fbpx
Image Alt

Blog

grad-bogensperk

Grad Bogenšperk je bil last Janeza Vajkarda Valvasorja

Ljubitelji gradov boste navdušeni nad izletno točko, ki se lahko spremeni tudi v pohod.

Grad Bogenšperk se nahaja v bližini kraja Šmartno pri Litiji, ob glavni cesti, ki povezuje Dolenjsko in Zasavje. Leži na nadmorski višini 412 m in velja za enega najlepših renesančnih gradov, poleg tega pa spada med kulturne spomenike na Slovenskem.

Do gradu Bogenšperk se lahko iz Ljubljane podate mimo nakupovalnega središča BTC in nato nadaljujete vožnjo proti Dolu pri Ljubljani, vse do Senožetov in Litije ali pa uberete drugo pot prav tako iz Ljubljane po avtocesti, mimo Višnje gore in Ivančne Gorice, vse do Bogenšperka.

Za nastanek gradu Bogenšperk je kriv grad Lihtenberk. Rodbina, ki je živela na tem gradu, je izumrla v drugi polovici 15. stoletja, ko se je zadnja potomka Veronika poročila z Boltežarjem Wagnom. Boltežarja omenja že Valvasor v svojih zapiskih leta 1462. Grad Bogenšperk pa naj bi bil pozidan leta 1511. Takrat se je namreč zgodil velik potres na Slovenskem, ki ni prizanesel nobenemu gradu. Tako se je porušil tudi grad Lihtenberk. Znotraj njega tako ni bilo mogoče več živeti, in ker se je na območju gradu Bogenšperk nahajal skalni kolos, primeren za trdno gradnjo, se je rodbina Wagen odločila, da tam postavi grad. Ime je dobil po družini Wagen – Wagensberg in potem Bogensperg. Takrat je predstavljal renesančno pozidano stavbo s štirimi stolpi. Rodbina ga je imela v lasti do prve polovice 17. stoletja, ko so imeli največjo moč. Takrat so na gradu kovali tudi denar.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Romana Majhen, Olga Kolar, Maja Majcen, Joško Šimic, Daniel Tomanović, Dragica Žnidarec

Nato je grad Bogenšperk prehajal iz rok v roke. Po rodbini Wagen so ga prepustili menihom – avguštincem in živel z njimi, dokler ni padel v prevelike dolgove in grad je padel v last ljubljanskega lekarnarja in takratnega župana Horacija Carminellija. Ta ga je prodal Krištofu Kočevarju, ki ga je imel v lasti zelo kratek čas, ta pa ga je naprej prodal plemiču Juriju Kajzlu, dokler ni prišel v roke polihistorja Janeza Vajkarda Valvasorja. Ko je ta doživel bankrot, leta 1672, pa je grad Bogenšperk prišel v roke Janeza Andreja Gandina.

Leta 1774 je vanj udarila strela, ki ga je poškodovala. Poškodovani grad Bogenšperk je takrat še vedno prehajal iz rok v roke, dokler ga ni leta 1857 kupil knez Weriand Windischgrätz, ki si je takrat polastil vse, kar si je lahko privoščil. Takrat si je med drugim prilastil tudi grada Podsreda in Predjamo.

V času po prvi svetovni vojni je želel grad odkupiti knez Pavle Karađorđevič, regent Kraljevine Jugoslavije. Septembra leta 1943, v času kapitulacije Italije, je rodbina Windischgrätz zapustila Bogenšperk, s seboj pa odnesla vse dragocene stvari. Okoli leta 1945 je grad služil kot vojaška bolnišnica, leta 1949 pa so se sem naselili jezuitje, ki so bili pregnani iz ljubljanskega samostana sv. Jožefa na Poljanah. Poskrbeli so za grad v tolikšni meri, da ni razpadal, ko pa so se leta 1964 izselili, pa je grad prešel v roke Investicijskega biroja Trbovlje. Ta je imel načrt grad Bogenšperk preurediti v hotel, vendar so se načrti izjalovili. Leta 1970 so ga obnovili, danes pa za njega skrbi občina Litija. Na gradu vsako leto skrbijo za pestro dogajanje.  

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Grad Bogenšperk lahko obiščete:

 • aprila, maja, junija, septembra, oktobra od torka do petka od 9.00–17.00, ob nedeljah in praznikih pa od 10.00–18.00
 • julija, avgusta od torka do sobote od 10.00–18.00, ob nedeljah in praznikih pa od 10.00–19.00  
 • marca in novembra od četrtka do nedelje od 10.00–17.00
 • decembra, januarja in februarja pa je grad za obiskovalce zaprt

Vstopnina:

 • odrasli: 4,50 €
 • otroci, dijaki, študentje: 3,50 €
 • upokojenci: 4 €

Če pa ne želite obiskati le gradu, se lahko podate na Valvasorjevo pot, ki vodi okoli nekdanje posesti gradu Bogenšperk in vam vzame približno 3,5 ure hoda. Začnete lahko na parkirišču pred gradom, kjer se podate čez cesto in sledite oznakam za pešpot do Javorja in Leskovice. Med potjo naletite na številne zanimivosti:

 1. Kapelica nad vasjo Tičnica, kjer se nahaja klopca za krajši oddih.
 2. V smeri Črnega potoka zagledate cerkev sv. Križa v kraju Brezje nad Črnim potokom. V tem kraju pa stoji tudi grad Črni potok, ki je bil v lasti Janeza Vajkarda Valvasorja do leta 1689.
 3. V smeri Šmartnega si lahko ogledate cerkev sv. Martina, zgrajeno po letu 1511, kjer sta se 10. 7. 1672 poročila Janez Vajkard Valvasor in Ana Rozina Grafferweger. Ana je izhajala je iz dvorca Slatina, od katerega so danes vidni le še ostanki. Ker je dobila veliko dote, je lahko Janez Vajkard Valvasor kupil grad Bogenšperk, Lihtenberk in Črni potok.
 4. Vidni pa so še ostanki gradu Lihtenberk in obnovljena kapelica, ki jo je sezidala družina Windischgrätz leta 1886.
 5. Na poti nazaj do gradu pa si lahko ogledate še učno pot in lipov drevored.

Grad Bogenšperk je bil v času Janeza Vajkarda Valvasorja pomemben prostor, saj je tam veliko ustvarjal:

 • napisal je Slavo vojvodine Kranjske in raziskavo Cerkniškega jezera
 • skoval načrt za predor Ljubelj
 • iznašel nove načine ulivanja brona
 • ustanovil prvi grafični zavod na slovenskih tleh leta 1678

Znotraj gradu se nahaja tudi muzej, ki predstavlja celotno zgodovino gradu, poleg zgodovine pa si lahko ogledate še Valvasorjevo delovno sobo, tiskarno, zbirke posvečene vraževerju, slovenskim nošam in kamninam. Vodeni ogledi pa potekajo vsako polno uro.

Na gradu v poletnih mesecih poteka Festival Bogenšperk, kjer se odvijajo številni kulturni, umetniški dogodki, kulinarična doživetja, gostijo pa tudi številne glasbene skupine.

Prav tako pa na gradu potekajo poročni obredi v baročnem stilu, kjer se lahko poročite v čudoviti grajski dvorani, slavje pa nadaljujete v grajskem atriju in se sprehodite skozi lipov drevored.

Obisk gradu je primeren tako za mlajše kot za starejše generacije, saj se celo življenje učimo in z obiskom neznanih krajev in znamenitosti pridobimo še nekaj znanja, ki nam kdaj v življenju lahko pride prav. Grad Bogenšperk se nahaja na izjemno lahko dostopni točki, saj se lahko do tja vsak zapelje z avtom. Okoli gradu se nahajajo tudi številki travniki po katerih lahko tečejo otroci. Poleg izletniške točke predstavlja grad tudi primerno poročno točko, saj je velja za enega izmed lepših gradov, kjer se lahko z vašo boljšo polovico podate na skupno življenjsko pot.

Objavi komentar

Follow us on