fbpx
Image Alt

Blog

grad-dobrovo

Grad Dobrovo, ki ga najdemo na manjši razgledni vzpetini

Grad Dobrovo najdemo v Goriških Brdih, bolj natančno v vasi Dobrovo. O gradu ni veliko napisane zgodovine. Grad Dobrovo je vredno obiskati, prav tako pa je vredno raziskati še bližnjo okolico. Če vas zanima še več, berite naprej.

Zemljiška posest v Brdih je bila v srednjem veku hudo razdrobljena. Glavnino zemlje so imeli oglejski patriarhati in goriški grofje, manjše dele pa v benediktinski opatiji in manjši del zemlje je pripadal tudi šenski samostan v bližini Ogleja.

Med gradovi in drugimi fevdalnimi sedeži je v Brdih omenjenih najprej stolp v Spodnjem Cerovem, pozneje grad v Zgornjem Cerovem, grad in gradišče Višnjevek, gradova Vipolže in Rittersberg, dvor v Barbani in gradišče v Nosnovu. Vse to so postojanke iz srednjega veka, s tem pa da o gradu Dobrovo ni nič napisano. Grajska stavba, ki si jo lahko ogledamo danes je iz nekje 17. Stoletja. Nekdanji lastniki so grofje Colloredo, nato Cattariniji in nazadnje so bili lastniki Bagueri. V lasti Baguerov je bila posest oziroma grad Dobrovo do konca druge svetovne vojne.

Arhitektura gradu

Grad Dobrovo je pozidan na pravilni četverokotni talni ploskvi. Poseben značaj mu dajejo izstopajoči pravokotni vogalni stolpi. Osrednji del stavbe je dvonadstropen, stolpi pa so še višji od osrednjega dela. Čelna fasada je komponirana povsem simetrično. Veliki portal je polkrožen, sestavljen iz masivnih kamnitih blokov.

Stolpi gradu so oblikovani tako, da imajo v vseh etažah, razen v zadnji, poudarjene ogelnike. Dvorcu dajejo romantičen mik, ker so ločne odprtine v zgornji etaži. Te odprtine so izklesane iz enega kosa in namenjene streljanju s kremenjačami. Najprej so odprtine zazidali, ampak so jih potem nazaj odprli.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Petra Brezavšček, Romana Majhen, Viktorija Marolt.

V notranjosti gradu lahko vidimo somernost in skladnost. Vhodna avla se v obeh nadstropjih kot prostor ponovi, ampak z drugačno vlogo. V gosposkem in vrhnjem nadstropju sta reprezentančni dvorani, ob straneh pa je nekdanji bivalni prostor, danes je tu razstavni prostor. Prvo sobo v pritličju so poslikali leta 1894. Prav tako je poslikana osrednja dvorana, ki jo najdemo v gosposkem nadstropju. V tej osrednji dvorani najdemo tudi grbe od nekdanjih lastnikov grajske stavbe. V dvorani pa je zanimiv tudi strop, na katerem najdemo stropnike, ki so okrašeni z rozetami. V dvorani je tudi star kamin.

Okoli celotnega gradu so naredili tudi obzidje, in tako so ga utrdili pred vojnimi napadi.

Na gradu lahko vidimo dve stalni razstavi, ki se imenujeta Galerija Zorana Mušica in pa druga Grajska zbirka na Dobrovem. V podstrešnih prostorih pa so občasne razstave.

Dostop do gradu

Na avtocesti se v Ljubljani držimo za smer Trst in Koper. Avtocesto nato zapustimo na izvozu za Nova Gorica. Ko pridemo v Novo Gorico, nadaljujemo v smeri Bovec in Tolmin. Nato sledimo cesti za Solkan-Gonjače. Za kratek čas bo naša cesta potekala po Italiji, ko pa pridemo nazaj v Slovenijo pa še naprej nadaljujemo za smer Solkan- Gonjače. Nato sledimo oznakam za Dobrovo in nato za grad oziroma za Grajsko cesto. Kaj kmalu pa pridemo do Grad Dobrovo. 

Za vstop v grad Dobrovo moramo plačati vstopnino, ki za odrasle znaša 3 EUR, za dijake, študente ter otroke pa vstopnina znaša 1,50 EUR. Kupimo lahko tudi družinsko vstopnico, ki pa stane 6 EUR. Omogočen je tudi voden ogled gradu, kjer pa vstopnica znaša 4 EUR za odrasle ter pa za otroke, študente in dijake 2 EUR.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Dobrovo

Je vas v občini Brda. Ima 336 prebivalcev in se nahaja na nadmorski višini 123 metrov. Dobrovo leži med potokoma Reka in Donank. Dobrovo je središče občine Brdo. Ime pa je vas dobila po nekdaj najbolj razširjenem drevesu v Brdih, ki se imenuje dob. Pred občino lahko vidimo spomenik padlim in žrtvam iz druge svetovne vojne. V tej vasi je tudi nekaj dobrih gostiln oziroma restavracij, kjer se lahko najemo, tako da zagotovo ne boste ostali lačni. Dobrovo pa ima tudi nekaj možnosti prenočišč, tako da lahko ostanete v teh krajih več dni. Ljudje se večinoma ukvarjajo z vinogradništvom in sadjarstvom.

Kaj si še ogledati?

Zraven gradi si še oglejte vas Dobrovo. V tej vasi si lahko ogledate tudi vinsko klet.

Naslednjo si oglejte naselje, ki se imenuje Medana. Tukaj si oglejte cerkev Marijinega vnebovzetja in znamenito Palmo. Ta vas se nahaja v bližini Italije. Vas je bila prvič omenjena leta 1157. Leži na nadmorski višini 184 metrov in ima 224 prebivalcev. V tej vasi je bil rojen slovenski pesnik Alojz Gradnik.

Nato je tukaj še Kojsko. Kjer se nahaja cerkev Marijinega vnebovzetja, cerkev svetega Križa, podružnična romarska cerkev svetega Križa. To naselje se nahaja na slemenu pod Svetim Križem. Naselje se nahaja sredi vinogradov in sadovnjakov. Prvič je bilo omenjeno v 12. Stoletju. Nahaja se na nadmorski višini 270 metrov in ima 254 prebivalcev.

Naslednjo naselje so Gonjače. Tukaj si oglejte razgledni stolp, spomenik posvečen žrtvam iz druge svetovne vojne. Razgledni stolp ima 144 stopnic in je bil zgrajen leta 1961.  Stolp pa najdemo tik ob spomeniku, ki je posvečen žrtvam druge svetovne vojne. Naselje ima 160 prebivalcev in se nahaja na nadmorski višini 291 metrov.

Tukaj pa je tudi Šmartno. Tu si lahko ogledate ozke ulice in cerkev svetega Martina.

So pa v Goriških Brdih, kjer se nahaja grad Dobrovo, tudi korita Krčnik. Korita se nahajajo nad Kotlinami pod vasjo Kožbano. Dolga so okoli 40 metrov, globoka vse do 6 metrov in široka tudi do 6 metrov. Na najožjem delu so korita široka samo pol metra. Do korit najlažje pridemo tako, da se v vasi Neblo usmerimo v dolino potoka Kožbanjšček. Do nekaterih del korit se lahko pripeljemo z avtom, ampak je lepše če gremo peš. Seveda takrat si s sabo vzemite vodo in kakšne prigrizke.

Obiščite grad Dobrovo. Spoznajte njegovo notranjost in pa samo zgodovino. Če je možno ostanite tu več dni in pa oglejte si še kaj drugega. Povzpnite se na razgledni stolp v Gonjačah in uživajte v prečudovitem razgledu na okolico.  

Objavi komentar

Follow us on