fbpx
Image Alt

Blog

Izvir Soče

Izvir Soče je najlepši izvir v slovenskih gorah

Izvir Soče je kraški izvir in po mnenju veliko ljudi tudi najlepši izvir v slovenskih gorah. Nahaja se na nadmorski višini 990 metrov, v Zadnji Trenti. Voda ima na izviru samo 4°C. Ob sušnih obdobjih izvir celo presahne in takrat lahko pridemo v brezno, ki je globoko 35, 5 metrov.

Dostop

Naša pešpot se začne pri Koči pri izviru Soče. Do sem se lahko pripeljemo tako, da se na 49. serpentini Vršiške ceste usmerimo na stransko cesto v smeri za Izvir Soče. Pred kočo je veliko parkirnih mest, mogoče bomo kdaj poleti morali parkirati tudi veliko prej kot pred Kočo pri izviru Soče, ker je včasih gneča. Lahko pa se do koče pri izviru tudi sprehodimo, saj vse iz Bovca in do sem vodi lepo speljana Soška pot. Od Bovca in do izvira je Soška pot dolga 25 kilometrov. Do križišča Izvir Soče vozi tudi avtobus, od križišča pa imamo do Koče pri Izviru Soče nato 30 minut hoje.

Od koče se usmerimo na pot v smeri izvira. Pred izvirom pridemo do izpostavljene in s jeklenicami zavarovane police, kjer pridemo v bližino izvira Soče. Od koče in do izvira imamo nekje 15 minut hoje.

Koča pri izviru Soče

Koča pri izviru Soče stoji na 886 metrih nadmorske višine. Prva koča je bila odprta leta 1953 in je bila preurejena iz italijanskega vojaškega objekta. Kočo so nato še povečali, preuredili in naredili tudi kiosk za prodajo spominkov, ko obiščemo izvir Soče. To povečano kočo pri izviru Soče so odprli leta 1973. Kočo so še nato enkrat povečali leta 1994 zaradi velikega števila turistov, ki si pridejo ogledat prekrasni izvir Soče. Koča je odprta od maja do konca oktobra. Koča ima jedilnico, stranišče in sobe. Od koče pogledi segajo do Prisojnika, Razorja, Planje, Kanceljnika, Goličice, Ušje, Vratic, Trentarskega pelca, Skutnika, Malega in Velikega Ozebnika, Velike Dnine,  Srebernjaka, vidimo pa tudi Bavški Grintovec.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Agata Popovič. Alenka Šolar, Borut Fošner, Brane Kne, Davorin Železnik, Kristina Razpet, Klavdija Kostanjevec, Majda Klun, Urban Bera

Zadnja Trenta – nahajališče izvira Soče

V Zadnji Trenti, kjer se nahaja izvir Soče, najdemo veliko značilnih domačij z lesenimi ograjami, danes so te hišice večinoma počitniške hiške. V Zadnji Trenti lahko poleg izvira Soče obiščemo spomenik Juliusu Kugyju, ki se nahaja na travniku pod 48. serpentino Vršiške ceste.

Pred kočo pri izviru pa na levi strani ceste vidimo Tonov kamen. Na južni strani je gladko odlomljen, na severni strani pa je zasut. Stena na južni strani ima nepravilno trikotno obliko. Skala je visoka 10 metrov. Najbolj ga bomo videli v jeseni ali spmladi, ker ga poleti zakriva drevje in grmovje.

Od Koče pri Izviru Soče se lahko zapeljemo do konca Zadnje Trente od koder imamo veliko možnih poti. Lahko gremo do Zapotoških slapov (nekje pol ure hoje), na Jalovec (6 ur hoje in pot je zelo zahtevna.), Bavški Grintavec (na njega vodita dve poti: ena je dolga 4 ure in 30 minur in zelo zahtevna, druga pa 4 ure in 45 minut in tudi zelo zahtevna.), Veliki Ozebnik (tudi na Veliki Ozebnik lahko pridemo po dveh različnih poti iz Zadnje Trente. Obe poti sta dolge enako, 5 ur in 30 minut. Obe poti sta zahtevni.) ali pa do Zavetišča pod Špičkom (pot nam vzame 3 ure in 30 minut). Sama sem že trikrat obiskala vse tri Zapotoške slapove, povzpela pa sem se tudi do Zavetišča pod Špičko. Če ste namenjeni na izvir Soče, sta obe zadnji destinaciji odlični za dodaten ogled.

Kaj si še lahko ogledamo v okolici?

Sama Trenta nam ponuja kar nekaj stvari, ki si jih lahko ogledamo, ne samo izvir Soče. Najprej so tu lepa Korita Mlinarice, kjer lahko s posebne ploščadi opazujemo vodo, ki je izjedla apnenčaste skale več kot 10 metrov globoko. Dostopen je tudi spodnji slap, ki je visok 8 metrov in pada v lep tolmun. Nato se pri Alpinumu Juliana nahaja spominska plošča gorskim vodnikom, ki so jo odkrili leta 1957.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Seveda ne smemo zgrešiti Alpinuma Juliana, lepega botaničnega vrta. Razteza se na 2572 kvadratnih metrih. Tukaj raste okoli 600 različnih vrst rastlin, od leta 1951 pa je zavarovan kot spomenik oblikovane narave. V Trenti se nahaja tudi Cerkev Device Marije Lavratanske, ki so jo postavili leta 1690, od cerkve pa se lahko sprehodimo čez bližnjo brv čez Sočo in kmalu pridemo do ostankov srednjeveških fužin. 200 metrov vstran od cerkve se sprehodimo po cesti proti Bovcu in na levi strani opazimo prvi in nato še drugi balvan.

Prav tako nedaleč od cerkve se nahaja pokopališče iz prve svetovne vojne, na katerem je pokopanih 200 avstro-ogrskih vojakov. Tukaj so pokopani vojaki, ki so umrli v bolnišnici v Trenti in pa ruski vojni ujetniki, ki so umrli med gradnjo vršiške ceste. V Trenti obiščimo še Trentarski muzej in informacijsko središče Triglavskega narodnega parka.

Pprenočišča v bližini izvira Soče

Izvir Soče in njegova okolica nam ponuja kar nekaj prenočišč. Koča pri izviru Soče nam ponuja 18 ležišč, tako da je to ena od možnosti, kjer lahko ostanemo, če je izvir Soče predaleč od doma ali zgolj postojanka na daljši poti.

Nato lahko izberemo Camp Trenta, ki se nahaja 5 kilometrov od Izvira Soče. Tukaj lahko kampiramo, prenočimo v bungalovu ali najamemo sobo. Kampiranje nas med sezono stane 11 evrov za odrasle in 6 evrov za otroke. Za sobo z zajtrkom bomo odšteli 25 evrov in za bungalov 18 evrov.

V Trenti najdemo tudi Kamp Triglav. Lahko kampiramo ali se nastanemo v apartma. Za odrasle kampiranje stane 9,37 evrov in pa 4,50 evrov za otroke. Cene za apartmaje so različne. Apartma za 2 osebi nas stane 40 evrov, za 3 osebe 57 evrov ali 60 evrov, za 4 osebe 76 evrov in pa apartma za 5 oseb nas stane nočitev 90 evrov.

Namestimo se lahko tudi v apartmajih Kekčeva domačija. Nočitev pride 70 evrov na noč. Naslednja možnost je Apartma Zorč. Možnost prenočišča imamo tudi V Apartmajih Kravanja. Cene se v tem apartmaju gibljejo od 46 evrov in do 55 evrov na noč. V centru vasi Trenta pa se lahko nastanemo v Lovski hiši. Cena je 46 evrov ali 65 evrov na noč. V informacijskem centru pa nam ponujajo 8 apartmajev, najdemo pa še apartmaje v Gostilni Metoja in Počitniškem stanovanju Milan.

Prespimo pa lahko tudi na ekološki turistični kmetiji pri Plajerju. Cene se gibljejo med 13 evrov (spanje na seniku, ki je izredno zanimiva dogodivščina tako za odrasle kot otroke) in druga prenočišča, ki stanejo do 90 evrov. Izberite tisto, ki vam najbolj ugaja, in uživajte v bližini Izvira Soče več dni.

Pozor!

Pot za Izvir Soče ni primerna za majhne otroke. Kot sem napisala, je tik pred izvirom pot zelo izpostavljena in tako neprimerna za manjše otroke. Nikar ne pozabite na primerno obutekv ki niso navadni športni čevlji, ampak kar pohodni čevlji. Izvir Soče lahko seveda obiščete tudi pozimi, ampak ne pozabite na dereze, da vam ne zdrsne.

Objavi komentar

Follow us on