fbpx
Image Alt

Blog

grad-turjak

Grad Turjak je znan po burni zgodovini

V naši prelepi mali deželici s kokošjo obliko je ogromno različnih naselij. Ena so večja in bolj znana, spet druga so povsem majhna in neznana. Nekatera slovijo le zaradi ene znamenitosti, pa še ta je nekoliko neznana. Eno takih naselij je prav gotovo naselje Turjak, ki se nahaja v občini Velike Lašče na Dolenjskem. Površina tega naselja skupno zavzema 2,3 kvadratna kilometra, stoji pa na nadmorski višini 519, 5 metra. Turjak nudi dom dvestopetim ljudem.

Ime naj bi Turjak dobil po govedu tur, ki je danes že izumrlo, upodobljeno pa je na turjaškem grbu. Beseda ”tur” naj bi v naše kraje prišla že leta 400 pred našim štetjem, pri koloniziranju Galcev. V njihovem jeziku naj bi beseda pomenila gorovje. Valvasor naj bi celo zapisal, da je na ozemlju današnjega Turjaka nekoč stalo japodsko mesto, imenovano Aurupium.

Kljub temu, da Turjak nima neke veličine in slave, pa ima prečudovit grad, zaradi katerega ga obišče veliko več ljudi, kot bi ga obiskovalo sicer. Grad je bil razglašen šestega oktobra, leta 1999.

Grad Turjak, kot se imenuje, stoji le dobre pol ure vožnje z avtomobilom vzhodno iz Ljubljane. V njegovem zavetju in spokojni okolici najde svoj mir vsakdo, ki je naveličan sivih mest in mestnega vrveža. Grad Turjak ima kar pestro zgodovino. Ime nosi po govedu tur, ki ga imajo upodobljenega na svojem grbu tudi grofje Turjaški.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Boštjan Urbanc, Tina Nemanič ( www.slovenia-tourist-taxi.eu ), Urša Perič.

Na vzhodni strani gradu Turjak lahko najdemo mogočen volovski stolp, v katerega je vzidana kamnita plošča. Na tej je napis, ki govori o začetku zgodovine gradu. Poleg besedila je vklesan tudi grb in pa podoba tura, ki je bil v svojih najboljših časih krasno pozlačen. Napis na plošči ni v slovenščini, iz njega pa lahko preberemo, da je bil grad Turjak sezidan Gospodovega leta 1067, sezidati pa ga je del gospod Konrad Turjaški. Leta 1511 je sledil potres, kjer je bil grad posut, vendar ga je gospod Trojan Turjaški dal podreti do temeljev in na novo sezidati, kar se je zgodilo leta 1520.

Znano je, da se grad imenuje, tako kot kraj, po govedu, a obstaja dilema, ki govori, da naj bi v bistvu šlo le za napako pri interpretaciji imen vitezov Ursberg in Auersperg, ki sta bila ustanovitelja. Le naključje pa je, da se italijanski Turriaco v slovenščini prevede kot Turjak.

Prvi grad na tem mestu, so zgradili v poznem enajstem stoletju. In sicer, zgraditi so ga dali vitezi, ki so kasneje postali grofje. paris sportifs sans vérification Obstaja pa tudi možnost, da je grad obstajal že od leta 1062 dalje, ko ga je dal sezidati Konrad von Auersperg. Leta 1140 je bil uničen in izžgan, saj so takrat potekali boji glede dedovanja. Grad je bil takrat v lasti Pilgrama četrtega, ki je grad tudi sam uničil.

Leta 1190 je grad obnovil grof Adolf drugi von Auersperg. Njegov sin, Otto, se je zapletel v vojno s plemiškimi družinami von Görtz, Ortenburg in oglejskim patriarhatom. Grad je bil takrat ponovno uničen, nato so opustili lokacijo in šli tretji grad graditi drugam. Grad Turjak, kot ga danes poznamo, je bil prvič omenjen leta 1220.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Leta 1270 sta grad brata prodala drugi veji družine von Auersperg, saj sta hotela, da bi ga potem nazaj kupil Baltazar. Ta je bil takrat kancler Svetega rimskega cesarstva. Kot je bilo že povedano, je bil grad leta 1511 povsem uničen v potresu, vendar je bil tudi obnovljen in se je štiri leta kasneje uspešno ubranil kmečkih uporov. V regiji je takrat propadlo kar nekaj gradov. Resnejši izziv od kmečkih uporov so predstavljali turški vpadi leta 1491 in 1528, vendar se je tudi teh dveh napadov grad uspešno ubranil. V šestnajstem stoletju so bili Auerspergi podporniki protestantizma in takrat sta imela Primož Trubar in Jurij Dalmatin vedno zatočišče na gradu, grofje pa so ju tudi podpirali pri prevodu Svetega pisma v slovenščino in ostalih knjig.

Kasneje je bil grad Turjak omenjen še v Slavi vojvodine Kranjske (Valvasor), ki si je za Turjak vzel kar dve strani. Zatem je Turjak prišel v roke dediču, Adolfu Engelbertu Ignazu, grad se je po njegovi smrti še naprej dedoval.

Večja prelomnica za grad Turjak se je zgodila leta 1943, ko so ga zasegli partizani. Pričela sej e bitka na tem ozemlju in grad je bil močno poškodovan, v ruševinah je ostal več let, nato pa je bil nacionaliziran. Leta 2006 je Janez Drnovšek, takrat predsednik Republike Slovenije, ustanovil gibanje za pravičnost in razvoj, kar je storil na velikem zborovanju v gradu. Istega leta je bilo v gradu razglašeno tudi veliko priorstvo Neodvisnega reda vitezov templjarjev Slovenije.

Četudi se je grad tolikokrat spremenil in prezidal, je njegov trikotni tloris zaradi terasastega hriba ostal. Na vogalih trikotnika so stolpi, v zahodnem stolpu pa se nahaja ječa, ki ima različne stopnje neprijetnosti. Grad Turjak ima visok osrednji palas. Ta izvira iz obdobja romantike. Prvotno je grad stal na nižjih pobočjih istega hriba, kasneje so ga pomaknili čisto na vrh.

Grad Turjak ima kar dve kapeli, kar je precej nenavadno. Na zahodni strani je katoliška kapela. Ta je služila kot cerkev, druga kapela pa je romanska protestantska. V njej so narisane gotske freske.

Grad Turjak je vedno nosil mali delček slave, večji del pa mu je dal France Prešeren, naš največji pesnik, ko ga je omenil v eni izmed svojih pesnitev (balad), Turjaški Rozamundi. »Hrast tam stoji na turjaškem dvoru,« se prične njegova balada. Pri grajskih vratih se dejansko nahaja lipa, ki je primer umetniške svobode. Pesnitev govori o dedinji, ki se snubi.

V grajski orožarni najdemo glave Herbarda von Auersperga in Friedricha von Weichselburga, ki sta bila oba ubita v boju leta 1575. Njuni glavi sta brez las in ustrojeni. Najprej sta bili poslani v Carigrad, za spomin sultanu, kasneje so ju sorodniki odkupili, zanju pa so plačali ogromno vsoto. A to je le ena izmed grotesknih podrobnosti gradu. Druga je, na primer, ta, da je turjaška kapela na pokopališču vsebovala stekleno podobo, v kateri je bilo ohranjeno srce mladega grofa, ki naj bi storil samomor, po tem, ko ga je družina poslala v Neapelj. Grofič se namreč ni hotel odreči dekletu, ki ni bila glede na stan enakovredna njemu. 

Grad Turjak si je resnično vredno ogledati v pomladnih ali jesenskih mesecih, najbolje pa je, da na spletu preverimo urnik in cenik, se odločimo in gremo na izlet. Turjak je resnično prelep kraj in tudi za lačne želodčke dobro poskrbijo…

Objavi komentar

Follow us on