fbpx
Image Alt

Blog

Krnsko jezero je največje visokogorsko jezero v Sloveniji

Krnsko jezero je največje visokogorsko jezero v Sloveniji. Leži na severni strani mogočnega Krna, po katerem je dobilo ime. Pravzaprav so krnska jezera tri, Krnsko jezero pa poimenujemo največje med njimi. Dolgo je 390 metrov in široko 150 metrov in zapolnjuje kotanjo pod Krnom.

Dostop do Krnskega jezera velja za enega lažjih v visokogorju in se do njega lahko povzpnejo tudi otroci in starejši, če zmorejo prehoditi 2,5 uri po položni poti navkreber. Dostop do jezera se prične na koncu doline Lepene.

Lepena je ena od stranskih dolin Trente. Trenta je alpska dolina, v kateri izvira in se poda na pot gorska lepotica reka Soča. Na svoji poti ima Soča številne pritoke, en od njih je Lepenjica, ki priteče po dolini Lepene.

Do Lepene se pripeljemo po dolini Trente iz bovške smeri ali čez gorski prelaz Vršič. Če prihajamo iz smeri Bovca, v Bovcu zavijemo proti Trenti, po približno 9 km zavijemo desno v dolino Lepene. Če se pripeljemo iz gorenjske smeri čez Vršič, najprej dospemo v dolino Trente, se peljemo skoraj po celotni dolini, mimo vasi Trenta in Soča, in nato zavijemo v dolino Lepene.

Po dolini Lepene nas vodi 6 km asfaltne ceste vse do konca doline, kjer stoji Dom dr. Klementa Juga. To je planinska postojanka, ki jo upravlja Planinsko društvo Nova Gorica in je odprta od začetka junija do konca septembra. Poleg gostinske ponudbe je v domu možno tudi prespati, saj imajo v 8 sobah 38 postelj. Stavba je bila nekoč italijanska vojašnica in je zanimiva že za ogled. Poleg postojanke je urejena tudi depandansa, kjer stoji spodnja postaja tovorne žičnice za oskrbovanje planinskega doma pri Krnskih jezerih. Ob postojanki lahko parkiramo na brezplačnem parkirišču.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Nina Šter. Andrej Logar, Ana Valant, Miljko Lesjak, Danijel Purgar, Tomo Šavs, Aleksandra Jereb

Dostop do Krnskega jezera se pričenja takoj na desni strani postojanke. Do Krnskega jezera potrebujemo približno dve uri in pol in premagamo približno 700 metrov višinske razlike. Kmalu za postojanko se pot razcepi in na voljo imamo dve poti: na levi je strmejša, na desni pa položnejša. Za lažji pohod je bolje izbrati desno, položnejšo. Poti se vijeta po gozdu navzgor in se med sabo večkrat križata. Položnejša pot poteka po stari vojaški mulatjeri in se vije cik – cak navzgor. Izraz mulatjera izvira iz italijanske besede mulattiera in pomeni pot za mule. Zaradi tega je pot speljana položno in z enakomernim naklonom, da so z mulami v času prve svetovne vojne lažje tovorili material na bojišča soške fronte. Med potjo se le na redkih mestih odpre razgled na dolino Lepene. Zaradi gozdne sence je sicer pot v poletnih mesecih lažja, a obenem se lahko zaradi poti po gozdu tudi vleče.

Na vrhu vzpona se pot zravna in pozdravi nas sonce. Iz gozda prispemo na jaso ob zgornji postaji tovorne žičnice. Od tu vodi položna pot oziroma se celo nekoliko spusti do Doma pri Krnskih jezerih. Levo ob poti opazimo steber, na katerega vsako leto označijo višino snežne odeje. Po približno dvajsetih minutah prispemo do doma, kjer se lahko okrepčamo. Dom je od začetka junija do konca septembra odprt vsak dan, do konca oktobra ali še dlje, pa ob vikendih. Dom ima 53 postelj in 57 skupnih ležiš, dve jedilnici s skupno 75 sedeži, pred domom pa je na voljo 120 sedežev.

Nedaleč od doma oziroma pod njim je prvo manjše krnsko jezero – Dupeljsko jezero. Dupeljsko jezero je kar malo zapostavljeno, saj po velikosti močno zaostaja za svojo bližnjo sosedo – Velikim Krnskim jezerom, nikakor pa ne po lepoti. V travnati kotanji, obdano s smrekami, nas preseneti jezerce s svojo zeleno barvo in spokojnostjo. 

Do našega cilja – Krnskega jezera pa se od Doma sprehodimo še približno 15 minut. Med potjo opazimo smerokaz za pot do Komne, do katere bi potrebovali skoraj tri ure hoje. Mimo stanu na planini Duplje nas pot vodi najprej po travnati jasi, nato pa še krajši del po nekoliko bolj kamnitem terenu. Pred nami se nato odpre kotanja, oblita z jezerom. Na strani dostopa jo obdaja prijeten travnik z nizkim smrečjem. To je (Veliko) Krnsko jezero na nadmorski višini 1394 metrov. 

V Krnsko jezero so v času med obema vojnama, ko so tem krajem vladali Italijani, naselili ribice pisance in jezerske zlatovščice. Pisanci so zanimive ribe, saj če v jezero vržemo drobtinice, se pisanci v roju zakadijo vanje, da vzborboti gladina jezera. Dno jezera prekriva debela plast mulja. Plavati je v jezeru prepovedano, lahko pa se zleknemo v senčko pod smrekami ob dostopu k jezeru ali poležimo na soncu. Na južni strani stoji pred nami Krn, okoli nas pa še Velika Baba, Šmohor, Veliki Lemež. Od jezera se je do vseh možno povzpeti po planinskih poteh.

Območje, kjer leži Krnsko jezero, je danes prijetno in mirno. Pred 100 leti pa tod divjala prva svetovna vojna in še danes o tistih težkih časih priča mnogo ostalin. Prav na dnu samega jezera so še vedno žične ovire, ki so bile v času soške fronte postavljene čez zaledenelo Krnsko jezero. Ko se je led stopil, so ovire zdrsnile v jezero in so tam še danes.

Območje pred jezerom je bilo v času vojne zaledno, zato je zanimivo, da so tam postavili celo leseno kinodvorano, ki danes seveda ne stoji več. Še vedno pa je vidna podrta kamnita škarpa, kjer je stala. Najdemo jo ob poti od zgornje postaje tovorne žičnice do Koče pri Krnskih jezerih. Tam, kmalu za oznako o vsakoletni višini snežne odeje, v desno pelje zapuščena pot do vrtače, obdane s smrekami. Lokacija sicer ni označena in zanjo pravzaprav vedo le redki.

V spomin na vse žrtve, ki so v času soške fronte padle v teh krajih, je vsako leto v mesecu novembru ob jezeru organizirana proslava. Krnsko jezero tedaj naenkrat obišče tudi čez 1000 ljudi in se na proslavi pokloni spominu na mrtve in nesmiselnost vojn.

Tretje krnsko jezero je Jezero v Lužnici, dolgo jetx 80 in široko 70 metrov. Leži na jugovzhodni strani Krna na nadmorski višini 1800 metrov in je med tremi krnskimi jezeri leži najvišje. Dostop do njega pa je običajno iz južne strani Krna.

Krnsko jezero zapustimo po isti poti in se vrnemo do izhodišča v Lepeni. Če pa se odločimo za daljši izlet, prek Komne ali čez Krn, bomo temu prilagodili tudi prevoz domov in morebitno prenočevanje v Domu ob Krnskih jezerih ali katerem drugem.

Objavi komentar

Follow us on