fbpx
Image Alt

Blog

izvir-hublja-1

Izvir Hublja je naravna znamenitost v bližini Ajdovščine

V Sloveniji je ogromno vodovja, ki nam je vsem zelo dobro poznano. Najslavnejše tri reke, Drava, Sava, Soča, potem Cerkniško jezero in tako imenovano Ptujsko morje. Da ne govorimo o naši mali obali in vseh tistih malih in velikih rekah, ki v jesenskem času tako zelo rade poplavljajo. Potem je tu še legendarni slap Savica, pa Bohinjsko jezero s svojim otokom. A mnogo je tudi takih rek, slapov, jezer, izvirov in ostalega, ki jih mnogo ljudi sploh ne pozna. Izvir Hublja je le en primer takega.

Odraščala sem le dobrih deset minut hoje stran od samega izvira Hublja, in mogoče se mi Hubelj prav zaradi tega ni nikdar zdel nič posebnega. Bil je le kup skal preko katerih teče nekaj vode, mimo katerega sem pač morala, da sem prišla do civilizacije, oziroma do mesta Ajdovščina. Poleti je Hubelj vseeno postal nekoliko bolj zanimiv, saj smo se vaški otroci tam igrali, si močili noge, včasih celo skočili v ledeno vodo in zaplavali, največkrat pa smo preprosto posedali po skalah in razmišljali, kako bi rešili svet, kot je temu govoril moj oče. Potem pa je bilo treba odrasti, iti v nov kraj in si nabrati novo znanje ter nove izkušnje. In Hubelj mi je vedno bolj priraščal k srcu, v skalah pa sem videla vse večjo lepoto, saj kaj takega nisem videla nikjer drugod.  

Izvir Hublja se nahaja na nadmorski višini 250 metrov. Je stičišče različnih pohodnih poti, nekaj metrov višje pa se nahaja Gostilna ob Izviru Hublja. Ob samem izviru in tudi pred gostilno je parkirišče, nekaj najlepšega pa je, če se do Izvira Hublja odpravimo kar peš. V Ajdovščini je kar nekaj parkirišč, kjer lahko pustimo svoj avtomobil, do Izvira pa se lahko odpravimo peš, s kolesom ali pa kako drugače. Prav tako lahko izberemo učno pot, ki gre skozi gozd ali pa pločnik tik ob cesti.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Darja Kraševec, Janko Polh, Jelka Bajželj, Klavdija Kričej, Mateja Kastrat, Mirjana Ličen, Stefan S. Ristov, Tatjana Podjaveršek.

Izvir Hublja si je najlepše ogledati takoj po kakem velikem deževju, ko voda v njem naraste, saj velja za hudournik. Prav tako zanimiv pa je v poletnem času, ko nam lahko predstavlja prijetno hladno osvežitev v vročih poletnih dneh. Nekateri Hubelj imenujejo za potok, a je zaradi velikega volumna in neplovnosti reka. V deževnem času pa lahko postane kar precej nevaren hudournik, saj lahko voda v njem naraste vse do roba ali čez.

Od Izvira Hublja pa do njegovega spoja z drugo reko, Lokavščkom, v Ajdovščini, ter vse do samega izliva je kar nekaj pritokov. Začetni pritok se imenuje Močilnik, tvorijo pa ga tudi pritoki Mrzli potok, Podgreben in Gacka. Njegov levi pritok se imenuje Branica, desnih pritokov pa je kar nekaj. Ti so Lokavšček, Jovšček, Vrnivec, Skrivšek, Košivec, Vrtovinšček, Konjščak, Lijak, potem Šumljak z Zalim potokom, Dupeljski potok in Vrtojbica.

Izvir Hublja ni le en, a le enega lahko zapišemo  z veliko začetnico in to je ta, ki združuje vse. Hubelj ima namreč kar ti kraške izvire oziroma slapove. A ti so vidni le v deževnem obdobju. Vsi trije izviri izvirajo v bistvu pri Izviru Hublja, a vsak pronica iz različne pore v skali. Izvir Hublja se nahaja ob vznožju vzpetine, ki se imenuje Navrše. Pri vasi Dolenje se Hubelj izlije v Vipavo, tu pa je konec njegove samostojne poti.

Če pa se vrnemo nazaj k Izviru, nekaj metrov stran stoji zapuščena vojaška karavla, ki je znotraj polna raznoraznih grafitov, ob pravi svetlobi pa znajo tu nastati fenomenalne fotografije. Nekoliko dalje se pot odcepi in se lahko usmerimo proti Ajdovščini ali pa na katerega izmed vrhov, ki kraljujejo nad samim mestom. Ne glede nato, katero pot izberemo, pa lahko med samo hojo ali pa kolesarjenjem vidimo marsikatero zanimivo drevesno vrsto ali kamnino.

Izvir Hublja je lahko prav tako tudi enkratno izhodišče za pohod na Otliško okno, ki nam nudi prekrasen razgled na celotno  Vipavsko dolino. Vsekakor pa ne gre brez okrepčila, ne glede na to, v katero smer in kako se bomo odpravili. Gostilna ob Izviru Hublja dela vsak dan v tednu od dvanajstih pa do desetih zvečer, razen ob torkih in ob sredah. Pod gostilno pa se v senci dreves skriva tudi miza in nekaj klopi, kjer lahko posedimo in si ogledamo izvir Hublja.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Pri gostilni stoji tudi tabla z nekaj opisi poti in ostalimi zanimivimi informacijami, ki si jih je vredno prebrati. Obstaja pa celo kratka ljudska pripoved o tem, kako je izvir Hublja sploh nastal. Nekoč pred davnimi časi je v skalah živel velikan. V dolini, pod njim, so živeli ljudje, ki pa niso imeli vode in so se mu zaradi tega smilili. Nekega dne so se mu prikazale vile in mu zaupale, da je pod skalami izvir, ki ga mora izkopati, da lahko voda prične teči v dolino. Velikan se je takoj spravil na delo in je težke skale z naporom prekladal ter valil. Ob tem je sopihal: »Hu, hu, hu…«, a mali palčki, ki so vedeli, da je velikan dobrega srca, so ga spodbujali: »Belj, belj, belj…« in vse skupaj se je slišalo kot »Hubelj«. Nato je velikan končno odvalil zadnjo skalo in pritekla je voda, ki je preprosto nosila ime Hubelj. Seveda pa obstaja možnost, da nosi hudournik tako ime, ker so ga Langobardi poimenovali tako, saj Hubelj pomeni hudournik.

Mogoče Ajdovščina ni ravno veliko, slavno ali pa drago mesto, ima pa prav gotovo kaj za vsakogar. Ponuja prekrasne poti, kjer se lahko sprehajamo, le dobra dva kilometra stran pa se nahaja tudi izvir reke Hubelj, ki je obvezno mesto za fotografijo ali dve, saj mogoče res dolgočasne skale tvorijo prelep pogled, voda pa je kot češnja na vrhu tortice. Za tiste najpogumnejše pa priporočam skok v prijetno ledeno hubeljsko vodo, ki zna v poletnih vročih popoldnevih celo boljša od sladoleda. Za skok priporočam kraje, ki so ob učni poti, kjer se lahko pride do reke. Enemu teh krajev  krajani pravimo Jezerca, saj je tu voda dovolj globoka za visoke skoke.

Kakšno nedeljsko popoldne se lahko brez težav zapeljemo do Ajdovščine, tu avto parkiramo in se nato po učni poti podamo do izvira, nato pa v gostilni kaj prigriznemo ali popijemo. Sestopimo lahko po cesti ali pa po drugi učni poti. Spomladi si lahko brez težav ob Hublju naberemo tudi velike šopke zvončkov in žafrana. Za otroke pa zna biti zelo zanimiv ogled rimskih plavžev, ki se nahajajo ob cesti.

Objavi komentar

Follow us on