fbpx
Image Alt

Blog

Kozjanski park

Kozjanski park ohranja pristno naravo ter bogato kulturno dediščino

Kozjanski park je obsežno območje, ki meri nekaj več kot dvesto kvadratnih kilometrov in leži v osrednjem vzhodnem delu Slovenije. Z namenom ohraniti pristno naravo, avtohtone živalske in rastlinske vrste ter bogato kulturno dediščino in podeželski utrip je bil leta 1981 na tem območju ustanovljen Spominski park Trebče, ki je bil leta 1999 preimenovan v Kozjanski park.

V območje Kozjanskega parka vstopite, ko prispete do Podčetrtka in Term Olimia, če prihajate s celjske strani. Če pa se pripeljete iz smeri Brežic, pa se Kozjanski park začne pri kraju Bizeljsko.

Torej, če pridete iz smeri Podčetrtka, je prvo kar si je vredno ogledati Olimje. To je manjši kraj, do katerega prispete, če v Podčetrtku, pri bencinski črpalki, v krožišču zavijete v smeri table Olimje. Po približno štirih kilometrih asfaltirane, rahlo vijugaste ceste, boste prispeli v Olimje. Tam si lahko ogledate Samostan Olimje, čudovito obnovljen nekdanji grad, v katerem se nahaja stara samostanska lekarna, ki je ena najstarejših lekarn v Evropi. Pred samostanom se razprostira ogromen botanični vrt, v katerem najdete preko dvesto vrst zdravilnih rastlin. Iz teh rastlin patri, ki živijo v samostanu, pripravljajo čaje, tinkture, mazila in druge »zdravilne« izdelke, ki jih lahko kupite v njihovi lekarnici. Poleg samostana je še cerkvica Marijinega vnebovzetja, ena najlepših baročnih cerkva na Slovenskem, s čudovitim črno/zlatim oltarjem. Pod Kozjanski park, nedaleč stran od samostana, spada tudi Čokoladnica Olimje, kjer izdelujejo slastne čokoladne izdelke, ki se jim zagotovo ne boste mogli upreti. Še par sto metrov naprej od samostana pa se nahaja Jelenov greben, kjer lahko uživate ob pogledu na ogromno čredo jelenov, ki se prosto sprehajajo po domačiji. Tam  lahko tudi dobro jeste, če boste že lačni in si v njihovi trgovinici kupite kaj ekološkega, domačega-marmelado, med, kakšen čaj, domače žganje,…

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Dragica Žnidarec, Leon Zupanc, Borut Klavžar

Ob poti nazaj proti glavni cesti Podčetrtek – Bistrica ob Sotli boste uživali ob pogledu na skrbno obdelana polja in prvinske sadovnjake, z domačimi sortami sadnih dreves, predvsem jablanami.

Malo naprej od kraja Imeno, ki se nahaja kakšna dva kilometra od Podčetrtka, lahko zavijete desno proti Virštanju, vasici na gričku, posejanem z vinogradi, v katerih rastejo stare, domače sorte trt, ki dajejo odlično, dobro poznano »virštanjsko« vino. Od Virštanja pot nadaljujete po cesti, ki se vije po soteski, med mešanimi gozdovi in prispete do kraja Lesično. Nad njim se na gričku nahaja trg Pilštanj, eden izmed najlepše ohranjenih trgov v tem delu Slovenije. Pod Pilštanjem se na gozdnem pobočju nahaja tudi znamenita Ajdovska žena – skalnat samotar, ki meri v višino celih dvanajst metrov. Legenda pravi, da je Ajdovska žena – v davni preteklost naj bi na Pilštanju živeli Ajdi – velikani , šla po vodo v dolino in ker je preklela sonce, je okamenela. V Lesičnem lahko na Ekološki kmetiji Zakošek kupite poleg ostalih bio izdelkov tudi odlične izdelke – marmelade, likerje…iz drnul, sadeža rumenega drena, ki so značilen sadež kozjanskega območja, sladko kislega okusa, podobnega slivam in bogatega z vitaminom C.

Iz Lesičnega pot po Kozjanskem parku nadaljujete proti Kozjem, še enem ohranjenem trgu v območju, ki ga obsega Kozjanski park. Desno pred Kozjem, lahko v zelenju dreves opazite ostanke Gradu Kozje, Zmajevega gradu, ki je bil zgrajen v 12.stoletju, a se ni ohranil do današnjih dni. Razpadel je že nekako v 17. stoletju. Če imate vsaj malo pustolovske žilice, si oglejte razvaline tega, nekoč v območju Kozjanskega, pomembnega gradu. Do njih se povzpnete v kakšnih petnajstih minutah, po dobro uhojeni gozdni poti, ki vas vodi iz trga Kozje po južnem pobočju Brediča. V Kozjem je vreden ogleda še muzej »Šola moje mame«, v katerem je ohranjen šolski razred iz časa stare Jugoslavije. Otroci bodo zagotovo uživali ob pogledu na takratno skromno šolsko opremo – lesene mize in klopi, črno tablo, kamnite tablice s kamenčkom, lesene peresnice, stare šolske torbice, stoječe računalo.. Muzej se nahaja v središču Kozjega, nasproti občinske stavbe. Ključe za vstop in brezplačen ogled pa dobite v bližnjem kava baru.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Kozjanski park ima svoje središče v naselju Podsreda, ki se nahaja štiri kilometre od Kozjega. To je majhen trg, v katerem se je ohranila tipična srednjeveška zasnova kraja. V središču trga stoji sramotilni steber, tako imenovani pranger, na katerega so v srednjem veku  za kazen priklenili prestopnika, katerega so mimoidoči  zasmehovali in obmetavali s kamenjem ali celo blatom.

Nad krajem Podsreda se nahaja še en grad, Kozjanski park jih ima namreč kar nekaj. Grad Podsreda, ki velja za enega najbolj ohranjenih romanskih gradov v Sloveniji in v Evropi, je znan kot »najbolj grajski« med gradovi na Slovenskem. Nahaja se na previsu pobočja mogočne Orlice, sredi zelenja bukovih gozdov. Do gradu pridete, če v Podsredi pot nadaljujete v smeri Senovega in Krškega. Po vijugasti cesti se povzpnete na vrh pobočja in ko se cesta spet položi , takoj na vrhu , ob usmerjevalni tabli,  zavijete levo z glavne ceste. Po približno dveh kilometrih urejene asfaltne poti prispete do Gradu Podsreda. Pred gradom se nahaja veliko zunanje grajsko dvorišče, kjer lahko na klopcah, v senci mogočnih kostanjev, občudujete čudovite razglede po hrvaškem Zagorju in slovenskem Pohorju. Grad je odprt med 1. aprilom in 31. oktobrom, vsak dan, razen ponedeljka, med 10.00 in 18.00 uro. V njem si lahko ogledate srednjeveško grajsko kuhinjo, čudovito grajsko notranje dvorišče in mogočen grajski obrambni stolp z linami. Ljubitelji slikarske umetnosti bodo zagotovo uživali ob ogledu slikarske zbirke del slikarja Franceta Slane, enega najbolj plodovitih slovenskih umetnikov. V pritličju gradu je na ogled stalna zbirka izdelkov mojstrov steklarstva, ki je bilo na tem območju že v preteklosti znana gospodarska panoga. Ogledate si lahko še fotografske razstave domačih in tujih fotografov. Čudovita je renesančna dvorana, v kateri prirejajo razne dogodke kot so seminarji in koncerti, se pa v grajskem ambientu te dvorane  tudi poročajo. Kulturno življenje Gradu Podsreda v poletnih mesecih bogatijo tudi Glasbeno poletje na gradu Podsreda, z nastopi domačih in tujih glasbenih izvajalcev. Ljubitelji filma si lahko na grajskem dvorišču, pod zvezdnim nebom,  ogledate kakšen dober film. Mi smo si ga in bilo je prav čarobno, v grajskem okolju, pod jasnim zvezdnatim nebom uživati v dobrem filmu.

Kozjanski park in pot pa tu še ni končana, saj ste v Podsredi šele na pol poti po tem čudovitem parku, kjer kraljujejo umirjeno podeželsko življenje, izredno bogata kulturna dediščina in ohranjena pristna narava.

Objavi komentar

Follow us on