fbpx
Image Alt

Blog

lovrenskajezera

Lovrenška jezera s pohodno potjo med borovci, jezeri in lesenimi stezicami

Sončno nedeljsko popoldne, mi pa doma na kavču gledamo film, ki smo ga videli že neštetokrat. Kaj ko bi sedenje zamenjali za prečudovit sprehod skozi gozd in se nadihali svežega pohorskega zraka? Lovrenška jezera so idealna lokacija, kjer lahko sprostimo telo in duha ter se v družbi prijateljev sprehodimo do razglednega stolpa. Do jezer nas vodi več poti, ki jih bomo predstavili v nadaljevanju, a najprej nekaj podatkov o Lovrenških jezerih. Nahajajo se med Roglo in Ribniškim Pohorjem na nadmorski višini 1520 metrov. Celotna dolžina poti znaša 10 kilometrov (približno 2,5 ure zmerne hoje) od starta do cilja pa premagamo 270 metrov višinske razlike. Vse poti so položne, lahke in primerne za vsakogar.

Lovrenška jezera

Svojo pot na Lovrenška jezera začnemo na Rogli, ki je znana predvsem kot smučarsko središče. Prevozno sredstvo lahko parkiramo na označenih mestih ob glavni cesti, saj se z avtomobilom ne moremo peljati do jezer. Pred nami je 16 kilometrov dolga pot z začetkom pri hotelu Planja. Po travnati površini se sprehodimo do gozda, na poti na Lovrenška jezera pa lahko srečamo krave, ki se prosto pasejo med redkimi borovci. Pot je utrjena, vendar je vseeno potrebna pazljivost pri stopanju. Kamenje, grušč in veje so lahko krivec za zvrnjen gleženj, zato je priporočena visoka pohodniška obutev in pohodniške palice. Prispemo do travnate planjave in pred nami se odpre pogled na dolino. Na klopi pod smreko si lahko privoščimo krajši postanek.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Travnata steza nas od tu vodi po označenih pohodniških poteh in ni razloga za skrb, če bi zgrešili katero markacijo, saj so vse poti med seboj tako povezane, da bomo nedvomno prišli do cilja. Lokacija je zelo obljudena in tudi, če zaidemo s poti, bomo zagotovo srečali nekoga, ki nas bo vodil po pravi poti. Med sprehodom lahko srečamo srne, veverice in druge živali. V jesenskem času si lahko med hojo naberete zvrhano košaro gob – a previdno z njimi. Območje je močvirnato in lahko se zgodi, da bomo zabredli v gosto blato ali večjo lužo. Vedno pa obstaja stranska pot, ki je višja in bolj suha.

Po nekaj kilometrih hoje prispemo do lesenih desk, ki nas vodijo vse do razglednega stolpa, ki predstavlja eno od znamenitosti Lovrenškega jezera. Lesene deske so bile postavljene zaradi močvirja, ki bi bilo sicer neprehodno. Steze so ozke, vendar dovolj široke za srečanje dveh oseb. Ko prispemo do razglednega stolpa, se moramo povzpeti nanj, saj nas čaka zavidanja vreden razgled na Lovrenška jezera, nizka zelena borova grmičevja in svetlo rjave lesene steze.

jasa

Spustimo se po lesenih stopnicah in se odpravimo med nizko grmičevje. Po nekaj deset metrih že lahko uživamo v pogledu na modro-črna Lovrenška jezera, na katerih plavajo rožnati lokvanji. Med borovci lahko izbiramo, po kateri poti bomo hodili, saj so Lovrenška jezera obkrožena z njimi. Pri jezerih si lahko privoščimo počitek in uživamo v poslušanju žvrgolenja ptic. Kljub hladnejšemu podnebju nas bodo prijetno greli sončni žarki. Med počivanjem bomo lahko opazovali naravo in verjetno bo mimo nas priletel kakšen kačji pastir, ki jih je v bližini vode nešteto.

Počasi se odpravimo proti hotelu Planja, ki je bila naša izhodiščna točka. Vračamo se lahko po isti poti ali izberemo katerokoli drugo.

Lovrenška jezera pa niso edina zanimivost na nadmorski višini 1517 metrov. Od hotela Planja se lahko odpravimo na tri kilometre dolgo pot do razglednega stolpa na Rogli. Z višine 30 metrov lahko vidimo vse okoliške kraje.

hrana in stolp

Skoraj sedem kilometrov od hotela Planja se nahaja znana lokacija imenovana Pesek. Gostila slovi po izredno dobri domači hrani in jahalnem centru.

Pod vznožjem Rogle se lahko ustavimo v priljubljenem termalnem centru Zreče in si privoščimo sproščujoče plavanje ali savno. Naš nedeljski izlet na Lovrenška jezera se končuje in komaj čakamo, da se lahko ponovno odpravimo na Lovrenška jezera ali na katero drugo naravno lokacijo v bližini.

Follow us on