fbpx
Image Alt

Blog

kofce

Kofce, poznane po najboljših štrukljih

Se je tudi vam že zgodilo, da nikakor niste našli motivacije, da bi se odpravili v naravo, na izlet, v hribe? Tudi otroke je marsikdaj potrebno s čim ‘podkupiti’, da jih spravimo na svež zrak. Planina Kofce nam ponuja izvrstno priložnost za izlet, kjer je trud več kot poplačan.

Kofce so planina na južnem pobočju Košute, 10km dolgega grebena, ki ga lahko lepo opazujemo med vožnjo proti Gorenjski, če se uzremo proti severu. Zaradi enostavnih pristopov so Kofce zelo obiskane in priljubljene tudi med nedeljskimi sprehajalci. Najenostavnejša pot vodi od Mrzlega Studenca in zanjo potrebujemo le 30 min. Do izhodišča pridemo če se iz Tržiča zapeljemo skozi Dovžanovo sotesko do vasi Jelendol, kjer pa nas naprej usmeri smerokaz za planino Kofce. Parkiramo, ko ob cesti zagledamo kapelico in oznako za pešpot proti Kofcam. V začetku sicer strmejša pot nas že po 20 min pripelje do kapelice, pri kateri je vsako poletno nedeljo (julija in avgusta) sv. maša ob 11:30.  Od tu se skozi pas gozda še nekoliko vzpnemo in pridemo do travnika, kjer že zagledamo Dom na Kofcah.

Druga, nič kaj bolj zahtevna, vendar nekoliko daljša pot nas na Kofce pripelje od visokogorske kmetije Matizovec. Do parkirišča, kjer pustimo avto, pridemo po glavni cesti proti Ljubelju, ki jo zapustimo pri oznaki za ”kamp” in Podljubelj. V vasi nato sledimo smerokazom za Kofce, ki nas usmerijo na sprva asfaltno, kasneje pa makadamsko pot. Od brezplačnega parkirišče peš nadaljujemo pot do kmetije Matizovec.  Lahko gremo po makadamski cesti, označena pa je tudi nekoliko strmejša steza po gozdu. Od kmetije se usmerimo na slabšo gozdno cesto oz. vleko. Ves čas pazljivo sledimo markacijam, ki nas po nekaj minutah usmerijo levo na strmejšo pešpot. Ko pot prečka kolovoz se zopet nekoliko položi in nas pripelje do nekakšnega pašnika, kjer se gozd razreči. Predvsem v poletnih mesecih se tukaj pase živina in zato je pomembno, da imamo svoje štirinožne prijateljčke, v kolikor smo jih vzeli s seboj, na vrvici. To je pomembno kljub temu, da pašnika pravzaprav ne prečimo, saj pot kmalu zavije desno v gozd. Po nekaj nadaljnjih minutah hoje se nam odpre pogled na planino Kofce. Še par korakov in že smo pri koči. Za ta vzpon potrebujemo dobro uro in pol, in se vzpnemo za slabih 600 višinskih metrov.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Aleksandra Ciperle, Bojan Klančnik, Magda Demšar, Majda Lovrenčič, Mojca Končan, Monika Kozjek, Simona Štravs, Tine Bajt.

Tretja, najdaljša pot se začne v Tržiču pri gradu Neuhaus. Po stopnicah se spustimo levo na široko pot od koder je lep pogled na mesto. Nadaljujemo po Radetzkyjevi poti in sledimo oznakam, ki nas usmerijo najprej desno, mimo vrtičkov, skozi gozd in do razpotja, kjer nadaljujemo v smeri Kamneka. Od tu se nam odpre čudovit razgled na tržiško dolino, mi pa nadaljujemo po grebenu, ki najprej še ponuja razgled, nato pa se skozi gozd nekoliko spusti. Pridruži se nam še pot, ki Kamnek obide in že nadaljujemo proti grebenu Pirmace, kjer se pot zopet vzpne. Markirana pot se med vzpenjanjem odcepi in nadaljujemo skozi gozd, ki pa se razredči, ko zopet dosežemo greben na prevalu med Velikim vrhom in vrhom Pirmance. Nadaljujemo rahlo desno v smeri vzhoda in prečimo pobočje Velikega vrha. Pot nas pripelje do makadamske ceste, ki jo prečimo in po kolovozu sledimo oznakam za Kofce. Po koncu kolovoza nas pešpot najprej strmo pelje skozi gozd, nato pa se pot položi in zopet pridemo na kolovoz. Mimo nekaj razpotij sledimo kolovozu do Kala. Od zavetišča na Kalu nadaljujemo do večjega razpotja, kjer se usmerimo levo na markirano pešpot, po kateri prečimo slikovita pobočja, nato pa se zopet spustimo v gozd. Pot se ponovno nekoliko vzpne in nas pelje mimo skalnih jam, nato pa se kmalu spet bolj položi. Ob pogledu na greben Košute po gozdni cesti prispemo do parkirišča, od koder nas le še 15 min hoje po kolovozu loči od našega cilja. Če se odločimo za to pot, pa moramo imeti v načrtu kar celodnevni izlet, saj za pot v eno smer potrebujemo približno tri ure in pol, ter po poti naredimo dobrih 1000 m višinske razlike.

Ko vendarle prispemo na planino Kofce, nas tam pričaka najprej čudovit pogled na travnik, pod katerim se vije gozd, nad planino pa se bohotijo vrhovi, visoki tudi preko 2000m. Dom na Kofcah, ki se nahaja na planini, leži na višini 1488m. S planine imamo ob jasnih dnevih zelo lep razgled na okoliške vrhove, pogled pa nam lahko seže vse od Ljubljanske kotline in do našega očaka Triglava. Resnično razgled, vreden našega občudovanja. Na planini poleti srečamo živino, ki so jo pastirji pripeljali gor na pašo. Tukaj ne bi dolgčas niti otrokom, saj okolica doma ponuja marsikatero možnost za raziskovanje. Dekleta bodo zagotovo navdušena na cvetlicami, med tem ko se tudi dečki ne bodo pritoževali nad kakšno jagodo ali borovnico, ki jo bodo v sezoni ponosno nabrali in se z njo posladkali. Ko se bodo otroci naveličali raziskovanja narave, se lahko zamotijo tudi na manjšem igrišču za domom, kjer najdejo nekaj gugalnic, peskovnik in majhno plezalno steno.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Ko po (dolgi) hoji prispemo na cilj, smo ponavadi pošteno sestradani. Tudi za to nam ni potrebno skrbeti. Dom na Kofcah je namreč ena izmed kulinarično najbolj prepoznavnih planinskih koč v Sloveniji. Ponujajo, kot se v hribih spodobi, različne slovenske (in tuje) jedi na žlico, med katerimi so najbolj priljubljene zagotovo jota, ričet in pasulj ter lokalna specialiteta tržiške bržole. Prav tako v ponudbi ne manjkajo žganci, ki jih lahko jemo z domačim mlekom, pozimi pa se zraven prileže kislo zelje in kakšna klobasa ali pečenica. Največja specialiteta s Kofc pa so zagotovo njihovi domači štruklji. Mnogi pridejo na Kofce samo zaradi njih. Poleg klasičnih skutinih štrukljev, pripravljajo še mnoge druge okuse, slane in sladke. Najprepoznavnejši so borovničevi in čokoladni štruklji, ki so res izvrstnega okusa. Privoščimo pa si lahko še kakšno bolj nenavadno kombinacijo, kot recimo štruklje z banano ali malino. Verjemite, da so štruklji več kot dobra motivacija za otroke, da bodo z veseljem odšli na izlet, ko pa jih bodo prvič poskusili, bodo na Kofce želeli vsak teden.

Koča je v poletnih mesecih odprta vse dni, pozimi pa le za vikende (od petka do nedelje). Na voljo je tudi nekaj ležišč v prijetno opremljenih sobah, kjer lahko prenočimo. Ker je v neposredni bližini doma tudi kapelica, si nekateri na tej prelepi lokaciji zaželijo tudi poroko ali kakšno drugo praznovanje. Tudi to je mogoče in zagotovo je prav posebno doživetje, da se v tako idiličnem okolju poveseliš s svojimi prijatelji.

Kofce so torej eden najbolj priljubljenih pohodniških ciljev, poleg čudovite narave pa jim dodano vrednost daje tudi prelep dom na Kofcah, s svojo slastno kulinarično ponudbo. Konec koncev je bil dom izbran tudi med 10 finalistov natečaja Naj planinska koča 2017. Sedaj pa le še počakajte na lepo vreme in se hitro odpravite na slastne štruklje na Kofce!

Objavi komentar

Follow us on