fbpx
Image Alt

Blog

Krajinski park Strunjan

Krajinski park Strunjan je edini ohranjen del narave Tržaškega zaliva

Slovenska obala slovi po marsičem. Je edina obala v Sloveniji, poleti so tu neznosne gneče, župan Popovič novoletne lučke postavlja že oktobra, novembra jih prižiga, tu pa tam najdemo kak res romantičen del plaže. Tisti, ki so že nekoliko bolj razgledani, poznajo že Škocjanski zatok, vedo za Mesečev zaliv in natanko vedo, kje se streže najboljša hrana in kje se najde parkirišče, ki slučajno ni plačljivo. A Obala nam ponuja, poleg vsega tega, še marsikaj. Med drugim tudi območje, ki se imenuje Krajinski park Strunjan.

Kot nam že samo ime pove, se Krajinski park Strunjan nahaja v Strunjanu. Gre za zavarovano krajino kategorije 5 po IUCN. najbližji mesti sta Piran in pa Izola z druge strani. Ustanovljen je bil leta 1989 (prvič), potem pa so ga še enkrat, leta 2004, razglasili. Krajinski park Strunjan obsega kar 429 kvadratnih kilometrov, s tem pa kar večji del celotnega (strunjanskega) polotoka. Slednji je predvsem znan zaradi svoje flišne pokrajine, ki pokriva obalno območje, temu pa pripada tudi morski akvatorij.

Za to območje je značilen razložen tip poselitve, poleg tega pa še kulturne terase. Kar se spomenikov tiče, jih je na tem območju kar nekaj. Glavne so seveda soline, ki so etnološki in pa tudi tehnični spomenik. Sledita jim park ob Vili Tartini, ki ga je oblikovala narava sama, ter drevored pinij, ki se nahaja na obeh straneh (glavne) magistralne ceste. Lahko si ogledamo tudi sedem domačij, ki so prav tako etnološki spomenik.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Bihi Oblak, Darja Tivold, Francesca Rosso, Franjo Kravos, Ivana Prislan, Magda Demšar, Suzi Pucer, Tonka Mulej.

Krajinski park Strunjan je zelo zanimiv z naravovarstvenega pogleda. Laguna Stjuža, Strunjanske soline in pa severni del polotoka so tri točke, ki so še najbolj zanimive. Laguna Stjuža in Strunjanske soline predstavljajo točko, kjer se stikata morsko in kopno vodno okolje, prav zaradi tega pa ima to okolje tudi svoje specifične ekološke razmere, ki dajejo pogoje za življenje posebej prilagojenim življenjskim oblikam. Velik pomen nosi območje krajinskega parka za varovanje naše naravne dediščine, saj ima to območje posebne geološke in geomorfološke značilnosti, poleg tega pa tudi ogromno biotsko pestrost.

Krajinski park Strunjan obsega tudi del obale, ki se veže vse od Simonovega zaliva pa do Strunjana, ki predstavlja najdaljši del naravne obale v celotnem Tržaškem zalivu. Poleg tega pa se na tem območju nahaja tudi Naravni rezervat Strunjan, ki obsega kar 160 hektarov vsega skupaj, pripada pa mu severna stena polotoka ter pas morja, ki je dolg približno 200 metrov. Tu se nahaja zloglasni strunjanski klif s svojim morskim akvatorijem ter neposredno tudi zaledje.

Poleg vseh posebnih življenjskih vrst Krajinski park Strunjan nudi dom tudi že prej omenjeni Stjuži, ki je pravzaprav edina morska laguna na naši mali obali. Z morjem je povezana le preko kanala, včasih, torej pred približno 200 leti, pa je bila odprti zaliv, nato pa so zgradili nasip in jo od morja ločili. Na tem delu najdemo tudi Strunjanske soline. 

Strunjanske soline so pravzaprav pomemben gradnik krajinskega parka Strunjan, saj so najsevernejše še delujoče soline v celotnem Sredozemlju. Krajinski park Strunjan jim je dom nudil že v rimskih časih, omenjene pa so bile v zgodovini še nekajkrat kasneje. Za razliko od sečoveljskih solin, imajo strunjanske drugače speljane kanale, zato si jih je vredno ogledati, saj takih solin ni veliko. Prav tako so ohranjene tudi tri solinarske hiše, vse ti so zavarovane kot etnološki spomeniki. Ena izmed hišic, najstarejša, je zelo dober in tudi edinstven primer tipične solinarske arhitekture – gre za to, da v hišici pritličje služi kot solno skladišče, prvo nadstropje pa kot stanovanje za solinarja in pa tudi njegovo družino, če jo je imel.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Če načrtujemo izlet na obalo, so soline nekaj res čudovitega, kar si lahko ogledamo, sploh v pomladnem ali poletnem času, poleti zna biti nekoliko prevroče, saj ni nikjer nobene sence. Sploh če imamo otroke, bodo soline zagotovo dosegle velik učinek nanje.

Samo ena izmed idej za izlet je lahko taka, da gremo najprej na kratek izlet, na katerem si ogledamo znamenitosti, za konec pa si lahko namakamo noge ali pa kar celi skočimo v hladno morje. Če se bomo osredotočili le na Strunjan, je Mesečev zaliv res enkraten kraj, ne glede na to, ali smo samski, v paru, ali pa pridemo kar s celo družino. Ena izmed idej je lahko tudi kolesarski izlet, ki je idealna ideja v pomladnih in zgodnjih jesenskih mesecih. Sploh če se odpravimo proti Piranu in gremo skozi drevored pinij.

Krajinski park Strunjan je res čudovita ideja za izlet. Najboljše pri vsem pa je, da je v neposredni bližini morje, kjer se lahko brez težav osvežimo, ne glede na letni čas, če izločimo zimo seveda. V zimskih mesecih se lahko odločimo za katerega izmed pokritih oziroma notranjih bazenov. Seveda je priporočljivo, da prej preverimo cenik in delovnik, da ne pride do kake zmede.

Ko se bomo potikali po krajinskem parku, se lahko ustavimo še ob kaki naravni znamenitosti v naravnem rezervatu v Strunjanu. Ta nosi izjemno velik pomen z naravne dediščine. Tu lahko najdemo najvišje flišne klife na celotnem Jadranu (visoki so tudi po 80 metrov), nekaj posebnega pa je seveda že večkrat omenjeni Mesečev zaliv. Že sama pot do zaliva je nekaj posebnega in z malo domišljije lahko postane prava pustolovščina.

V naravnem rezervatu lahko najdemo tudi tako imenovani Strunjanski klif, ki je največja (znana) flišna stena, ki se nahaja ob Jadranskemu morju oziroma obali. Zaradi naravnih pojavov se ta ves čas spreminja in preoblikuje.

Če smo navdušeni mornarji, si je vredno zapomniti dejstvo, da je sidranje plovil v poletnih mesecih strogo prepovedano vse od rta Ronek pa do strunjanskega rta. Prav tako pa je treba biti previden pod klifom, ki se nekoliko kruši.

Krajinski park v Strunjanu je pravzaprav edinstveno ohranjen košček prvotne narave Tržaškega zaliva. V sebi skriva marsikaj zanimivega, kar je vredno raziskati in si ogledati, poleg tega pa je tu še osvežujoče morje in toplo sonce, ki bosta v toplejših dneh našemu izletu dala prav poseben pridih. Tudi kolesarski izlet ali pa izlet z motorjem nista slaba ideja, sploh, če vključujeta še ogled katere izmed znamenitosti obale, pa naj bo ta na katerem koli koncu.

Objavi komentar

Follow us on