fbpx
Image Alt

Blog

javorca

Javorca, spominska cerkev sv. Duha

V odmaknjeni dolini reke Tolminke leži Planina Polog. Planina leži v južnem delu Triglavskega narodnega parka in je izhodišče za veliko planinskih izletov. Tu pa najdemo tudi spominsko cerkev svetega duha na Javorci, ki jo je vredno obiskati.

Javorca je leseno svetišče in je posvečena padlim avsto-ogrskim vojakom, ki so se borili na vsem znani Soški fronti. Cerkev so zgradili avstro-ogrski vojaki in pa mojstri različnih obrti. Javorca ima tudi lepo razgledno teraso, od koder vidimo Rdeči rob in tolminsko. Bohinjske gore.

Nad vhodom bomo lahko opazili prečudovit zvonik s sončno uro in grbom monarhije ter pa tudi napis PAX. V notranjosti pa lahko vidimo spominske knjige, ki so na hrastovih ploščah. V teh knjigah je vžganih 2564 ime padlih avstro- ogrskih vojakov. Vsi vojaki so pokopani na Ločah pri Tolminu. V notranjosti cerkve prevladujeta modra in črna barva, s malo zlatimi in belimi elementi.

Javorca je doživela tudi prenove. Enkrat so jo prenovili leta 1934 in enkrat leta 2005.

Javorca se je leta 2007 uvrstila med zgodovinske spomenike. Cerkev je tudi ena od točk Poti miru. V cerkvi potekajo tudi maše. 20.5, 24.6 in eno soboto v septembru.

Za vstop v notranjost pa morate plačati vstopnino, ki za odrasle znaša 4 EUR in za otroke 2 EUR. Lahko kupite tudi družinsko vstopnico, ki stane 10 EUR. Možno pa je kupiti tudi vstopnico za ogled Tolminskih korit in Javorce, v tem primeru bomo za to vstopnico odšteli 7 EUR.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Helena Žnidaršič, Slavica Jazbec, Marjo Bolčina.

Dostop:

Do Javorce organizirajo prevoz z avtobusom vsak avgust, prevoz pa stane 1 EUR. Imajo tudi organizirane avtobuse v drugih mesecih, razporede si poglejte na spletni strani od doline Soče.

Lahko pa do tam pridemo z osebnim avtomobilom. Najprej se zapeljemo v Tolmin in od tam v Zatolmin. Tam pa nas bodo table usmerile za Javorco. Javorca ni dostopna z avtomobilom od parkirišča in do cerkve je nekje 20 minut hoje. Pot ni zahtevna in je primerna za otroke in starejše, če pa imate tudi štirinožne prijatelje pa jih kar vzamite s sabo.

Kam iz planine Polog?

Planinskih poti je kar nekaj. Lahko greste na Batognico, Bogatin, Krn, Kser, Mahavšček, Planino Dobrenjščico, Tolminski kuk, Vrh nad Peski, Vrh Planje, Vrh Škrli in pa na Žičnico čez Tolminko.

Planina Polog

Je najnižja mlečna dolina v zgornjem Posočju. Pašna sezona tu traja najdlje. Pašna sezona se začne v maju in traja do oktobra. Planina je nastala leta 1885. Danes nam na planini prodajajo skuto in trdi sir. Je pa tudi izhodišče kar nekaj planinskih poti in pa planina je seveda znana zaradi tega, ker na njej leži Javorca.

Pot Miru

Pot nas vodi po ostankih iz Soške fronte, ki se je dogajala v prvi svetovni vojni. Pot miru vsebuje 6 muzejev na prostem: Kolovrat, Ravelnik, Mrzli vrh, Zaprikraj, Čelo in Mengore.  Ne bo vam žal če si vse muzeje ogledate. Vsi se nahajajo v Zgornjem Posočju.

Pot miru nas vodi vse od alp in do jadrana. Pot miru se začne v Logo pod Mangartom in nadaljuje v trdnjavo Kluže. Nato nas pot vodi čez Ravelnik in Čelo ter čez planino Golobar. Pot se nadaljuje čez Zaprikraj, Drežnice, Kostnico, kjer pa se razdeli na dva dela. Prvi del gre čez Kolovrat, Kambreško, Sabotin, Brda in druga možnost od Kolovrata je tudi do Plave, Prižnica Vodice, Sveta Gora, Škabrijel. Druga možnost iz Kostnice pa je čez Planino Kuhinja, Pretovč, Mrzli vrh, Javorca, Tolmin, Nemška kostnica, Mengore. Obe poti se združita v Novi Gorici. Od tam pot miru poteka čez Markov hrib, Vrtojbensko- biljenski grič, Cerje, Kras, kjer pa se spet razdeli na dva dela. Prva pot je čez Debelo grižo, Brestovec, Kostnico v sredipolju, Tematski park Tržič, Devin in se zaključi v Trstu. Druga pa gre čez Borojevičev prestol, Krompirjevo jamo, Gorjansko, Pokopališče Grmada, Devin in se prav tako zaključi v Trstu.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Za vse, ki vas zanima zgodovina bo ta pot prečudovita in zanimiva, ter seveda tudi poučna. Če je le mogoče si oglejte vse stvari poti miru.

Kaj še obiskati?

Obiščite mesto Tolmin in v njem je najbolj zanimivo staro mestno jedro in muzej, za vse tiste, ki imate radi zgodovino. V Tolminu je tudi nekaj prenočišč, tako da lahko v teh krajih ostanete več dni.

Potem se zraven Tolmina nahaja tudi sotočje reke Soče in Tolminke. Vsako leto v avgustu tam poteka tudi Metal festival. Sotočje je pa priljubljeno tudi zaradi kopanja, saj vsak najde svoj kotiček zase.

Seveda ne pozabite tudi na Tolminska korita. Kot sem zgoraj že napisala lahko kupite vstopnico za korita in  Javorco skupaj. Tolminska korita vas bodo s svojo lepoto očarala in sem prepričana, da se boste sem še vrnili.

Obiščite tudi kakšen vrh gore. Nekaj izhodišč je iz planine Polog.

Če vam ni predaleč se zapeljite še v Kobarid in si tam oglejte slap Kozja, se zapeljite na Planino Kuhinja, ki je izhodišče planinskih poti. Od Kobarida pa imate blizu tudi reko Nadižo, ki je toplejša kot reka Soča. Ob Nadiži imate na voljo 4 plačljiva parkirišča, kjer vas 1 ura stane 1,50 EUR in celodnevna karta 10 EUR. Parkirišča se imenujejo Robič, Podbela, Napoleonov most in pa Logje. Zraven parkirišč so tudi urejena kopališča. Tudi v Kobaridu imate prenočišča.

Ob cesti Kobarid- Bovec pa se po stopnicah spustite do Otone. Ne bo vam žal.

Obiščite spominsko cerkev Javorca in raziščite njeno notranjost. Če imate čas in denar pa ostanite v teh krajih več dni in obiščite čim več znamenitosti. Kraji so res prečudoviti in vredni vašega obiska. S sabo vzemite fotoaparat. Prehodite tudi kakšno planinsko pot. Po napornem dnevu se pa lahko še potem vržete v osvežilno reko Sočo, ali pa za tiste manj pogumne kar v reko Nadižo.

Res priporočam obisk, zdaj pa se kar odpeljite in nato še sprehodite do Javorce.

Objavi komentar

Follow us on