fbpx
Image Alt

Blog

grad Otočec

Grad Otočec je edini stoječi vodni grad na Slovenskem

Grad Otočec se nahaja na jugovzhodnem delu Slovenije. Stoji na tokovih reke Krke, v neposredni bližini Novega mesta. Grad Otočec je edini še danes stoječi vodni grad v Sloveniji. Vse od l. 1999 pa je tudi kulturni spomenik državnega pomena.

Kdo je grad Otočec zgradil in kdaj ni znano, pisni viri pa pričajo, da je stal že vsaj v 13. stoletju, ta čas označuje arhitekturni slog romanike, ki že prehaja v gotiko. Kot njegovi lastniki v tem času se omenjajo vitezi Otoški, vazali freisinških škofov. Zanimivo je tudi to, da ne vemo natančno niti tega, kje je prvotni grad stal. Namreč najprej naj bi stal na desnem bregu reke Krke, šele kasneje so se domislili, da bi voda varovala grad z vseh strani, zato je eden od kasnejših lastnikov naročil, da se del zemljišča ob gradu izkoplje in tako voda obkroži grad z vseh strani. To naj bi se zgodilo v 14. stoletju, ko je grad Otočec tudi dobil tlorisno obliko črke L in grajsko obzidje. Po t.i. turškem  plenjenju, po dolenjskem prostoru današnje Slovenije, leta 1471, je bil grad še dodatno utrjen. V svoji zgodovini je grad večkrat zamenjal lastnike, zadnja rodbina, ki je imela grad v lasti, od leta 1854 do konca 2. svetovne vojne, je bila rodbina Margheri de Commadona. Med 2. svetovno vojno je bil grad požgan, zato je bil po vojni obnovljen in pa tudi spremenjen v gostinski objekt.

Grad Otočec je z avtomobilom dobro uro vožnje iz Ljubljane po dolenjski avtocesti, ki jo zapustimo na izvozu Novo mesto- vzhod in sledimo oznakama Lešnica oz. Otočec. Ob gradu je tudi parkirišče.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Jasna Delič, Dragica Žnidarec, Mirjam Kmetič, Nik Majal, Nina de Gleria

Grad Otočec in okolica z grajskim parkom sta primerna za prijeten sprehod v naravi. Pot je enostavna in poteka po ravnem, tako da je primerna za obisk v vseh letnih časih in za vse obiskovalce. Grajski park je po vsej verjetnosti nastal v 18. stoletju. Najstarejša drevesa so stara približno 100 let, večina pa je bila zasejenih v obdobju obnove po vojni. V parku lahko vidimo nekaj avtohtonih vrst kot so bela vrba, črna jelša, črni topol, divji kostanj in dob ter tudi nekaj drugih kot so močvirska cipresa, tulipanovec, cigarovec, gledičija. Drevored naj bi prvotno zaključeval pavilijon, o katerem pa več podatkov nimamo. V grajski okolici pa zasledimo tudi raznolik rastlinski in živalski svet. V reki Krki živi preko 32 vrst rib, med njimi tudi take, ki so ogrožene ali zelo redke. Ob reki pa prebivajo tudi labodi grbci, različne vrste rac in ptic, nekatere med njimi pa tukaj tudi prezimujejo.

Grajska stavba je danes spremenjena v luksuzni hotel s petimi zvezdicami in restavracijo, ki je odprta vsak dan med 7. in 22. uro (prenovljeno l. 2009). Tukaj se lahko obiskovalci po sprehodu okrepčajo, privoščijo kosilo, degustacijski meni izpod rok kuharskih mojstrov ali pa tudi prenočijo. Večkrat pa je grad Otočec tudi prizorišče različnih dogodkov ali slavij kot so poroke, prireditve, poslovna srečanja ali golf turnirjev, ker je igrišče za golf le kilometer oddaljeno od gradu.

Ob občudovanju gradu smo pozorni tudi na nekaj originalnih arhitekturnih elementov, kot je renesančni portal iz 16. stoletja, okrašen z medaljonoma z upodobitvama deklic, na notranjem dvorišču lahko na eni izmed sten opazujemo delce stenske poslikave z ribiškimi in lovskimi prizori, v notranjosti pa najdemo tudi gotske portale in okenske okvirje. Ob predhodni najavi je možen tudi voden ogled gradu.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Grad Otočec pa ni edina zanimivost, ki se jo splača ogledati na Dolenjskem. Raziščemo lahko Novo mesto, kjer v muzeju pobližje spoznamo bogato arheološko preteklost mesta, Kočevje ali Kostanjevico na Krki ali pa tudi nekoliko oddaljena Črnomelj ali Metliko v Beli Krajini. Obiskati je možno tudi še kakšnega izmed gradov, na primer Žužemberk ali Soteska, med njimi pa izstopa grad Struga, saj deluje kot živi muzej. To pomeni, da lahko na gradu skozi predstave in delavnice zgodovino doživimo, skupaj z graščakinjo Eleonoro, trubadurjem Leonhardom, vitezom Barbom, hlapcem Jurijem in drugimi, spoznamo grad in življenje v preteklosti na  njem. Potrebne so prijave, izbirate lahko med različnimi programi, cene se v povprečju gibljejo med 7 in 11 eur na osebo. Cena je odvisna od programa in števila oseb.

Lahko se odločite tudi za obisk katerega od samostanov kot so Stična, Pleterje ali nekdanji samostan Kostanjevica na Krki, kjer je danes Galerija Božidarja Jakca. Spočijemo se lahko v Šmarjeških in Dolenjskih Toplicah ali SPA centrih Vitarium v Šmarjeških Toplicah ali Balnea v Dolenjskih Toplicah. Poleti pa se lahko osvežimo v reki Krki ali Kolpi.

Dolenjska pa ponuja tudi veliko možnosti za aktiven oddih. Pohodniki se lahko odpravijo po Gorjancih, kjer se lahko povzpnejo na Trdinov vrh, vmes pa se vstavijo še na izviru Gospodična. Preko 20 pohodniških poti različnih zahtevnosti vodi vse od Bele Krajine, preko Gorjancev in Suhe krajine. Nekatere so primerne tudi za kolesarje ali ježo. Odločite se lahko tudi za vodne aktivnosti na rekah kot so veslanje, spust z rafti, supi, kajaki ali kanuji. Potrebne so predhodne rezervacije. Možen pa je tudi športni ribolov. Odločite pa se lahko tudi za partijo tenisa ali golfa.

Za karseda avtentično izkušnjo pokrajine Dolenjske pa lahko nekaj dni preživite v zidanici ali pa si privoščite kulinarično doživetje z degustacijo vin na katerem izmed kmečkih turizmov, vinotočev ali hramov.

Objavi komentar

Follow us on