fbpx
Image Alt

Blog

Grad Brdo

Grad Brdo pri Kranju najimenitnejši v Sloveniji

Imate radi zgodovino in radi raziskujete zgodovinske gradove. V Sloveniji imamo ogromno gradov, ki so res krasni za pogledat. Nekateri so zelo lepi za pogledat, so obnovljeni, se pa najdejo tudi zelo stare utrdbe, ampak tudi lepo za pogledat in raziskat. Se pa v Sloveniji nahaja en najimenitnejši grad, ta grad se nahaja v Kranju. Severozahodno od vasi Predoslje pri Kranju leži sredi petsto hektarjev skrbno urejen renesančni grad Brdo.

Gradovom in dvorcem, ki so brez večje škode preživeli drugo svetovno vojno, so bila leta takoj po vojni vse prej kot naklonjena. Tako ga skoraj ni bilo med njimi, ki ne bi bil prepuščen plenjenju in uničevanju. Tudi grad Brdo, ki stoji pod Kamniško Savinjskimi alpami se ni izognilo tej usodi. Med vojno je bil nemška orožniška postojanka, kar še je preživel, je pa po vojni, ko se je v njem naselila IV.armada jugoslovanske vojske, postal njegov iventar vsakem na voljo. Iz njega so izginili drobni predmeti, kasneje še pohištvo in vse drugo, kar je bilo komu zanimivo. Šele leta 1947, ko so bili zadnji lastniki gradu Brdo Karadžordževići razlaščeni in je postalo last republiškega izvršnega sveta, se je obrnil nov list v njegovi zgodovini.

Zgodovina gradu Brdo

Prvi gospodarji oziroma lastniki gradu Brdo so bili Egkh. Grad Brdo je bil v prvih desetletjih nove Jugoslavijeen najbolj pomembnejših predsedniških rezidenc, zato je bil v preteklosti središče političnega in kulturnega dogajanja. Lastniki Egkh srednjeveškega gradu Brdo so se povzpeli med najodličnejše plemiške rodovine. Najprej je bil lastnik Brda od leta 1462-1537 Jurij Egkh, nato je postal njegov sin Ivan Jožef Egkh od leta 1506-1579, ki si je pridobil baronski naslov in je bil osebni prijatelj Primoža Trubarja. Gospodarska moč je najprej strmo naraščala, proti koncu 17. stoletja pa se je njihov položaj začel močno slabšati zaradi zapravljanja. Zato so morali grad prodati. Novi lastniki so postali grofje Gallenbergi. Njim pa je sredi 18. stoletja sledil  Zois Michelangelo, podjeten Itailjanski možakar, ki se je sem tudi preselil. Zelo lepo je že takrat skrbel za okolico, saj je že takrat bilo 167 hub kmetijske zemlje, trije ribniki, mlin, žaga in 1270 oralov gozdov. Še bolj zavzet za ohranjanje okolice pa je bil njegov sin Žiga Zois. Sta pa z bratom Karlov med letoma 1785 in 1790 uredila na Brdu takrat najlepši baročni park, ga zasadila  z drevoredi in paviljoni, pa tudi z bogato drevesnico. Sadike sta uvažala od vsepovsod, dokumenti pa pravijo da so takrat na Brdu imeli 7446 sadnih dreves, sadikami iz eksotičnih dežel. Zoisovi so bili lastniki vse do leta 1929. Leta 1935 pa ga je odkupil srbski knez Pavel Karadžordžević in si ga je uredil v poletno rezidenco. Med drugo svetovno vojno so bili v gradu orožniki, po njej pa je bil grad Brdo nacionaliziran in spremenjen v razkošen protokolarni objekt. Dolga leta je bilo Brdo rezidenca maršala Josipa Broza Tita. Grad so do danes večkrat predelovali.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Aleksander Praper Fotovizije, Romana Majhen, Mira Bratun, Sabina Podjed, Špela Peric, Tadeja Benedik.

Grad Brdo ima pravokotno tlorisno obliko. Lepo dvoetažno dvorišče oklepajo  štirje enonadstropni trakti s štirioglatimi obrambnimi stolpi ma vseh vogalih. Zidovi so debeli okoli poldrugega metra. Grad Brdo je nekoč obkrožal vodni jarek, ki so ga kasneje zasuli, vhod vanj pa je potekal čez dvižni most. Stavbo so pozneje baročno predelali pozidali tudi stopnišče, še pred tem uredili arkadne hodnike na dvorišču in pozidali grajsko kapelo sv. Mihaela v sevorovzhodnem stolpu, v kateri še je ohranjen lep štukiran strop. Okna so obrobljena s kamnitimi okvirji. Prtličje stavbe je rusticirano, od nadstropja ga ločuje kordonska palica.

Danes je grad Brdo kljub imenitnosti in razkošju unčikuje bolj hladno. Njegova oprema je delno moderna. Ko vstopimo v grad Brdo pridemo v lovsko sobo s trofejami Josipa Broza ter mogočnim nagačenim medvedom iz snežniških gozdov, trofejo njegove soproge Jovanke. Nato gremo mimo šanka, ki je obložen z krznom in pridemo do najodličnejšega prostora v dvorcu, slavnostne dvorane, namenjene državniškim sprejemom in obedom. Ko smo v prostoru vidimo velika okna, en del lahko gledamo v park, na drugi strani skozi arkadne predrtine s pozlačenimi ženskimi figurami štirih letnih časov kiparja Zdenka Kalina, s stropa pa se bohotijo kristalni lestenci znamenitega evropskega oblikovalca brušenega stekla Swarovskega. V prtljičju gradu Brda pa so pomožni prostori, najlepši del sobe pa pričakajo obiskovalce v nadstropju. Najbolj zanimivi prostori v gradu sta poleg zasebnih prostorov Josipa Broza Tita in Jovanke Broz predvsem rdeči in zlati salon. V rdečem salonu sta v neobaročnem slogu izrezljana pozlačena sedežna kompleta ljubljanske mizarske firme Mathian, ustanovljene leta 1864. V zlaten salonu pa je rokokojski sedežni garnituri, ki so ju leta 1964 prenesli sem iz dvorca Štatemberg.

Še bolj, kot sam grad Brdo ki ga je iz vseh vetrov nanesenimi kosi pohištva, preprogami, slikami in dragocenimi drobnimi inventarjem opremljal siva emineca prejšnjega režima Ivan Maček, pa naredi vtis na obiskovalca izjemno naravno okolje. Nahaja se drevoredi s sprehajalnimi potmi, ribniki, paviljoni in po vsem območju so lesene hiške, pa črede jelenov in srnjadi na gozdnih jasah.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Čeprav je grad bolj ali manj namenjen državnemu protokolu, je pa znan po ohranjanju kulturne dediščine.

V gradu Brdo je tudi zadnje svoje dni preživljal Josip Broz, ker so ga od tukaj tudi leta 1980 odpeljali v Ljubljano v Klinični Center, kjer je tudi kasneje umrl. Ko pa smo se Slovenci osamosvojili pa je začel grad Brdo začel služit Vladi republike Slovenije za protokolarne potrebe. Leta 2001 so na Brdu tudi gostili srečanje med ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in ameriškim predsednikom Georgeom W. Bushem.

Poleg gradu Brdo je 500 ha površin v zelenju, so pa tukaj uredili park ter so del namenili kmetijski dejavnosti, tudi gozdarstvu so en del namenili, ker tukaj tudi gojijo divjad. Imajo tudi ribnik, ki je namenjen ribogojništvu.

Poleg gradu Brdo je danes tudi hotel Brdo. Če bi radi tukaj nekaj dni ostali lahko rezervirate sobo, ampak boste morali malo bolj pogledat v denarnico. Tukaj so že prenočevali vrhunski športniki. Hotel ima  78 vrhunskih sob, je pa v hotelu Brdu tudi predsedniški apartma.

Če še pa mogoče niste poročeni in razmišljate kje bi bil primeren kraj je grad Brdo res najbolj primeren prostor za poroko. V tem naravnem okolju najdete enajst jezer, precej stezic in mostičkov. Med vso to lepoto najdete tudi Otoček ljubezni in Račji otok. Tako da je tukaj res lahko prijetna poroka na prostem v čudoviti naravi, kjer imate tudi prelepe razglede na Slovenske alpe ter lepo se vidi tudi Triglav.

Če pa pridete v park Brdo samo na en majhen izlet v krasno naravo pa morate tudi plačat vstopnino za odrasle 3 EUR, za dijake in študente pa 2,5 EUR.

Ne odlašat z obiskom gradu Brdo pri Kranju. Vsedite se v avto in se kar odpeljite v prelepo naravo ter na ogled enega najimenitnejšega gradu Brdo.

Objavi komentar

Follow us on