fbpx
Image Alt

Blog

grad-sevnica

Grad Sevnica je star srednjeveški grad

Nekje proti jugu Štajerske se nahaja srednje veliko mesto Sevnica, ki predstavlja središče enako imenovane občine. Sevnica je pomembno lokalno središče za vseh svojih 5000 prebivalcev in vseh v bližnji okolici, saj le-ti najdejo službo v tovarnah tekstilne in lesne industrije. Mesto čedalje bolj raste in se počasi povsem spaja z naseljem, ki se nahaja na desnem (nasprotnem) bregu reke Save, Boštanj.

Sevnica slovi po marsičem, saj naselje kot tako stoji že skoraj tisočletje. Vendar je eno najbolj znanih znamenitosti Sevnice dejstvo, da je to rojstni kraj prve dame Združenih držav Amerike, Melanie Trump. In ker se spodobi, da ima vsaka princeska svojo graščino, bi lahko rekli, da se lahko Melania ponaša kar z dvema. Prva je seveda znamenita Bela hiša, druga pa že nekoliko bolj ustreza oznaki ”graščina”. Govorim namreč o gradu, ki ponosno stoji nad Sevnico.

Grad Sevnica je star srednjeveški grad, ki se vzpenja nad starim mestnim jedrom Sevnice, stoji na prekrasni razgledni točki in tako ponosno pregleduje vso okolico, ki jo ima pod seboj. Njegova razglasitev je bila šestega aprila, pred petimi leti.

Mogočni grad Sevnica je bil v zgodovini prvič omenjen davnega leta 1309, v salzburškem urbarju za Brežice. In sicer je bil imenovan kotcastellum Lichtenwald. V tistem času je grad Sevnica namreč služil kot sedež za sevniški urad salzburške nadškofije. Slednja je imela v lasti posavsko ozemlje vse od leta 1043. Sicer pa o gradu in njegovemu nastanku ne vemo ničesar, domneve govorijo, da je bil zgrajen v času salzburškega nadškofa Konrada I. Ta je po ogrskih upadih, ki so razdejali večino mest, intenzivno obnavljal in koloniziral Posavje.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Darja Tivold, Dragica Žnidarec, Nataljia Fužir, Nežka Koritnik, Svetlana Lana, Vera Pristovnik, Vlado Gorjup.

Grad Sevnica je tudi kar se videza tiče prava skrivnost. Edini ohranjeni delček zgodovine, ki ga grad Sevnica ima iz tega obdobja, je del stolpa, ki danes sestavlja vzhodno stanovanjsko krilo gradu. Predvidevanja so, da stolp ni stal samostojno, glede na debelino njegovih zidov pa se sklepa, da je njegova prvotna višina obsegala ali štiri ali pet etaž.

Grad Sevnica se v zapisih spet pojavi leta 1983, ko ga Viktor Tiler v svojem priročniku Sevnica in okolica, omenja, saj je bil grad povezan s podzemnim hodnikom s Spodnjim gradom, ki še danes stoji v Sevnici na glavnem trgu. Podzemni hodnik je služil kot skrivališče pred Turki. Sicer pa hodnika ni omenjenega nikjer druge, prav tako ni dokazov o tem, da so Turki sploh bili v Sevnici, tako da se lahko zgolj naslanjamo na legende.

Še ena izmed legend o gradu Sevnica govori o tem, da so sredi 16. stoletja na jugovzhodnem pobočju grajskega hriba zgradili Lutrovsko klet. O njenem nastanku ne priča noben vir, zato jo lahko le glede arhitekture nekako umestimo v čas. Prav tako ni znano tudi, kdo jo je dal zgraditi.

Znano pa je, da je grad Sevnica nudil zatočišče Iliji Gregoriču, ki je s svojimi šeststo puntarji leta 1573 prodiral od Vidma proti Radečam in Celju, ustavil pa se je prav v Sevnici. Zaupnik gradu je bil takrat baron Boltežar Lamberg, ki je puntarje pogostil s hrano in pijačo, s tem pa se je zavaroval pred uničenjem.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Razvoj gradu Sevnica nam vseeno ostaja neznanka, saj do leta 1595 sploh ni bil poznan. Nato pa ga je kupil Inocenc Moscon. Njegova družina si je prilaščala še gradove v Krškem, Podsredi, Ortneku in Pišecah. Vendar se je pri nakupu zapletlo in vse skupaj se je sprevrglo v dolgoletno pravdanje. Grad Sevnica je po več letih ostal v lasti salzburške nadškofije, Mosconi pa so ga uživali kot dedni fevd. Inocenc se je usmeril v prezidavo gradu in mu s tem dal poznorenesančno podobo, prav tako pa ga je spremenil v precej udobno bivališče. Kljub temu pa je ohranil srednjeveški stolp. Lutrovsko klet je spremenil v svojo lastno grobnico, kjer je tudi pokopan, skupaj s svojo ženo Ano.

Kasneje je grad doživljal spremembe lastnikov, spremenili so se tudi njegovi prostori, dandanes pa so opazni le še delci tistega, kar je nekoč bilo. Sledila je vojna, po kateri je grad sicer res ostal cel, je pa njegova lastnina izginila. Park je bil zanemarjen, vinska klet pa odstranjena. V gradu so naselili siromašne družine. Kmalu se je zbudila zavest in gradu so počasi povrnili nekdanji sijaj. Obnovili so tudi Lutrovsko klet.

Danes je grad urejen in si ga lahko ogledamo, seveda pa je za to treba plačati vstopnino. Za otroke do petnajstega leta starosti bomo odšteli po 3 €, za odraslega pa po 5 € na osebo. Prav tako si lahko izberemo možnost ogleda v kakem tujem jeziku, za skupine z nad petnajst otroki pa je potem cena ogleda nekoliko cenejša. Če se želimo udeležiti katerega izmed ogledov, je najbolje, da poiščemo spletno stran gradu in si tam ogledamo tako urnik kot tudi cenik, kjer je navedeno vse, kar je treba vedeti, poleg tega pa lahko najdemo tam tudi kontakte, kjer lahko izvemo odgovor na katero izmed morebitnih vprašanj.

Kot je bilo že rečeno, Sevnica ima poleg gospe Trump ogromno znamenitosti in prav zaradi tega si je vredno vzeti kako nedeljo prosto, se usesti v avto in se odpeljati do Sevnice, tam spiti kako dobro kavico, se nato sprehoditi skozi staro mestno jedro, nato si ogledati grad in še kaj. Možnosti je neskončno, treba je le izbrati tisto, ki nam najbolj ustreza.

Grad Sevnica namreč bogati kulturno dediščino Sevnice in pa tudi celotne Slovenije.  Če se že bomo potepali po Sevnici, si je vredno iti pogledati tudi najdebelejšo bukev, katere obseg znaša kar 487 centimetrov. Potem si lahko ogledamo še nekaj potokov, ostanke grajske drevesnice, Ajdovsko peč, slap Stopnik in pa rastišče Clusijevega svišča. Za tiste, ki si radi ogledujejo cerkve, je toplo priporočeno, da si ogledajo kako cerkev v okolici, saj se jih ne manjka. In če nam slučajno en grad ni dovolj, si lahko ogledamo še grad Boštanj, grad Stražberk in dvorec Loka. In še veliko čudovitih reči se lahko najde.

Objavi komentar

Follow us on