fbpx
Image Alt

Blog

lasko

Laško je mesto, ki je obstajalo že v prazgodovini

Imate radi pivo? Morda bi se radi namakali v topli termalni vodi in se razvajali v savnah in jaccuzijih? Potem gremo v Laško, mestece, ki leži ob bregu reke Savinje. Ponaša se z dolgo zgodovino, saj je obstajalo že v prazgodovini, pa potem za časa Keltov in Rimljanov. Slednji so se na bregove Savinje naselili iz bližnje Celeie in so tu tudi ostali. To opazimo takoj, saj tako nagrobni spomeniki kot druge kamnite skulpture pričajo o tem. Kasneje so se vanj naselili Slovani in prebivalstvo se poimenuje v Vlahe ali Lahe. In zaradi Vlahov je ta kraj dobil ime Laško. V Laškem se nahaja zdraviliški kompleks imenovan Thermana Laško, s 160–letno tradicijo, kjer se lahko kopamo in razvajamo po mili volji. Na voljo nam je celo pivovsko razvajanje, kjer nas zmasirajo s pivovskim maslom. Mesto Laško je tudi kot nalašč tudi za enodnevne izlete, saj imamo kaj obiskati in videti.

Kako do Laškega?

Če prihajamo iz smeri Primorske, gremo po avtocesti v smeri Ljubljana–Celje. Na izvozu Celje-center/Krško/Laško zapeljemo na regionalno cesto. Iz smeri Štajerske sledite tablam Ljubljana-Celje, ravno tako na izvozu Celje center/Krško/Laško zavijete na regionalno cesto proti Laškemu. Iz Prekmurja se peljemo po avtocesti proti Mariboru in nato sledimo oznakam Celje-Ljubljana in ravno tako izstopimo na izvozu Celje-center/Krško/Laško.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Boris Vrabec, Dennis Obrez, Tadej Rozman, Mija Koprivc

In kaj bomo najprej obiskali v Laškem? Vsekakor pivovarno, saj je ta simbol in sinonim za Laško. Prijazni vodič nas bo popeljal po znani pivovarni, izvedeli bomo čisto vse o proizvodnji piva, spoznali okuse, obisk pa bo trajal približno dve uri in pol. Nakup piva v sami pivovarni ni možen, vendar pa najdemo Laško pivo na čisto vseh policah naših supermarketov. Ogled je možen vsak dan od 8.00 do 16.00 med tednom in od 8.00 do 12.00 v soboto, v skupini vsaj desetih oseb, prijavimo se lahko na TIC točki vsak petek do 12.00. Ogled z degustacijo stane 8,50 evra. Če smo v Laškem v tem času, torej enkrat julija, potem obiščimo znani festival Piva in cvetja, ki traja kar tri dni. Poslušali bomo odlične pop in rock skupine, jedli odlično hrano in pivo bo teklo v potokih. Za čas festivala so organizirani različni prevozi do mesta, najbolje z vlakom, saj je železniška postaja od mesta dogajanja oddaljena le dve minuti do mestnega središča. Vozovnice stanejo 4,50 evra iz smeri Celje-Laško-Celje. Do mesta je možno z vlakom tudi iz smeri Maribora in Ljubljane. Vozni red je objavljen na spletni strani »Pivo in cvetje Laško«. Seveda imamo kar nekaj parkirišč na razpolago, parkiranje na dan festivala nas bo stalo 5 evrov.

Obiščemo tudi stari srednjeveški grad Tabor, ki leži ob vznožju Huma že od 12. stoletja dalje. Malo je znanega o njem, domneva se, da je bil zgrajen za urade takratne gosposke. Grad je nato večina časa pripadal Habsburžanom. Zaradi svoje zelo ugodne lege je imelo mesto dober in zaželen gospodarski položaj, na gradu pa so se izmenjavali lastniki, velikokrat je bil celo neobljuden, saj je služil za poroštvo različnim grofom in baronom, ki so se tukaj izmenjevali. Tako je počasi propadal in, ko ni imel več nobenega obrambnega pomena, je postopoma postal le še razvalina. V 80. letih pa ga je vzela v svoje roke Pivovarna Laško d.d. in ga temeljito restavrirala in prenovila in tako imamo danes v njem odlično restavracijo »Pavus«, kjer nam kuharji s svojimi specialitetami in neštetimi odličnimi kombinacijami hrane neskončno razvajajo brbončice. Prava eksplozija okusov. V gradu se nahajata tudi poročna dvorana in bogata vinoteka.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Tudi kartuzija Jurklošter, ki se nahaja v dolini Gračnice, nas kar vabi k  spoznavanju in odkrivanju skrivnostnega življenja kartuzijanov. Med zidovi kartuzije živi nesmrtna ljubezen Veronike Deseniške in Friderika II. Celjskega. Ogledi so vodeni od maja do oktobra ob nedeljah od 14.00 do 17.00, cena ogleda je 2 evra.

Tukaj, v okolici Laškega se lahko podamo še na Orionovo pot, ki je organizirana v avgustu in nas popelje po sledeh starodavnih kultur, in sicer po krajih, kjer se je domnevno nahajalo megalitsko svetišče. Čas hoje je približno 3–4 ure, pohod je srednje zahteven, dolžina poti je 10,7 kilometra. Pohod je običajno predzadnjo soboto v mesecu avgustu. Če nam čas dopušča, skočimo še do Svete Trojice, kjer se znajdemo v energijskem parku in kjer si lahko prečistimo in sprostimo naše čakre. In ker je Laško tudi mesto z dolgoletno tradicijo čebelarjenja, si v zdraviliškem parku ogledamo in spoznamo medovite rastline, možen je nakup izdelkov iz medu ter med, in izvedeli bomo, kako te izdelke s pridom uporabljati za zdrav in srečen vsak dan.

Če bomo želeli ostati v Laškem kakšen dan dlje, imamo kar nekaj hotelov, kjer bomo lahko prenočili, našli bomo pa tudi primerne sobe pri domačinih v Laškem in njegovi okolici. Nekateri hoteli se nahajajo v samem zdraviliškem kompleksu, nekaj jih je v neposredni bližini Laškega. Cene se gibljejo od 45 evrov pa vse tja do 160 evrov na sobo.

Morda nam ostane še nekaj časa za skok na kavico v Celje, ki je le streljaj stran, in za krajši sprehod po starem mestnem jedru, da začutimo dušo in njegov utrip.

Objavi komentar

Follow us on