fbpx
Image Alt

Blog

grad-tustanj

Grad Tuštanj je eden izmed redkih gradov pri nas, ki nikoli ni bil požgan

V Sloveniji imamo toliko gradov, da jih ni mogoče prešteti na prste. Malo pa je takšnih, ki so danes polno ohranjeni, in nikoli niso utrpeli požiga, nacionalizacije ali rušitve. Med take gradove spada grad Tuštanj, ki se nahaja v občini Moravče. Njegovo prvotno ime je Tuffstein, ki v nemščini izvorno pomeni kamnino lehnjak. Bolj natančno grad stoji med potokom Rača in severnimi pobočji Ciclja na nadmorski višini okoli 400 m.

Grad Tuštanj predstavlja prijeten izlet, saj je oddaljen le 28 kilometrov od našega glavnega mesta, Ljubljane, kar z avtom znese okoli 20 minut vožnje. Do gradu se lahko pripeljete skozi vas Vrhpolje ali zavijete z glavne ceste v Moravčah pri gostilni Frfrav v Kraščah, naprej pa vas usmerjajo smerokazi.

Zaselek Tuštanj je prvič omenjen leta 1238 v darilni listini, kjer je Gerlah iz Kamnika podaril kmetijo na Tuštanju velesovskemu samostanu. Prvi zapisi o gradu Tuštanj pa segajo v leto 1490. Grad je poznal že Janez Vajkard Valvasor in ga opisal v Slavi vojvodine Kranjske leta 1689. Prav tako je prav Valvasor upodobil najstarejšo sliko gradu v današnji obliki.

Današnjo podobo je grad dobil v letih 1667–1671, ko je takratni konjušnik Franc Bernard Lichtenberg stavbo pozidal. Posest je skupaj z dvorcem imel v lasti vse do leta 1800. Po letu 1800 jo je prodal Ignacu Scariji – Škarji. Grb oziroma pečat Scarij je bil sestavljen iz ščita s pokončno konico, v kateri je na krogli sedel ptič. Na vsaki strani konice je bila upodobljena lilija, na ščitu pa je počival kronan turnirski šlem s pregrinjalom. Iz krone šlema so bila še tri nojeva peresa. Po Ignacu Scariji – Škarji je grad Tuštanj prišel v roke Luki Pirnatu, ki se je poročil z grofico Maksimilijano Scarij. Ta je kmalu umrla, saj je bila kar 19 let starejša od njega. Maksimilijana je Luko spoznala na gradu Krumperk, kjer je Luka delal kot vrtnar. Vanj se je zaljubila, nato pa je moral Luka v vojsko. Pet let sta si med sabo pošiljala pisma. Nekatera od njih so se ohranila vse do danes. Ko je Maksimilijana umrla, se je Luka poročil z Ano Marijano Resnik, s katero sta si ustvarila družino. Grad Tuštanj je vse do danes ostal v družini Pirnat.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Darja Frank, Duši Matko, Barbara Gašparovič Drnjač.

Danes na gradu gospoduje lastnik Peter Pirnat, ki je pripadnik tretjega rodu. Sam je obnovil grad, v katerem danes skupaj z družino tudi živi. Tako grad Tuštanj velja za enega od redkih, ki je tudi stalno naseljen.

Ob gradu, levo od vhoda v grad Tuštanj, se nahaja baročna kapelica svetega Janeza Nepomuka. To je bil češki duhovnik, mučenec in svetnik, ki velja tudi za češkega narodnega zavetnika. Kapelico so dali sezidati grofje Lichtenberg, ki so imeli grad v lasti vse do konca 18. stoletja. Prvič se kapelica omenja leta 1725, točen datum njene zidave pa ni znan. V njej se nahajajo čudovite poslikave s prizori iz življenja in mučeništva Janeza Nepomuka, ki jih je naslikal Franc Jelovšek.

Poleg kapelice pa je grad znan tudi po štiristo let stari lipi in tristo let stari plantani, ki se nahajata v bližini vhoda v grad.

Notranjost gradu prav tako predstavlja posebno izkušnjo. Tam najdete stalno zbirko stekla in keramike, ogledate pa si lahko tudi pohištvo, porcelan in slike iz 17. stoletja. Pohištvo je v stilu bidermajerja in klasicizma, poleg tega pa se tukaj nahajajo tudi renesančne omare. Ohranjene so lončene peči iz 15. stoletja, najdete pa lahko najbolj bizarne stvari kot je na primer skodelica za brkate moške.

Ena od posebnosti gradu Tuštanj je tudi ta, da so se ohranile knjige, in s tem tudi knjižnica iz 17. stoletja, saj grad nikoli ni bil žrtev požiga ali kakšnega naravnega požara. V njem se nahaja Graščinski arhiv Tuštanj, v katerem je veliko ohranjenih listin od 17. stoletja dalje.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Prvotni dostop do dvorca je bil s severozahodne smeri. Tam, kjer danes dostopamo do dvorca, se je v času Valvasorja nahajal urejen park. Na južni strani naj bi bil okrasni vrt, na severni strani pa so gojili zelenjavo. V 19. stoletju tega parka ni bilo več, saj je njegovo mesto prevzela na novo speljana pot do dvorca.

Grad Tuštanj je živ še danes. Tukaj se odvijajo številne poroke, kulturne prireditve in tudi seminarji. Glede porok nudijo civilni in cerkveni obred v navadni ali grajski opravi, prav tako pa lahko izbirate med prostori. Lahko se poročite v poročni dvorani, v grajskem atriju ali v grajskem parku. Možno se je dogovoriti tudi za pogostitev po poroki, če pa želite, da se slavje nadaljuje na gradu, pa lahko sprejmejo do 40 oseb.

Poleg porok tukaj potekajo vodeni ogledi, kjer pri prej najavljenih skupinah poskrbijo za pogostitev z domačimi dobrotami. Za šole in vrtce imajo pripravljene številne učne delavnice, možno pa se je dogovoriti za seminarje, ki potekajo v grajskem okolju. V poletnih mesecih prirejajo grajske kulturne večere. Letos, junija 2018, je tukaj potekala prireditev, kjer so se predstavili moravški rokodelci v sklopu Slovenskega rokodelskega festivala 2018.

Če si želite grad ogledati sami, to lahko storite predvsem ob sobotah in nedeljah, lahko pa se dogovorite tudi za med tednom ob predhodni najavi. Vstopnina znaša 4 € na osebo, možni pa so tudi vodeni ogledi.

Grad Tuštanj je primeren tudi za različna praznovanja. Poleg vseh ugodnih stvari, ki jih grad ponuja, se lahko dogovorite tudi za novoletna srečanja, družinska praznovanja in srednjeveške pojedine.

Vsi, ki so živeli na dvorcu so imeli od nekdaj veliko posesti. Grad Tuštanj je imel pred drugo svetovno vojno okrog 30 ha gozdov in 15 ha obdelovalnih površin. Po vojni se je količina zmanjšala na le 10 ha, po osamosvojitvi pa so dobili nazaj toliko zemljišča, kolikor ga je bilo pred drugo svetovno vojno. Za poimenovanje njiv in travnikov ima družina Pirnat ali po domače Grašinski, veliko imen. Župnca predstavlja njivo, Spašnk pa travnik.

Grad Tuštanj je eden izmed tistih gradov, ki so se izognili pogubi. Danes so od 17. stoletja ohranjene številne knjige, pohištvo, keramika in druge posode. Družina, ki živi na gradu je prijazna in ustrežljiva. Ponujajo številne dejavnosti, grad pa je ravno prav oddaljen od ceste, da zagotavlja mir in odlično točko za izlet.

Objavi komentar

Follow us on