fbpx
Image Alt

Blog

komna

Komna je prostrana planota nad Bohinjsko dolino

Če svoj dopust preživljate v čudovitem okolju Bohinjskega jezera, boste imeli nemalo možnosti za različne sprehode, pohode, vzpone in spuste. Poleg nešteto možnosti za aktivno preživljanje prostega časa v samem Bohinju, se lahko iz Bohinja odpravite na kratke ali pa malo daljše izlete. Ena izmed priljubljenih izletniških oziroma pohodniških točk obiskovalcev Bohinja je tudi planina Komna.

Planina Komna se nahaja na nekaj več kot tisoč petsto metrov nadmorske višine. Sama pot do vrha tega prostranega planotastega sveta je razmeroma lahka in je primerna tudi za družine z otroci. Pot se večidel časa vije po gozdu, zato smo poleti tu v prijetni senci krošenj dreves. Paziti moramo le kam stopamo, saj je pot prepredena s mogočnimi koreninami dreves in tudi polna kamenja in skalovja ter se vijugasto polagoma dviga proti vrhu planote.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Anamarija Rigler, Mateja Teropšič, Tina stegne, Rok Petrušič.

Komna je iz Bohinja dostopna iz več smeri, najlažja in tudi najbolj pogosta med pohodniki pa je tista od Koče pri Savici. V Bohinju se po cesti , po levi strani jezera, peljemo v smeri proti  Slapu Savica. Svojega jeklenega konjička parkiramo na parkirišču pri Koči Savica, kjer bomo morali plačati parkirnino. Od tam se odpravimo peš na nekaj več kot pet kilometrov dolgo pot do Doma na Komni. Od parkirišča najprej pot nadaljujemo po urejeni poti proti Slapu Savica in kmalu prispemo do smerokaza, ki nas usmerja na Komno. Napotimo se levo po poti, ki kmalu preide v gozdno pot, kot že rečeno, prepredeno s koreninami in kamenjem. Zato je nadvse priporočljivo, da imamo dobro pohodniško obutev in če ste jih vajeni, vzemite tudi pohodniške palice. Pot se najprej bolj strmo dviga in je zelo vijugasta. Potem se malo položi, vseskozi pa nas pelje skozi gozd, zato kakšnih lepših razgledov po okoliških hribih ne boste imeli. Uživate pa lahko v pristni naravi, zelenju dreves, šumenju listja in predvsem v čistem alpskem zraku. Pri nekako zadnji tako imenovani  serpentini – vijugi na poti, boste na razgledišču uživali ob čudovitem pogledu na Bohinjsko jezero v dolini. Ko pot nadaljujemo proti Komni, pridemo najprej do tako imenovane doline Pekel, od koder se pot najprej rahlo, nato pa malo bolj strmo dviga. Pred vrhom gremo mimo globokega brezna, ki je sicer ograjeno, a vseeno bodite zelo pazljivi, sploh če imate s seboj otroke, da kdo ne zdrsne v prepad. Pri naslednjem razpotju gremo levo proti Domu na Komni. In že po nekaj minutah bomo zagledali Dom na Komni, ki ni nekakšna koča, ampak pravi »dom«. Visoka, več nadstropna stavba, ki je bila zgrajena davnega leta 1936, nato pogorela in bila v letu 1948 obnovljena in kmalu nato še prenovljena. Zadnja prenova doma je bila pred nekaj več kot desetimi leti in danes je dom na Komni lepo urejena planinska točka, ki ima svoja vrata odprta vse dni v letu. V notranjosti ima prostora za kakšnih devetdeset ljudi. Nudi nam možnost prenočišča na okoli sto ležiščih, nekaj v sobah, nekaj pa na skupnih ležiščih. Daleč naokrog je Dom na Komni znan po izredno prijaznem osebju in zelo dobri hrani. Ponudijo vam celo paleto jedi, od jedi na žlico, klobas in klobasic, do domačih slovenskih jedi, ne manjka pa tudi ne kaj sladkega…

Komna ponuja čudovite razglede po okoliških Julijskih Alpah. Na vzhodu boste občudovali Bohinjsko Jezero, na levi strani Pokljuko, na desni Jelovico, na jugu pa Vogel. Ob lepem vremenu boste videli tudi vrh najvišje slovenske gore, Triglava.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Če boste imeli čas in voljo, se lahko s Komne odpravite še na pohod do Bogatina, Mahavščka ali pa do Črnega jezera. Najkrajšo pot pa boste imeli do planine Na kraju, ki je od Doma na Komni oddaljena le kakšnih petnajst minut hoda. Tam se v prostorih nekdanje avstrijske vojaške bolnišnice iz prve svetovne vojne nahaja planinska Koča pod Bogatinom. Koča sprejme okoli petdeset obiskovalcev, katerim nudijo hrano in prenočišče. Odprta je od srede junija pa do konca septembra, za novo leto, v času spomladanske smuke in pa za prvomajske praznike. Ne daleč stran od koče se na gričku nahaja kamnita piramida, postavljena kot spominsko obeležje padlim vojakom prve svetovne vojne.

Mi smo se na poti nazaj v dolino odpravili še do Črnega jezera. Pri razpotju, kakšnih deset minut od Doma na Komni, se usmerimo levo proti Črnemu jezeru. Hodimo po razmeroma lahki uhojeni poti, ki preči pobočja Komarče. Nadalje se pot začne spuščati in na razpotju nas usmeri desno ( levo pot vodi do Koče pri Triglavskih jezerih). Po nekaj minutah pridemo do Črnega jezera. Celotna pot od Komne do Črnega jezera nam bo vzela kakšno uro in pol časa. Črno jezero je najnižje ležeče izmed sedmerih Triglavskih jezer. Ni prav veliko, meri 150 metrov v dolžino in 80 metrov v širino, njegova globina pa je okrog šest metrov. Ker leži v »kotlini«, obkrožen z gozdovi, od tam nimamo razgledov po gorah, je pa toliko lepši razgled na to prečudovito alpsko jezerce, s čisto zelenkasto vodo, umeščeno med skalovje in kamenje.

Če imate na voljo več časa, se lahko s Komne odpravite tudi do Krnskega jezera, saj je pot iz Komne do Krnskega jezera lahka, dobro uhojena in dobro markirana. Zanjo boste potrebovali nekaj manj kot tri ure hoda. Podali se boste do planine Na kraju, čez Vratca in Dolič. Krnsko jezero je največje alpsko jezero v Sloveniji in tudi med najlepšimi, saj je umeščeno v prečudovit alpski svet in ponuja razglede na Krn in druge prelepe okoliške vrhove.

Ni pa Komna poznana samo po planinskih poteh in izhodišču za premnoge pohode po čudovitem svetu Julijskih Alp. Komna je namreč tudi znana, in to ne samo v Sloveniji, ampak tudi izven naših meja, po krasnih možnostih za turno smuko, to je smuko po celcu, ki postaja iz dneva v dan eden najbolj priljubljenih zimskih športov. Predvsem ponuja Komna razgibano smuko, z mnogimi spusti in vzponi, ob katerih lahko uživamo ob pogledu na zimsko idilo v čudovitem ambientu Julijskih Alp.

Skratka, Komna v vseh letnih časih ponuja nemalo možnosti za aktivno, adrenalinsko ali pa povsem sproščujoče, umirjeno preživljanje prostega časa v objemu narave in lepot slovenskega gorskega sveta.

Objavi komentar

Follow us on