fbpx
Image Alt

Blog

golica

Golica, gora bleščeče belih narcis

Golica je Čudovita gora nad jesenicami na višini 1835 metrih. Je gora bleščeče belih narcis, ki leži v Karavankah. Njen vršnji del je poraščen samo s travo, zato je zelo razgledna, na izpostavljeni rami sredi južnega pobočja pa je postavljena planinska koča. Golico je najlepše obiskati konec maja ali v začetku junija, ko se razcvetijo številne bele narcise, domačini jim pravijo ključavnice in je videti, kot da bi travnike pobelil sneg. Nižje nad vasjo Planina pod Golico pričnejo narcise cvetet že v začetku maja, potem pa se cvetje seli vedno v višje lege. Seveda pa narcise oziroma ključavnice niso edina zanimivost tega izleta na Golico. Imeniten je tudi vzpon na vršno sleme, kjer hodimo visoko med Gorenjsko in Koroško in se spogledujemo s skalnimi Julijci na jugu ter zasneženimi Visokimi turami daleč na severu Avstrije.

Golica je zelo prijazna gora, kjer pohodniške cilje dopuljnjujejo kmetije v vznožju in planinska koča pod vrhom. Kot je v Karavankah navada, je tudi Golica mejna gora z Avstrijo. Na vzhodu in zahodu jo omejujeta dve sedli, sedlo Suha na eni in Jekljevo sedlo na drugi strani. Travnate strmali, na katere namiguje ime ne ovirajo dostopa na vrh, kar je prav prijetno razgibavanje po nedeljskem kosilu.

Golica je primerna za vse starosti, zelo fajn izlet za celo družino. Zakaj bi sedeli doma in gledali televizijo, raje se odpravimo na čudovit izlet, saj v naravi občutiš mir, naužiš se prelepih pogledov, nadihaš svežega zraka ter spočiješ misli.

Na Golico vodi več poti, vse so iz Jeseniške strani in potrebovali boste nekje od dve uri do tri ure zmerne ne pretežke hoje. Če hočete bit deležni cvetočih travnikov obdanih z narcisami se odpravite kar konec maja. Je pa lep izlet čez celo leto, čeprav ne cvetijo narcise.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Aleksander Reberšek, Brane Kne, Daniel Daniel, Grega Gigi, Grega Gobovc, Igor Kotnik, Rosanda Šuštaršič, Tomi Komic, Tomo Šavs, Vilma Peternel

Izhodišče

Planina pod Golico; najprej se moramo zapeljati v center mesta Jesenice. V mestu bomo opazili table za planino pod Golico, peljemo se po tej cesti, cesta je kar vzpenjajoča. Ko pridemo v križišča samo sledimo tablam pod Golico. Parkirišče je zelo veliko malo pred Savskimi jamami. Parkirišča ne moremo zgrešiti, opazili bomo tudi številne planinske table za Golico, ter čez celo leto je tukaj polno avtomobilov.

Opis poti

Iz parkirišča se usmerimo proti Golici ter Savske jame. Tukaj na tej poti lahko naredimo lepo krožno pot. Opisala bom kako smo jo tudi mi obiskali, da smo res uživali in videli cvetoče narcise. Pot nas vodi po cesti, tu je tudi pozimi sankaška proga, to bomo tudi takoj opazili ob cesti. Hitro pridemo do te Savske jame, lahko pogledamo not, ampak so vrata vsaj, ko smo mi tukaj bili zaklenjena. Nadaljujemo kar po cesti in ob potočku. Samo sledite oznakam za Golico in planinskim znakom. Hitro pridemo tudi do Markljevega Rovta, je krasna planina, kjer pa na drugi strani pridemo v gozd. Po gozdu se bomo kar vzpenjali, ampak se ne bat ni pretežko, nakar nas pot pripelje na sedlo Suha. Tukaj ne gremo dalje po cesti, ker po cesti pridemo do koče. napotite se lepo po stezi gor po grebenu. Če hodimo v času, ko cvetijo narcise bomo od tukaj naprej res hodili ob čudovitih botaničnih vrtovih. Cel greben je kot snežna odeja obdan z ključavnicami. Ko se vzpenjamo po grebenu nam se bodo tudi lepo odpirali pogledi na Avstrijsko stran in tudi proti Julijskim Alpah. Če smo res ljubitelji cvetja nam bo ta greben vzel največ časa v mesecu, ko cvetijo narcise. Ker tega ne vidite vsak dan in nikjer jih toliko naenkrat ne cveti. Ko bo pridemo na vrh tega cvetočega brebena obidemo vrh Krvavka in se spustimo do sedla. Tu se nam tudi priključi pot iz koče. od tu nimamo več daleč do vrha Golice. Če imamo lepo vreme je naš trud res poplačan, saj imamo zgoraj res čudovite razglede vse okoli. Zgoraj je tudi dovolj prostora, da si poiščemo en lep prostor za uživanje in sproščanje.. če smo si nesli poleg sebe malico v nahrbtniki, si kar tukaj zgoraj privoščite malico.  Nazaj do našega avtomobila pa ne rabimo it po isti poti, ampak se lahko najprej spustimo do koče na Golici. Poti do koče so lepo uhojene, tako da ne bo težko priti do nje. Tudi tukaj pred kočo je dovolj prostora, da si poiščemo klopco za našo malico ali pa si kaj naročite v koči. Pri koči poiščemo table, ki nas vodijo do planine pod Golico. Nimamo kam drugam priti samo sledite tablam in planinskim znakom, pa boste po drugi strani prišli do svojega avtomobila pod Golico.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Dom Pristava v Javorniškem rovtu;  Ko se peljemo po avtocesti proti Jesenicam gremo dol za izvoz Lipce. V Jesenicah se peljemo za Žirovnice, ko pa pridemo v naslednjo križišče pa zavijemo v smeri Javorniškega Rovta. Cesti nato samo sledimo za Javorniški Rovt, ki nas cesta pripelje do planinskega doma, kjer parkiramo.

Tudi za to pot bomo potrebovali nekje 3 ure zmerne hoje. Ta pot večinoma poteka po cesti, če se radi sprehajate bolj po cesti, je ta pot prav primerna za vas. Pot je lepo označena s planinskimi tablami in znaki. Od doma se kar odpravite na označeno pot za Golico, kot sem rekla greste že od tu dalje po cesti. Na čase se nam bodo tudi odprli pogledi. Po dobri uri prijetne hoje bomo prišli na Pusti Rovt, tu stoji ena prijetna pastirska koča je pa kot ena planina. Tukaj je zelo lep kraj za odih in lenarjenje. Mi pa od tu dalje nadaljujemo kar po cesti in sledimo tablam za Golico. Ko bomo prišli na Sedlo Suha se pa odločite ali greste proti koči dalje po cesti pa potem na vrh Golice, ali pa greste po grebenu navzgor in vas pripelje na vrh Golice. Tu je vaša odločite kako boste naredili. Ne boste pa se izgubili, poti so lepo označene. Jaz sem z družino vedno šla po grebenu prvo gor, da smo občudovali narcise, nato pa dol do koče in nato do našega avtomobila.

Obe poti, ki sem vam opisala sta zelo prijetni ne težki in primerni za vso družino. Tudi otroci so tukaj dobrodošli in naj gredo z vami v naravo, ampak zavedajte se, da morate naravo spoštovati. Ne trgajte narcis in ne delajte si šopkov. Pustite jih cvetet, raje naredite lepe fotografije.

Koča na Golici

Koča leži malo pod Golico na višini 1582 metrih. Odprta je od maja pa do konca septembra. Prvo kočo pod Golico so odprli že leta 1905, to je bila slovenska koča. Ker ena je že tukaj prej bila ne na istem mestu Nemška koča leta 1892. Ampak obe koči so med drugo svetovno vojno partizani požgali, tako so spet morali zgraditi popolnoma novo kočo leta 1984. V koči je 5 sob s 26 postelji in na skupnem ležišču 15 ležišč, znotraj koče je 50 sedežev, tako tudi zunaj imajo 80 sedežev. V koči je tudi točilni pult, wc ter umivalnico z mrzlo vodo. Prostore tudi ogrevajo s pečjo. Tako, da se tukaj lahko spočijete in tudi naspite. Če imate prazne želodce si lahko naročite toplo hrano in tudi žejni ne boste ostali, če vam v nahrbtniku zmanjka vode. Pred samo kočo so tudi zelo lepi razgledi na celotno okolico. Vidite tudi lepo Triglav, Stol in ostale visoke vrhove. Če bi radi v koči prespali, si je najboljše posteljo prej rezervirat.

Obiščite cvetočo goro Golico, uživajte v njenih lepotah, posebaj ko cvetijo narcise. Golica vas ne bo pustila razočaranih, imeli boste res prečudovite razglede na Slovensko stran, kot tudi na avstrijske gore. Vzemite si čas in se odpeljite pod Golico, nato pa peš na vrh Golice.

Objavi komentar

Follow us on