fbpx
Image Alt

Blog

Mangartsko sedlo

Mangartsko sedlo je najvišje sedlo v Sloveniji

Mangartsko sedlo je najvišje sedlo v Sloveniji, saj se lahko do njega pripeljemo z avtomobilom na višino 2055 metrov. Z Mangartskega sedla je izjemen pogled na prekrasen Mangart ter Belopeški oziroma Mangartski jezeri. Na leto se na sedlo pripelje okoli 8000 turistov. Mangartska cesta do sedla je dolga dvanajst kilometrov, cesta je serpetinasta, ima tudi pet predorov. Cesta na Mangartsko sedlo se mora tudi plačati 5 evrov, denar gre za popravilo ceste, ker jo pozimi dostikrat uničijo plazovi. Malo pred sedlom je tudi Mangartska koča, ki se jo tudi splača obiskati. Vožnja po cesti je pravo doživetje, ponujajo se nam prečudoviti pogledi na daljno in bližnjo okolico. Na poti, ko se peljemo na Mangartsko sedlo, se je možno ustaviti na več počivališčih, kjer si je možno ogledati in poslikati okolico. Cesta je tudi v poletnih mesecih zelo privlačna za kolesarje in motoriste, zato moramo biti zelo pazljivi. Cesto na Mangartsko sedlo so zgradili italijanski vojaki že leta 1938. V spodnjem delu je plaz pred leti čisto uničil cesto, ampak so jo popolnoma obnovili.

Dostop

Če smo v Bovcu, se peljemo v smeri Predel ali pa Log pod Mangartom. Ko bomo prišli do novega viadukta, ki se ga tudi splača pogledati, nas bodo smerokazi usmerili desno na Mangartsko sedlo. Od tu pa lahko gremo tudi peš do sedla in avto pustimo na parkirišču blizu viadukta.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Borut Fošner, Leopold Bregar, Jože Skarlovnik, Majčka Kuzma, Olga Tul, Petra Novak, Rok Vovk, Saša Podpečan

Večina turistov se zapelje samo na Mangartsko sedlo, kjer uživajo v kratkih sprehodih po sedlu, naužijejo se gorskega zraka ter uživajo s pogledom na Mangart. Poleti se tukaj pasejo tudi ovce, včasih moramo kar na cesti se ustaviti z avtomobilom, da se črede ovc umaknejo. To je še posebej pravo doživetje za otroke, saj lahko kar iz avtomobila opazuješ in slikaš drobnico. Polno pohodnikov pa se odpravi s sedla kar na Mangart, saj je potrebno samo 2 uri, da pridemo na vrh, ki je visok 2679 metrov in je tretji najvišji vrh v Julijskih Alpah.

Kolesarji

Za kolesarje je pravi podvig, da se s kolesom odpravijo po tej cesti do Mangartskega sedla. Večina kolesarjev že štarta v Bovcu ali pa v Logu pod Mangartom. Avgusta pa vsako leto tudi organizirajo kolesarski vzpon na Mangart.

Jadralni padalci

Malo pred vrhom Mangartskega sedla bomo opazili eno malo večje parkirišče. Tu parkirajte in se po travnati jasi odpravite gor, ne morete zgrešiti. Na tem sedlu se v lepem vremenu spuščajo med vrhovi jadralni padalci.

Peš na Mangartsko sedlo

Ko se peljemo iz Bovca proti Predelu, bomo na novem viaduktu opazili tablo za Mangartsko sedlo. Tu bomo tudi opazili parkirišče. Na primernem kraju parkiramo in gremo dalje peš. Najprej gremo po cesti, ampak samo do prvega desnega ovinka, tam bomo opazili napis za Mangartsko planino. Gremo po tej poti lepo ob potoku, imeli pa bomo prelep pogled na Mangart. Višje bomo prečili plaz, ki se je zgodil leta 2000, nato pa bomo prišli v gozd. Po gozdu se bomo vzpenjali vse do Mangartske planine. Planino prehodimo in spet nas pot pripelje v gozd, ampak hitro ga prehodimo in pridemo do travnika. Pot se bo vzpenjala in prečili bomo tudi en hudournik ter prišli na planinsko pot. Vmes bomo tudi morali prečiti cesto in iti naprej po poti za Mangartsko sedlo. Dvakrat bomo morali iti tudi čez tunel, ker pa je v poletnih mesecih tu precej avtomobilov in v tunelu ni luči, je dobro, da imamo s sabo kako svetilko, da nas bodo vozniki opazili. V današnjem času pa lahko naredimo svetilko že na telefonu. Ko bomo prečili cesto, nas bo pot spet popeljala čez travnate jase ter grape. Na koncu, ko bomo že videli Mangartsko sedlo, nas table usmerijo do Mangartske koče, gremo kar do koče in potem po poti gor do sedla. Pri koči lahko tudi opazimo, seveda, če smo dovolj tihi, svizce, kako se priplazijo iz svojih lukenj. V koči se lahko tudi okrepčamo in tudi kaj pojemo. Za pot bomo potrebovali nekje 2 uri in pol. Pot je res prijetna in je vredno iti po njej peš. Lahko jo prehodijo tudi otroci in z nami lahko grejo tudi psi, če jih imamo. Tudi za njih bo to prijeten sprehod. Naša dva maltežana sta to pot brez problema prehodila. Vrnemo se po isti poti nazaj. S sabo je dobro imeti dovolj tekočine in tudi kaj za v želodec, če ne mislimo nič pojesti v koči.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Mangartska koča

Mangartska koča na Mangartskem sedlu leži na višini 1906 metrov nad morjem. Prvo kočo so že zgradili leta 1875. Ampak so jo med prvo svetovno vojno skoraj popolnoma zrušili. Kočo so spet obnovili, ampak so jo spet med drugo svetovno vojno nemški vojaki požgali. Leta 1981 so zgradili kočo, ki stoji še sedaj, vmes so jo edino malo obnovili od zunaj. V koči je 24 sedežev, ima pa tudi zunaj okrog 45 sedežev. Koča ima tudi točilni pult, v 2 sobah imajo 11 postelj, na skupnem ležišču pa 23 ležišč. Imajo tudi stranišče ter umivalnico z mrzlo vodo. Koča ima tudi agregat za elektriko, kočo ogrevajo s pečjo. Če hočemo v koči prespati, je najbolje, da prej pokličemo in si rezerviramo posteljo. Koča je odprta od začetka junija in do konca avgusta. Je pa tudi pri koči čudovit pogled na veličastni Mangart ter druge okoliške gore.

Mangartska planina

Nahaja se na višini 1295 metrov nad morjem. Ko se peljemo po cesti na Mangartsko sedlo, bomo opazili tablo za Mangartsko planino. Sledimo cesti do planine. Mangartska planina je edina ovčja planina na Bovškem. Na sami planini so trije sirarji, ki na dan prehodijo po štiri ure, zvečer pa se vračajo nazaj. Na planini je okrog 300 ovc in tudi koz. Na dan morajo pastirji opraviti tudi po 25 kilometrov, tako da njihovo delo nikakor ni lahko. Iz mleka izdelujejo sir in skuto, kar nato tudi prodajajo.

Mangart

Mangart je tretja najvišja gora pri nas, saj je visoka 2679 metrov. Je zelo obiskana gora, saj se lahko pripeljemo do Mangartskega sedla, ki nam zato skrajša pot. Na Mangart sta speljani dve poti s sedla, ena je slovenska, druga pa italijanska. Najlažja pot je Italijanska pot, po tej poti hodi največ pohodnikov. Slovenska pot pa je res rezervirana za bolj izkušene planince. Čeprav ima Italijanska pot kline in zajle, ni težka in jo je lahko osvojiti. Seveda ne mislim, da lahko greste gor neizkušeni ali pa neprimerno obuti. Biti moramo primerno obuti in tudi oblečeni. Dobro je imet na glavi čelado, če je že mi ne bomo dali na glavo, je dobro, da jo imajo otroci. Na Mangart lahko pridejo tudi otroci, seveda pa pazite na njih in na njihovo varnost. Na vrhu nas bosta pričakal križ in vpisna skrinjica. Da pa ne pozabim, na vrhu Mangarta pa so res prekrasni pogledi, zato vam se splača obiskat Mangart, če radi hribolazite. Ko ga boste enkrat obiskali, ne bo ostalo pri tem, ker se boste zagotovo tja še vrnili.

Prenočišča

Ko se boste potepali v Logu pod Mangartom, boste lahko našli precej prenočišč. Imajo precej apartmajev in sob. Če pa je danes trenutno v Logu pod Mangartom vse zasedeno, pa se zapeljite v Bovec, kjer boste zagotovo našli primeren kraj za prenočitev. Če nočete prespati v sobi ali apartmaju, pa si poiščite hotel ali kamp, ki jih v teh krajih ne manjka. Tudi mi se že devet let radi potepamo po teh krajih, kjer ne rabimo udobne sobe, najraje imamo kampe, kjer uživamo v naravi.

Poleti se podajte na Mangartsko sedlo, ko se boste potepali v Posočju. Res vam ne bo žal, ker tukaj pa je res narava čudovita, pogledi pa fantastični.

Objavi komentar

Follow us on