fbpx
Image Alt

Blog

kurescek

Kurešček je slovenska različica »Medžugorja«

Ljudje smo različni, nekateri ljubijo gore, nekateri so ljubitelji morja, eni se radi podajo na različne hribe, kjer jih zgoraj pričakajo stari gradovi, na nekaterih hribih pa so tudi cerkve. Tudi cerkve so zelo zanimive in krasne za pogledat. Vsaka cerkev je drugačna in ima svojo zgodovino. Ena krasna in zanimiva s svojo zgodovino se tudi nahaja na hribu Kurešček na višini 826 metrih nad morjem. Pa čeprav leži ta čudovita cerkev Sv. Marije nad 800 metrih se lahko do nje tudi pripeljete. Je pa fajn, da  se tudi na Kurešček sprehodit peš, še posebaj v teh jesenskih dneh, ko še je zunaj prijetno toplo. In marsikdo se mogoče sedaj vpraša, kje je ta hrib z imenom Kurešček. Mislim, da je marsikdo že slišal za Ljubljansko barje in za mesto Ig. In Kurešček se nahaja nad Igom, na južni strani ljubljanskega barja. Čeprav je zgoraj romarska cerkev in se gor poda vedno več romarjev se lahko podate gor tudi vi z družino. Vsedite se v avto in se z družino odpeljite na čudovit Kurešček in obiščite cerkev, ki je posvečena Kraljici miru. Ker pa ste se odločili da boste naredili en mali izlet na Kurešček, vam priporočam da izberete eno od poti, ki vodijo gor. Gor je speljanih štiri  poti, ki so zelo lepo označene in trajajo od 15 minut pa vse do 1 ure 50 minut. Od vas je odvisno katero pot boste izbrali, koliko imate časa se za sprehajat po naravi.

Izhodišča

Če vam ni do daljše hoje je 15 minut dovolj za vas, da se odpravite na Kurešček. Ta pot je tudi za bolj starejše in za najmlajše otroke. Samo najprej se morate pripeljati v Visoko. Ha, kje pa je sedaj to? Iz Ljubljane se peljete proti naselju Ig. V omejenem naselju pa boste opazili table za Kurešček, vi jim sledite vse do naselja Visoko. Malo naprej boste opazili planinske table, ki vas usmerijo v gozd. Tu nekje parkirate in se odpravite dalje peš po lepo označeni poti.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Alenka Berk.

Če ste se odločili za obisk Kureščeka bolj popoldan se lahko odločite za pot, ki je dolga nekje 45 minut. Zapeljati se morate v Zapotok in od tam nadaljevati pot peš. Iz Ljubljane se spet zapeljete v naselje Ig. In od tam dalje gledate za Kureščak, ampak bodite pozorni na table, ki vas bodo usmerile levo za Zapotok. Parkirate na kamnolomu, ki je ob cesti. Od tu dalje se napotite po cesti in nato gledate table za Brinov grič. Sprehajali se boste po prijetni naravi, ki vas bo pripeljala do cerkve na Kureščeku.

Lahko se podamo na pot iz Pirman. Ta pot je dolga nekje 1 uro in 45 minut. Pot je lepo označena in primerna za vsakogar, vodi pa nas tudi po naravi, malo čez goz, čez cvetoče travnike, vglavnem pripelje nas do vrha Kurešček.

Lepa prijetna pot na Kurešček pa je tudi iz Želimlja. Ta pot je dolga nekje 1 uro in 50 minut. Seveda odvisno je koliko krat se ustavite, zaradi kake krasne fotografije. In kako pridemo do sem? Spet se moramo zapeljati v Ig. Od tu pa se peljite proti Škofljici. Nadaljujemo samo naravnost do vasi Kremenica. Nato samo gremo v križiščih naravnost in sledimo tablam za Želimlje. Ko prispemo v omejeno naselje pri kapeli se peljemo naravnost za Turjak, kjer bomo opazili tudi kamnolom, malo naprej pa table za Kurešček. Tu se prične naša pot, ampak ker tu ni primernega parkirišča se odpeljite malo nazaj in poiščite primeren kraj za parkirat. Nato se odpravimo malo naprej od kamnoloma, kjer so tudi table da nas usmerijo za Kurešček. Celotna pot je lepo označena s tablami in planinskimi znaki. Pot poteka malo po gozdu, malo po travnikih, tu pa tam tudi stopimo na asfaltno cesto, sprehodimo pa se tudi mimo hiš. Ta prijetna pot nas tudi popelje mimo planinskega doma na Kureščku. Pot je zelo zanimiva in prijetna za en prijeten družinski sprehod, ko se ne vemo kam podat med vikendom.

Planinski dom na Kureščku; se nahaja malo pred vrhom Kurešeka. Planinski dom je tukaj bil že pred 2 svetovno vojno, ampak so ga Italijani požgali leta 1942. Zgradili so novi dom leta 1961, so pa ga leta 1996 popolnoma prenovili in povečali. Planinski dom je odprt čez celo leto, edino ob poedeljkih je zaprt. Dom ima 50 postelj v sobah, lahko tudi kaj toplega pojeste in spijete med potjo.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Alenka Berk, Zvonka Mihevc.

Na vrhu Kureščeka se vijejo tudi prelepi pogledi, kar privabi sem kar nekaj pohodnikov in ljubiteljev narave. Ob lepem vremenu vidimo Kamniško savinjske alpe, Karavanke, Ljubljansko barje, Krim, Posavsko hribovje, Mokrec, Turjak, Polhograjsko hribovje.  Pred domom sta postavljeni tudi dve spominski plošči, ki nas spominjata, da se je tukaj med drugo svetovno vojno nekaj dogajalo. Ko pridete sem le poiščite te dve tabli in si preberite kaj piše na njih.

Cerkev na Kureščeku;zgodovino te cerkve je zelo težko odkriti, ponekod piše da sega vse do časov turkov. Ampak novejša zgodovina pa se piše od 18 stoletja, ko so zgradili današnjo cerkev. Leta 1940, ko je potekala krvava vojna se je tukaj zbralo največ romarjev, nekje čez 5000, ker so prišli molit in prosit za mir. Zmenili so se da bodo vsako leto prišli romat, ampak se to ni zgodilo, ker jim vojna to ni dopuščala. Leta 1944 so nemške granate uničile streho. In takrat so cerkev čisto zapustili. Vreme je cerkev samo še bolj uničevalo. Če si sem prišel še pred nekaj leti, je bilo tukaj samo zidovje. Sedaj pa tukaj stoji prelepa cerkev, ki so jo zgradili domačini in romarji.

Če pa vam je ostalo kaj prostega časa in bi ga radi tukaj izkoristili se lahko podate tudi v Iški vintgar. Če je vreme še prijetno vroče, se lahko tukaj tudi malo skopate, če imate radi divja kopališča.

Če se ne veste kam podat in bi radi naredili en mali izlet se odpravite proti Ljubljani. Malo iz naše prestolnice se nahaja hrib z imenom Kurešček, kjer leži čudovita cerkica in tukaj se razprostirajo tudi čudoviti razgledi na okoliške vrhove. Izkoristite še to prelepo jesen in se z družino odpravite na en popoldanski sprehod. Nahrbtnik z pregrizki in vodo ter se podajte na romarsko pot.

Objavi komentar

Follow us on