptuj→ Haloze→ ORmož→ Varaždin→ Legrad→ Donji Miholjec→ Osijek→ izliv v Donavo

Hidroelektrarne na Dravi

Preden so zgradili hidroelektrarne je reka v srednjem in spodnjem toku pogosto poplavljala. Najhujša poplava se je zgodila leta 1851 v Mariboru. Reka se vseeno poplavlja, ampak ne tako pogosto kot je pred hidroelektrarnami. Nazadnje je se to zgodilo leta 2012, ko je bilo poplavljenih 3600 stanovanjskih hiš in 660 gospodarskih objektov. Voda je takrat poškodovala strojnico hidroelektrarne Formin. Poplave pa so bile vse od Dravograda in do Ormoža.

Na reki Dravi je danes vse skupaj 21 hidroelektrarn, od tega 10 v Avstriji, 8 v Sloveniji in pa 3 na Hrvaškem. Vsako hidroelektrarno v Sloveniji, ki se nahaja na reki Dravi bom v nadaljevanju samo na kratko opisala.

Drava

Hidroelektrarna Dravograd

To hidroelektrarno so odprli leta 1944, gradili pa so jo Nemci. Leta 1945 je doživela poškodbo, in 10 let pozneje so jo nato obnovili. Takrat so še zgradili tretjo turbino.

Hidroelektrarna Vuzenica

Odprta je bila leta 1959. Ta hidroelektrarna deluje z največjo močjo. Hidroelektrarna ima tri turbine, prav tako kot hidroelektrarna Dravograd.

Hidroelektrarna Vuhred

To hidroelektrarno so začeli uporabljati leta 1958. Zgrajena je bila izključno na podlagi lastnih izkušenj in opremljena z domačo proizvedeno opremo. Ima 3 turbine.

Drava

Hidroelektrarna Ožbalt

Z gradnjo te hidroelektrarne na Dravi so zaključili leta 1960. Gradili so jo 3 leta. Najdemo jo v bližini naselja Ožbalt.

Hidroelektrarna Fala

Dokončno zgrajena je bila leta 1918. Gradili so jo kar 5 let. Najprej je hidroelektrarna imela 5 turbin, leta 1925 pa so dodali še dve turbini. V hidroelektrarni deluje kar 10 agregatov. Fala je bila prva hidroelektrarna na reki Dravi. Najprej je bil problem, kako se bodo splavi lahko dalje vozili po reki, ampak so to potem uredili in hidroelektrarno vseeno zgradili. Prepuščanje enega splava je trajalo 20 minut, na dan so pa čez Falo spustili tudi do 20 splavov. Čez leta je hidroelektrarna preživela veliko prenov.

Hidroelektrarna Mariborski otok

Hidroelektrarno so začeli uporabljati leta 1948. Mislili so jo začeti graditi že pred letom 1942, ampak je niso zaradi prihoda Nemcev med 2. Svetovno vojno. Ima tri turbine.

Drava

Hidroelektrarna Zlatoličje

Hidroelektrarno so začeli graditi leta 1964, 5 let kasneje pa so jo odprli in začeli uporabljati. Danes proizvede največ električne energije med vsemi hidroelektrarnami v Sloveniji. Ima 2 turbini.

Hidroelektrarna Formin

Formin je zadnja hidroelektrarna na reki Dravi, ki se nahaja v Sloveniji. Ima 2 turbini. Ima največji rezervoar vode. Za potrebo te hidroelektrarne so zgradili največje umetno jezero pri nas, Ptujsko jezero.

Zgodovina reke

Nekoč je po reki Dravi potekalo splavarstvo, ki je se začelo že v 14. Stoletju. Splavarstvo je najbolj cvetelo v 19. Stoletju, izumrlo pa je po drugi svetovni vojni. Ljudje so s splavi prevažali deske, žagan les, strešne letve, okenske in vratne okvirje, vinogradniške kole, skodle in še in še. Življenje splavarjev na reki Dravi je opisal v svoji knjigi Anton Ingolič.

Na reki ni bilo veliko mlinov in žag, saj je Drava prevelika in predivja za to.

Drava

Reka danes

Danes po Dravi vozijo turistične ladjice, ali pa je Drava priljubljena za vodne športe. Tudi ribarite lahko v reki. Ob nabrežjih Drave v Mariboru pa so marsikje urejene sprehajalne in kolesarske poti. Na Lentu, ob Dravi lahko občudujete tudi veliko labodov.  Potem je od Starega Lenta in do Mariborskega otoka speljana tudi splavarska učna pot, ki zna biti zanimiva. Jaz še je sama nisem prehodila, ampak se sliši zanimivo, tako da mogoče v prihodnosti pa naredim to.

Kot sem že omenila je tudi na Ptuju veliko umetno jezero. Jezero je prečudovito in tam lahko vidite tudi veliko vrst ptic.

Živali reke Drave

Ob Dravi lahko najdete veliko vrst ptic. Tako lahko vidite: sive gosi, črne leske, lesne sove, velike detelje, rečne galebe, navadne postovke, race mlakarice in še druge vrste.

Na reki in ob obrežju pa lahko vidite, že prej omenjene labode, potem tudi rečne galebe, race in tako dalje.

Pod vodo pa je seveda tudi življenje. Pod vodno gladino lahko najdete krapa, mreno, sabljarko, belico, klena, rdečeperko in druge vrste rib. Prav zato te pestrosti rib, ljudje na reki radi izvajajo ribolov.

Drava

Večja mesta ob reki Dravi v Sloveniji, ki si jih lahko ogledate

Dve tudi najbolj znani mesti ob Dravi sta Ptuj in Maribor. Mesti vas zagotovo ne bosta razočarali.

 Ptuj, ki je najstarejše mesto v Sloveniji je prečudovito. Tam lahko obiščete grad, od koder je lep razgled na samo mesto in pa vidite tudi reko Dravo. Na Ptuju se sprehodite tudi po starem mestnem jedru. Ptuj ima tudi prenočišča, tako da lahko ob Dravi ostanete več dni. Kot sem že omenila je na Ptuju tudi največje umetno jezero, tako da tega ne izpustiti.

Maribor pa je drugo največje Slovensko mesto. V Mariboru je veliko za početi. Hriba na katera se lahko podaste v Mariboru sta Kalvarija in pa Piramida. Iz obeh hribov je prelep razgled na mesto Maribor in pa seveda na reko Dravo. Tudi Maribor ima kar nekaj prenočišč. V Mariboru je speljana pot ob reki Dravi in pa tudi že omenjena splavarska učna pot.

Čeprav reka Drava ni primerna za kopanje pa vseeno vredna, da si jo ogledate. Če greste od Maribora do Dravograda se boste ob reki tudi peljali, tako da si boste ogledali velik del reke. Za vse ljubitelje vodnih športov je reka Drava prava izbira. Tudi ob reki si lahko kaj začnete. Pa uživajte, kjerkoli že boste ob Dravi.

Foto: Damjan Trafela, Danica Štrigl, Helena Slapnik, Igor Koren, Karin Težak, Mateja Hribernik.

Objavi komentar

Follow us on