fbpx
Image Alt

Blog

Koper je mesto, ki je nekoč trgovalo z oljem in soljo

V teh dneh zagotovo velikokrat pomislimo kam bi jo ucvrli na topleje. Odgovor je na Primorsko, natančneje v Koper, mesto, ki ga je dodobra spremenil župan Boris Popović in mu dal svoj pečat. Kako do Kopra, ni potrebno posebej opisovati, saj ga vsi poznamo. Iz celotne Slovenije pridemo do Kopra po avtocesti, lahko po regionalni cesti, lahko pa tudi z vlakom, kar je prav posebno doživetje. Če pridemo v mesto Koper z avtomobilom, imamo kar nekaj plačljivih parkirišč v samem centru mesta, cene se gibljejo od 0,50 evra pa do 1 evra na uro. Če radi hodimo, se lahko parkiramo tudi pred kakšnim trgovskim središčem, tukaj parkirišča ne bomo plačali, in se odpravimo peš v mesto. V mesto vozijo tudi mestni avtobusi vsakih 20 minut, cena enosmerne vozovnice je v predprodaji je 0,80 evra, pri šoferju pa 1,50 evra. Poleti se lahko popeljemo tudi s turističnim vlakcem do mesta in ga nato raziskujemo peš.

Koper je pristaniško mesto, ki je bilo nekoč otok, za njegovo poselitev so bili odgovorni že Rimljani, saj je ga najdemo v različnih pisnih virih, ki segajo v to obdobje pod imenom Aegida. V virih najdemo tudi ime Toponim Capris, za to naj bi bile krive koze, ki so jih tedanji prebivalci imeli na tem otoku. Z Benečani se je mesto povezalo v 10. stoletju in kaj kmalu je mesto prešlo pod njihovo oblast. Mesto so poimenovali Capo di Istria in to je še dandanes Koper, glavno mesto Istre. Ko je v poznem srednjem veku razsajala kuga, je le ta dodobra prizadela Koper, ta si je pozneje opomogel s trgovino. Trgovali so z oljem in soljo, vendar je bil Koper gospodarsko močan do 18. stoletja, takrat sta Reka in Trst postali svobodni pristanišči, Beneška republika je propadla in tudi Koper je izgubljal svojo gospodarsko moč. Ob koncu prve svetovne vojne je Koper spadal k Italiji in to je trajalo  vse do konca druge svetovne vojne, ko so ga osvobodili partizani. Koper se nahaja ob sami italijanski meji in je danes še kako pomemben zaradi svojega  mednarodnega pristanišča.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Ines Štandeker, Sonja Glavina, Stane Gortnar, Iztok Poljak

Ko stopimo v mesto Koper, občutimo beneško dušo, ozke uličice so polne različnih izložb trgovin. Nekoč je bil Koper v oklepu mogočnega obzidja z dvanajstimi vrati. Edina vrata, ki so dandanes še ohranjena v Kopru, se nahajajo na južnem delu mesta in se imenujejo Muda. Ko stopimo skoznje, se znajdemo na Prešernovem trgu in takoj zagledamo glavno atrakcijo….prekrasen De Pontejev vodnjak, ki te v trenutku ponese zopet v Benetke, seveda z razlogom, saj je vodnjak kopija mostu Rialto. Tako ime, kot izgled mu je dal  mecen Lorenzo De Ponte, katerega družinski grb je bil vklesan v ta najbolj znani beneški most. Bazen, ki je osmerokoten, je obkrožen s petnajstimi pilastri, krasijo jih grbi koprskih plemiških družin. De Pontejev vodnjak so meščani uporabljali vse do leta 1898. Na Prešernovem trgu se je nekoč nahajala tudi bolnišnica, na njenem mestu se danes nahaja cerkvica Svetega Bassa.

 Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Najznamenitejši v Kopru je seveda Titov trg, ki je bil in je še vedno središče starega jedra mesta in na tem trgu se stikata dve glavni ulici v Kopru, to sta Kidričeva in Čevljarska ulica. Trg je obkrožen s palačami in cerkvami, datum gradnje sega daleč nazaj v obdobje Benečanov in ravno zato dobimo zopet občutek, da smo se znašli nekje v Benetkah. Na trgu je najdominantnejša Pretorska palača, zgrajena v 15. Stoletju v beneško gotskem  stilu. Pretorska palača je bil mestna hiša že za časa Benečanov,temeljito so jo obnovili v 17. stoletju in tako, v vsej svoji veličini, še danes služi istemu namenu. Mestno središče, kjer se dogajajo seje občinskega sveta, različni protokolarni obiski, razstave,srečanja, različna predavanja. Prostore Pretorske palače si lahko ogledamo vsak dan:  v zimskem času od 9.00 zjutraj do 17.00 popoldne, v poletnem času pa od 09.00  zjutraj do 20.00 ure zvečer. Imajo tudi vodene oglede, le ti so točno ob določenih urah. Naslednja taka znamenita stavba Kopra je dobro znana Loža, tudi ta je bila zgrajena v 15.stoletju. Takrat so tukaj potekale različne razprave meščanov. Videz, ki ga ohranja Loža še danes, je dobila v 17. stoletju, skulptura Madone, ki se nahaja v vogelni niši, pa je v spomin na epidemijo kuge, ki je bila tukaj v poznem srednjem veku in je terjala okoli 8000 žrtev. Danes je tukaj kavarna, kjer se lahko usedemo, preberemo časopis, poklepetamo z znanci in popijemo odlično kavico. S pogledom se posprehodimo po Titovem trgu in se za trenutek prepustimo občutku, da smo v drugem obdobju. Še ena dominantna stavba vlada na najbolj znanem koprskem trgu, to je cerkev Marijinega vnebovzetja, zgrajena v 11. stoletju. Povzpnemo se na stolp, stopnice so ozke in vzpon se nam bo zdel naporen, vendar, ko vstopimo v prostor, kjer je zvonik, se nam ta napor ne bo zdel več pomemben, kajti odpre se nam pogled na  koprski zaliv, celotno mesto Koper in na ta čudoviti trg. Sprehajajoč se po mestnih ulicah pridemo do še enega znanega trga v Kopru, to je Carpaccev trg, poimenovan po znanem slikarju Vittoreu Carppaciu.. Na trgu najdemo steber svete Justine, katerega so postavili v spomin na zmago nad Turki pri Lepantu.  V Carpaccevi hiši domuje galerija, odprta je od srede do petka od 8.00 do 16.00. v soboto in nedeljo pa od 09.00 do 17.00, cena vstopnice je 5 evrov.

Tudi na koprski tržnici se dogaja, tukaj bomo lahko kupili domače sadje in zelenjavo in se sprehodili mimo Taverne, ki je bila nekoč skladišče soli. Če imamo voljo in čas, vzemimo pot pod noge in se ob morju napotimo proti Žusterni. Nadihali se bomo morskega zraka, občudovali galebe in za trenutek odmislili to mrzlo zimo. Morda bomo imeli srečo in v pristanišču občudovali križarko, kajti Koper velja za zelo privlačno in na novo odkrito potniško destinacijo. V letu 2017 je Koper obiskalo kar 68 križark.

V Kopru se veliko dogaja preko celega leta. Poznamo Festival zlate oljčne vejice, ki je v aprilu, v aprilu se odvija tudi Šparga fest, takrat pridejo na svoj račun vsi ljubitelji špargljev, v zaledju Kopra se odvija tudi tradicionalni Praznik refoška, septembra uživamo vsi ljubitelji sladkega, saj je vikend rezerviran za »Sladko Istro«. Če smo ljubitelji umetnosti, lahko v Kopru obiščemo številne galerije, kjer najdemo dela slovenskih in tujih umetnikov.

Koper je privlačen tudi zaradi svojega zaledja, obkrožajo ga številni vinogradi, v mestu bomo opazili, poleg palm, tudi veliko sredozemskega rastlinja. Uživajmo v Kopru.

Objavi komentar

Follow us on