fbpx
Image Alt

Blog

lucija

Lucija, prvotno Sveta Lucija, je največje naselje ob Piranskem zalivu

Lucija je simpatično naselje na slovenski obali, v neposredni bližini Portoroža, za mnoge najlepšega slovenskega obmorskega turističnega kraja. Lucija je privlačna predvsem za turiste, ki radi počitnikujejo v kamp prikolici, šotoru ali avtodomu, saj se v Luciji nahaja eden največjih obmorski kampov pri nas, ki sprejme do 1000 obiskovalcev …

Lucija se je prvotno imenovala Sveta Lucija, po cerkvici, posvečeni Sveti Luciji. Cerkev svete Lucije, mučenke in svetnice, zavetnice slepih in slabovidnih, so dali nekje v 16. stoletju zgraditi solinarji. V času solinarske sezone, ki je trajala od 23. aprila, ko praznuje sveti Jurij, do 24. avgusta, ko goduje sveti Jernej, so imeli solinarji v tej majhni, preprosti in posebno lepi cerkvici bogoslužje.

Lucija, kot rečeno, se nahaja v neposredni bližini Portoroža, lahko bi celo rekli, da je začetek ali pa, če želite, konec Portoroža. V Luciji se nahaja vrsta »občinskih« služb, ki so bile semkaj preseljene iz Pirana, središča piranske občine, v katero spada tudi Lucija.

Kakor vsako slovensko obmorsko mestece ima tudi Lucija marsikaj, kar si je vredno ogledati. V neposredni bližini Kampa Lucija se v parku polotoka Seča nahaja Forma Viva. Nastala je v okviru mednarodnih srečanj kiparjev iz okoli tridesetih različnih držav, ki so ustvarjali iz istrskega belega kamna. Tako je nastalo okoli 120 posebnih kipov zanimivih oblik in form, ki so razstavljeni v samem parku in pa tudi po nekaterih slovenskih obmorskih mestih. Forma Viva je odprta vsak dan, brez vstopnine … Prijetno se je sprehoditi po parku, kjer med drevesi mediteranske oljke stojijo čudovite skulpture, ki vsaka pripoveduje svojo zgodbo …

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Helenca Kos.

Tisti, ki obožujete cvetje in okrasne rastline, pa si pojdite pogledat vrt kaktusov. V prijetno urejeni okolici, kjer vas že ob vhodu pričaka lepo urejen vrt z raznovrstnim rastlinjem, si boste lahko ogledali preko 1500 vrst kaktusov. Za kaktuse, ki so rastlina, ki prihaja iz južne in severne Amerike, je značilno, da rastejo zelo počasi in lahko dočakajo starost tudi do tristo let. V vrtu kaktusov boste videli tiste čisto majčkene kaktuse in pa tudi one »orjaške«, ki merijo v višino tudi meter ali več. Kaktusi so raznih oblik, od okroglih, ošiljenih, »razvejanih«, z velikimi cvetovi ali drobnim socvetjem … Skratka, prava paša za oči. Ob vrtu se nahaja brezplačni parkirni prostor, za ogled vrta kaktusov pa boste odšteli en evro. Seveda pa se lahko do vrta kaktusov sprehodite tudi peš, saj ni daleč od »središča« Lucije.

Kot rečeno, se v Luciji nahaja eden naših največjih obmorskih kampov. V njem je prostora za okoli tisoč obiskovalcev. Odprt je skozi vse leto, pozimi kot zimski Camper stop, ko je obiskovalcem na voljo kopanje v morskem parku Lagune Bernardin. Kamp je razdeljen na dva dela. Na spodnjem, ob obalnem delu, je prostor za avtodome in počitniške prikolice, na zgornji »terasi«, med drevjem, pa si lahko postavite šotor. V kampu so urejene sanitarije, trgovinica, restavracija, otroško igrišče. V bližini se nahajajo tudi igrišče za mini golf, tenis, košarko, odbojko … Skratka, možnosti za vse vrste rekreacije. Od kampa je speljana tudi prijetna sprehajalna pot do Sečoveljskih solin, o katerih si lahko več preberete na povezavi: https://www.lepote-slovenije.si/secoveljske-soline/ ali pa se odpravite na drugo stran, proti Piranu, čudovitem slovenskem obmorskem mestecu, bogatem s kulturnimi in zgodovinskimi spomeniki, o katerem pa boste več izvedeli na povezavi: https://www.lepote-slovenije.si/piran/.

Poleg Kampa je Lucija poznana tudi po Marini Portorož, ki se nahaja na mestu, kjer so bile nekoč Lucijske soline. Marina Portorož ima pomembno vlogo, saj je za srednjo Evropo najbližje pristanišče za jahte in je tudi  idealno izhodišče za plovbo med jadranskimi otoki. V Marini Portorož je prostora za 650 plovil v morju in 300 na kopnem. Na razpolago imajo tudi ogromno halo, kjer je možno varno pustiti plovila čez zimo. Marina Portorož je pravo navtično središče, saj boste tam našli vse, kar se tiče pomorstva in navtike,  od vrste prodajaln z navtično in športno opremo, tehnični servis za popravilo in vzdrževanje jaht, agencije za prodajo plovil…Nastanitev je možna v apartmajskem naselju Residence Marina, je pa na umetnem otočku pred marino urejeno tudi postajališče za avtodome.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Helenca Kos.

V marini se nahajata še restavracija Marina in Laguna in pa ogromen športni center, kjer so vam na razpolago možnosti za vse vrste športov, od golfa, mini golfa, tenisa, odbojke, malega nogometa, košarke. Imajo tudi fitnes in bazen z morsko vodo. Stadion v Marini Portorož, ki so ga odprli leta 2002, je edini objekt v Sloveniji, kjer potekajo teniški turnirji na najvišji ravni. Organizirajo pa v marini tudi mednarodne regate. V marini Portorož je več let potekala mednarodna razstava navtike Internautika, kjer si je bilo mogoče ogledati jahte vseh velikosti, jadrnice, športne čolne … Letos pa naj bi se Internautika selila v Koper.

Tisti, ki obožujete wellnes in stavite na naravne metode za ohranjanje zdravja telesa in duha, obiščite Thalasso Spa Lepa Vida. Nahaja se v Krajinskem parku Sečoveljske soline. V čudovitem naravnem ambientu solin boste v lepo urejenem wellnessu na prostem lahko v miru in tišini uživali v blagodejnih učinkih narave. Solinsko blato, ki mu pravijo črno zlato, morska sol, morska klima in slanica – stranski produkt pri proizvodnji soli, so štirje faktorji, ki bodo poskrbeli za to, da se bosta vaše počutje in pa odpornost bistveno izboljšala. Wellness je odprt od maja do septembra, vstopnina pa znaša 20 evrov. Za storitve, ki jih ponujajo, od masaž, pilinga z morsko soljo, oblog s solinskim blatom … Pa boste odšteli še nadaljnjih 20 evrov. Ampak, saj veste, za zdravje ni nič preveč …

Skratka, ko se boste tako sprehodili po Luciji in njeni bližnji okolici, uživali v lepotah primorske narave, v soncu in sproščujočem mediteranskem zraku, boste zagotovo začutili lakoto. Ne bo druge, kot da se odpravite v eno izmed obalnih gostiln in si privoščite nekaj morskega – kakšne ribe, morske sadeže, morske jedi, ki jim daje okus ročno nabrana sol, oljčno olje, istrski tartufi … Poleg popijete še kozarec istrskega domačega … Za nazadnje pa seveda še sladoled.

Morate priznati, tudi v Luciji se da uživati, marsikaj videti, marsikaj početi, poleg kopanja v morju in ležanja na plaži … Marsikaj okusiti in marsikaj doživeti.

Pa naj še kdo reče, da je dopust na slovenski obali dolgčas. Krajinski park Sečoveljske soline, Lucija, Portorož, Piran … In na drugi strani Krajinski park Strunjan, Izola, Koper, Ankaran, vmes pa še biseri, kot so Mesečev zaliv, Fiesa …  Slovenska obala je lepa, bogata in vas vabi, da jo obiščete!

Objavi komentar

Follow us on