fbpx
Image Alt

Blog

Logarska dolina

Logarska dolina je dolina, ki so jo oblikovali ledeniki

Logarska dolina je dolina, ki so jo oblikovali ledeniki in je skrita v objemu Kamniško-Savinjskih Alp. Kdor prihaja prvič v Logarsko dolino, se ne zaveda, kakšni pogledi in čustva ga bodo preplavljala ob pogledu na to dolino. Mnogi imenujejo Logarsko dolino raj na zemlji, saj so občutki neverjetni, ko s pogledom potuješ po dolini. In četudi nisi prvič v Logarski dolini, so občutki vedno znova isti. Pravi čar Logarski dolini daje tudi oddaljenost od cest. Do Logarske doline lahko pridemo s Primorske in osrednje Slovenije po cesti Ljubljana-Kamnik proti Gornjem Gradu. Malo pred prelazom Črnivec zavijemo levo za Kranjski rak, nadaljujemo v Podvolovljek, Luče, Solčava in že smo v Logarski dolini (potrebujemo približno 2 uri). Če prihajamo iz Gorenjske, se lahko poslužimo ceste čez Avstrijo in sicer, potujemo po cesti Kranj-Jezersko, navzdol v Avstrijo. Nekoliko pred vasjo Bad Vellach zavijemo desno, nato čez Pavličevo sedlo v Logarsko dolino (potrebujemo približno uro in pol). Če gremo v Logarsko dolino z vzhodne Slovenije, se držimo ceste proti Celju-Polzela-Mozirje-Ljubno ob Savinji-Luče-Logarska dolina. Tu vožnja ravno tako traja uro in pol. Če želimo z avtomobilom vstopiti v Logarsko dolino, moramo plačati vstopnino. Za osebni avto bomo odšteli 7 evrov, za kombi 8 evrov, avtobus 30 evrov, motorno kolo pa 5 evrov. Pešci in kolesarji ne plačajo vstopnine, ravno tako so brez vstopnine vsi, ki vozijo električna vozila. Pred Logarsko dolino pa lahko parkiramo gratis. V sami dolini lahko parkiramo pred hotelom, domačijami, ravno tako je urejeno parkirišče pred Planinskim domom kot tudi v bližini slapa Rinke.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Boris Vrabec, Miro Jurko, Mirisa Kesedzić, Darinka Mohar, Tomaž Jevšenak, Irena Šink

Logarska dolina ponuja veliko aktivnosti od lahkotnega sprehajanja in uživanja v lepotah doline do kolesarjenja, raftanja, plezanja po hribih, lokostrelstva do uživanja v dobrotah domače kuhinje. Dobrih 7 kilometrov dolga dolina nam s svojo lepoto in svežino prebudi čisto vsak atom našega telesa in nas napolni z energijo. Veliko je stvari, ki jih moramo obiskati in si jih ogledati. Največja zanimivost je zagotovo slap Rinka, ki s svojimi 92 metri vzbuja strahospoštovanje in občudovanje. Pozimi, ko je zaledenel, predstavlja velik izziv plezalcem. Pod njim se bohoti koča, imenovana Orlovo gnezdo. In res, deluje kot orlovo gnezdo, tako štrleča v objemu sivega skalovja. V tem naravnem spomeniku se ponosno dvigajo tudi Logarske lipe, visoke do 24 metrov in s krošnjo premera 5 metrov. V bližini se nahaja Pravljični gozd, ki je namenjen najmlajšim obiskovalcem Logarske doline ter njihovim staršem. Na prav poseben način nas s scenografijo popeljejo v svet vil, palčkov, čarovnic in ostalih pravljičnih bitij. Sprehod po celi Logarski dolini traja približno dve uri, seveda v eno smer. Še en zanimiv slap si lahko ogledamo, bolj slapišče, in to je Palenk, ki se nahaja takoj za hotelom Plesnik in tudi ta pozimi predstavlja izziv plezalcem, ki želijo plezati po njegovem zaledenelem slapišču.

In ker v Logarski dolini ne moramo ostati zgolj en dan, si moramo poiskati prenočišče. Najcenejše nastanitve so različne turistične kmetije in planinski dom, kjer se cene gibljejo od 20 do 25 EUR za nočitev oziroma polpenzion. Hotel Plesnik in vila Palenk sta prava izbira, če si želimo odpočiti, so pa cene tukaj znatno višje. Gibajo se od 70 EUR navzgor. Nekoliko cenejši je hotel Na razpotju, tam je cena za polpenzion 55 EUR po osebi. Tudi izven Logarske doline lahko najdemo prenočišče za zmerno ceno, eden takih je gostišče Firšt, ki poleg urejenih sob nudi še dobro hrano za 25 EUR na osebo (polpenzion). Gostišče Firšt se lahko pohvali tudi z muzejem, kjer imajo razstavljene najdbe iz Potočke zijalke, za gostiščem pa se razteza Fidov gaj, ki predstavlja razvoj zdravilstva na Solčavskem in katerega oče je zdravilec Vid Strgar – Fido.  Vsekakor pa je priporočljivo, v kolikor bomo ostali dlje v Logarski dolini, pobrskati malo po spletu in si predhodno rezervirati prenočišče.

Logarsko dolino zaznamuje tudi Robanov kot, ki je v smeri Luč. Če prihajamo od drugod, se držimo ceste Luče-Logarska dolina in v vasi Robanov kot, blizu gostišča Pri Rogovilcu, zavijemo desno ter se z avtom zapeljemo do prvega parkirišča, ki je brezplačno. Naprej je sicer še eno parkirišče, vendar je tam vstopnina 2 EUR. Robanov kot je zaščiten, saj spada med naravne znamenitosti. O Robanovem kotu je veliko napisnega v knjigi pisatelja Joža Vršnika – Robana, z naslovom Preproste zgodbe iz solčavskih planin. Ko prispemo na Robanovo planino, se lahko povzpnemo tudi na Ojstrico, vendar je to zalogaj le za dobro utrjene in pripravljene pohodnike. Hoja v eno smer namreč traja skoraj 4 ure. Na kmetiji se lahko podpremo z najrazličnejšimi dobrotami, od ajdovih žgancev z ocvirki, kislim mlekom, domačim bezgovim sokom, različnimi štrudlji in štruklji. Okoliške kmetije pasejo različne živali, zato ne uidemo radovednim očem pujskov. Poti so dobro označene, zato se zagotovo ne bomo izgubili. Potočka zijalka je naslednja znamenitost, ki si jo moramo ogledati. Če se nahajamo v Logarski dolini, se zapeljemo proti Lučam in parkiramo pri Gostišču Firšt. Pri gostišču je urejena pešpot, ki nas vodi vse kmetije Rogar, od tam pa imamo še dobro urico hoda. Pot je dobro markirana. Potočko zijalko dosežemo na imenitnih 1700 m.n.v. Nahaja se tik pod goro Olševo, kjer je znani slovenski arheolog Srečko Brodar v letih 1928 pa vse do 1935 izkopaval in odkril staro kamenodobno prebivališče izpred več kot 40 tisoč let, s tem pa tudi več kot 40 vrst živali. Iz Mozirja ali Kamnika pa nam je Potočka zijalka dosegljiva tako, da se zapeljemo proti Lučam in v vasi Solčava zapustimo glavno cesto na desni strani ter nadaljujemo proti Podolševi, čez prelaz Spodnje Sleme ter Črne na Koroškem. Ko prispemo v Podolševo, zavijemo levo na panoramsko pot in se peljemo vse do cerkve Svetega Duha ter parkiramo v bližini kmetije Rogar. Na kmetiji Rogar se bomo lahko osvežili in podprli naše želodčke, saj ponujajo veliko domačih specialitet po zmernih cenah.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Ogled Fidovega gaja, ki se nahaja za gostiščem Firšt, je možen po predhodnem dogovoru z vodnikom in traja od 120 do 150 minut. Cena na osebo je odvisna od velikosti skupine. Giblje se od 8,50 EUR na osebo pri večji skupini, pri manjših skupinah do 10 ljudi pa do 9,50 EUR. V Fidovem gaju si lahko ogledate vse zdravilne rastline, ki jih je v takratnem času (1866. leta) uporabljal znani zdravilec Vid Strgar.

Vsekakor pa potepanja po Logarski dolini in njeni okolici še ni konec. Ogledamo si lahko Matkov kot, 5 km dolgo dolino, ki leži med Savinjsko-Kamniškimi Alpami in Logarsko dolino. Največja znamenitost te doline je Matkov škaf, ki spominja na krater in iz katerega spomladi privre slap visok 40 metrov. Če smo zaljubljeni v planinarjenje, se lahko povzpnemo tudi na Raduho. Iz smeri Logarska dolina se zapeljemo do vasi Luče in parkiramo na velikem makadamskem parkirišču, ki ga najdemo na desni strani ceste. Če prihajamo iz smeri Mozirje ali Kamnik, ravno tako peljemo proti Lučam, parkiramo na istem parkirišču, ki se nahaja na naši levi. Parkirišče ni plačljivo. S parkirišča se sprehodimo do središča vasi in takoj na levi opazimo pot, ki se odcepi. Po njej se začnemo vzpenjati proti Raduhi. Sledimo markacijam, zato je vzpon tudi lažji. Traja približno od treh do štirih ur in pol ter ni prezahteven. Okrepčamo se lahko v koči na Loki pod Raduho.

Ko se sprehodimo po Logarski dolini, ob cesti opazimo muškatno govedo, ki je eno najstarejših na svetu. Delujejo malce smešno s svojo dolgo dlako, vseeno pa so zavarovani z električnim pastirjem. Lahko raziskujemo skrite kotičke Logarske doline, saj je nešteto pešpoti in znamenitosti, ki so prav tako dostopna ljudem na invalidskih vozičkih.

To je le nekaj besed o Logarski dolini, zato se le brž podajate na nedeljski izlet. Logarska dolina vas bo popolnoma sprostila, ob njenem obisku pa boste občutili mir in se vrnili domov spočiti.

Objavi komentar

Follow us on