fbpx
Image Alt

Blog

grad-zuzemberk

Grad Žužemberk je eden najlepših gradov na Dolenjskem

Naša prelepa Slovenija je res krasna dežela. Nekateri se raje odpravljajo v sosednje države, ker res ne znajo raziskat naše prelepe Slovenije. Če bi se malo popeljali po Sloveniji bi se za vsakega nekaj zanimivega našlo. Ni lepšega, ko se pelješ nekje po cesti proti kakšnemu mestu in že od daleč vidiš na kakšni vzpetini nad mestom kakšen star grad. Ogled gradov je res nekaj zanimivega, pa še skoraj povsod so iz gradu izjemni razgledi na daljno okolico. In kadar govorimo o gradovih, se nam pogosto prikrade pred očmi slika Žužemberka, saj ni dosti drugih, ki bi bili tako privlačni motivi za fotografske objektive. In kje se nahaja ta prelep grad Žužemberk se mogoče kdo vpraša. Žužemberk se nahaja v suhi krajini na Dolenjskem.

Lega gradu Žužemberk je na skalni pečinini nad levim bregom reke Krke, nam zlasti onkraj mostu, z desnega rečnega brega, ponuja razgibano silhueto, ki jo ustvarjajo na gosto posajeni utrdbeni stolpi, zasidrani v obzidje gradu. Skoraj pravljična podoba ter romantična je še danes zelo vabljiva ter prevzemajoča. Spada med kulturne znamenitosti v Sloveniji. Grad Žužemberk spada med naše bolj mlajše, čeprav še vedno spada med srednjeveške in romanske gradove.

Lastniki gradu Žužemberk:

Viri ga omenjajo šele leta 1246, ko je doba romanike že ugasnila, čas ko je prihajal gotski čas. Leta 1925 ga je kupil goriški grof Albert II. Ko so Goričani leta 1374 izumrli, so jih nasledili Habsburžani, za njimi pa leta 1469 grofje Turjaški. Najprej so bili kot zakupniki, po letu 1538 pa so postali pravi lastniki. Grad Žužemberk je bil tako v njihovi lasti vse do druge svetovne vojne.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Biserka Pogačnik, Brigita Kotar, Darja Godec, Lu Franko, Romana Majhen, Tina Stegne.

Že Valvasor je hotel pojasniti nenavadno ime Žužemberk. Ugotovil je da bi ime izviralo iz železove rude, ki so jo kopali v bližini, slovensko ime pa naj bi bila popačenka iz nemškega. Tudi grad Žužemberk je bil v začetku dosti manjši, kot danes. Njegovo jedro je nastalo nekje v drugi polovici 12. stoletja, v prvi polovici 13. stoletja pa so že nadzidali stolp. Grad Žužemberk so med zadnjo vojno popolnoma uničili. In kasneje se je njegovo jedro do kraja sesulo. Če odštejemo mogočno, a po času nastanka relativno mlado obokano podzemeljsko vinsko klet na dvorišču, se je malo bolj ohranil obzidni obroč s kar sedmimi stolpi, ki jih je v zadnjih letih spomeniška služba sanirala in na novo zastrešila. Med obodnim delom gradu učinkujejo posebno mogočno tri bastije, ki na trški strani zamenjujejo njegovo pročelje. V 16. stoletju v času zgodnje renesanse, ko je grad dobil današnjo podobo jih opredeljujejo poševna odbojna pritličja, zamejena z močnimi kordonskimi palicami. Okenske odprtine pa so nastale kasneje ko so prezidavali grad. V 17. stoletju se je zunanja podoba gradu Žužemberk spremenila. Obzidje in stolpe z bastijami so povišali, na severovzhodni bastiji vrh pa so uredili obhodno galerijo.

Kot kaže zgodovina, se zdi da grad Žužemberk v zgodovini nikoli ni imel kakšne posebne vloge. So pa ga obšli Turki in kmečki puntarji, nikjer pa ni zapisano da bi ga zavzeli ali pa kdaj napadli. Med drugo svetovno vojno se je uveljavil kot trdnjava, v njem so bili nastanjeni ene od okupatorskih postojank. Partizani so okupatorje pregnali, ne da bi grad utrpel kakšne poškodbe ali škodo. Uničen je bil zaradi zanemarjenosti in ves opustel.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Nekaj je dogodkov o gradu Žužemberk, ampak niso vezani na zgodovino. Tudi Valvasor omenja grad Žužemberk v kriminalki. Tudi druga Valvasorjeva zgodba govori o gradu.

Grad Žužemberk, ki ga skušajo zdaj znova obuditi v življenje in mu dodeliti ustrezno funkcijo, nikoli več ne bo tak, kot je bil nekdaj. Tudi opremo, ki jo je Turjačan Karel Marija Aleksander že leta 1898, ko mu grad ni več prinašal dohodkov in ga je opustil. Takrat je opremo pripeljal na svoj dvorec Sotesko, ampak ga je tudi tam doletela ista usoda. Partizani so Sotesko požgali in ni ostalo od opreme ničesar.

Tako, kot na drugih ohranjenih gradovih se tudi na gradu Žužemberk mora plačat vstopnina 1 EUR.  Lahko se odločite za voden ogled gradu, ampak morate počakat da se nabere vsaj 20 ljudi. Takrat traja ogled  nekje od 40 minut do 60 minut. Lahko pa se odpravite na samostojni ogled gradu.

V bližini gradu se nahaja tudi gostilna Koren, kjer se lahko tudi najeste in nekaj popijete. Nudijo vam toplo hrano ter razne napitke. Imajo kar nekaj svojih specialitet, kot so namaz iz divjačine, kmečko pojedino, domače žlinkrofe, domačo gobovo juho v kruhovi skodeli, pečeno postrv. Tako, da lačni sigurno ne boste od tod odšli.

Ko se odpravljate od gradu in ste v krajih, kjer teče prelepa reka Krka je najbolje da se še odpravite do nje. Če se tukaj potepate v vročih dneh se lahko v Krki tudi skopate. Poiščete primeren kraj in se osvežite, morate pa vedeti, da je reka Krka kar mrzla reka, ni topla kot morje. Najbolj priljubljeno in znano kopališče na reki Krki je Loka. Tu najdeš poleti ogromno kopalcev, saj je tukaj majhen pomol, kjer lahko iz njega skačete. Sedite lahko v senci, saj je tukaj kar precej sence ali pa se posedete na sonce. Lahko pa si ogledate brzice Krke, ki se nahajajo malo pod gradom Žužemberk. Lahko tudi najamete kajak in se pobrzicah spustite in odkrivate reko Krko.

Lahko si tudi ogledate samo mesto Žužemberk, ki je tudi lepo za pogledat, saj je središče Suhe krajine. Zanimiv je manjši trg z vodnjakom, ki leži tik pred grajskim vhodom. Poleg je tudi nadstropna stavba, na njej pa si je zanimivo ogledat kamnite portale. Nekoč so v Žužemberku delovale usnjarna, papirnica ter smodnišnica. Najbolj pomembni pa so bili mlini in žage, kar pa danes več ne najdemo. Edino Zajčev mlin še je občasno dejaven v Praprečah. Nekoč je imel ta mlin šest mlinskih koles, danes pa še ima samo eno kolo in še to je železno. Tu v mestu so med drugo svetovno vojno potekali hudi spopadi, zato danes tukaj stoji tudi spomenik padlim v NOB.

Če vas bo kdaj nanesla pot iz Ivančne gorice proti Novem Mestu, se kar ustavite v Žužemberku. Najprej si oglodajte čudovit grad Žužemberk, ki vas bo res navdušil z njegovo zunanjostjo. Nato pa se še podajte do samega središča ter do reke Krke, kjer se lahko tudi skopate.

Objavi komentar

Follow us on