fbpx
Image Alt

Blog

Mozirski gaj

Mozirski gaj je raj za vse ljubitelje cvetja

Mozirski gaj leži v Zgodnje Savinjski dolini. Mozirski gaj je najbolj znan po razstavi tulipanov, ki se začne že vsako leto v mesecu aprilu in se potem nadaljuje z ostalimi razstavami cvetja. Letos pa je Mozirski gaj praznoval ravno 40. rojstni dan.

Mozirski gaj leži v občini Mozirje. Do Mozirskega gaja je pot možna na več načinov. Najbolj optimalna pot je, če se peljete iz Ljubljane proti Mariboru, da se odcepite iz avtoceste v Šentrupertu. Nato zavijete levo in se peljete čez avtocesto ter pot nadaljujete približno 15 kilometrov po razgibani cesti. Med potjo lahko vidite tudi nasade hmelja ter si ogledate bogato okolico. Peljete se čez več naselij (Preserje, Letuš, Ljubija…). Ko pridete v Mozirje, pot nadaljujete čez prvo krožišče naravnost, v drugem križišču pa izberete zadnji odcep (levo). Ko pridete do naslednjega krožišča pa ga zapustite na zadnjem odcepu (levo), kjer vas desno pričaka makedamsko parkirišče, ki ima nekoliko sence. Če se zapeljete čez most pa boste desno imeli še asfaltirano parkirišče, ki je brez sence.

Mozirski gaj je odprt od aprila do oktobra. Cena vstopnice za otroke znaša od 3. do 6. leta 2 EUR, od 7. do 15. leta je vstopnina 3 EUR, za odrasle pa znaša 6 EUR. Imajo pa tudi posebne ugodnosti za študente, družine, večje skupine ipd. Invalidi imajo vstop brezplačen. Zanimivost je, da imajo možnost izposoje invalidskega vozička. Več o vstopnini, odpiralnem času ter nakupu vstopnic, lahko preberete na: http://www.mozirskigaj.com/spoznajte-park/splosne-informacije/odpiralni-cas-in-vstopnina/. Mozirski gaj si lahko ogledate sami, lahko pa se vnaprej dogovorite za strokovno vodenje (za večjo skupino ljudi).

Mozirski gaj je primeren za vse starosti, tako za družine z majhnimi otroki, kot tudi za invalide. V Mozirskem gaju boste poleg razstave cvetja videli tudi ptice, ribe, drevesa ter različne infrastrukture. Imajo pa tudi večkrat v letu začasne gostujoče razstave ter zanimive delavnice in dogajanja. Ob Mozirskem gaju teče tudi reka, ki vas spremlja s šumom vode in doda čarobnost same narave. Ker je to razstava cvetja in ostalega zelenja je znotraj parka veliko sence ter tudi klopce za počitek in opazovanje narave. Kot vsak park ima tudi ta nekaj pravil, katera se je potrebno držati. Tako je nabiranje razstavnih rastlin strogo prepovedano, v park pa tudi ne smete s kolesom.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Dragica Žnidarec, Branka Zajc, Mirjam Daljevec, Olga Kolar, Sašo Sever

Mozirski gaj obsega Cvetlični park. V katerega spadajo zeliščni vrt, kjer lahko vidite marsikatera zelišča ter spoznate tudi njihove lastnosti. Japonski vrt vas bo ponesel v miselni proces – razmišljanja, sprehod čez mostiček pa je točka, kjer boste zagotovo posneli kakšno od mnogih lepih fotografij v tem parku. Ogledali si boste lahko tudi čudovite skalnjake. Spoznali boste rastline katere lepo rastejo v skalnjaku, katerega si lahko z malo idejami ustvarite tudi sami doma. V skalnjaku rastejo manjše rastline, ki pa niso le rože, temveč tudi manjši grmički, zelišča ipd.. Drevored Evropske unije raste in se razvija že približno 10 let (krasi ga 27 okrasnih javorov). Ko se boste sprehajali čez Mozirski gaj pa boste opazili tudi različna večja drevesa (rdeči bor, bukev, lipa, idr.). Mozirski gaj bogati tudi potomka najstarejše žlahtne vinske trte na svetu. Posebna točka, ki izstopa pa je zagotovo leseni razgledni stolp. Žal pa ta ni dostopen za invalide. Je pa lepa razgledna ploščad. Iz vrha si lahko ogledate bližnjo okolico. Seveda pa ne smemo pozabiti vrta tulipanov, ki je nekakšen zaščitni znak tega parka.

Kot je bilo že omenjeno pa si poleg rastlin lahko ogledate tudi različne konstrukcije. Ena izmed takih je kašča. Kaščo je včasih imela vsaka kmetija, saj je služila za shrambo. Danes pa so kašče redkost. Tukaj si lahko ogledate dva primerka kašč. Predvsem zanimivo pa je za otroke, ki tega danes ne poznajo več. Tudi kmečka hiša je danes redkost. Danes le še malokdo pozna črno kuhinjo, ki jo je včasih imela vsaka kmečka hiša. Kovačija je bila nekoč v vsaki vasi, danes pa si jo lahko ogledate le še v redko ohranjenih krajih. Ravno tako si lahko ogledate še vodni mlin, žago Venicijanko, kozolec, najstarejšo Mozirsko hišo, dom Planincev ter Preužitarsko hišo, v katerih so nekoč živeli neporočeni strici in tete in je bila kot nekakšna izločitev iz družine.  Videli pa boste tudi čebelnjake, saj je v teh krajih čebelarstvo dobro razvito.

Za podjetnike je Mozirski gaj tudi ena izmed možnih lepih reklam, saj vam Mozirski gaj nudi tudi reklamo za vaš sponzorski prispevek za vaše podjetje. Lahko se dogovorite, da se vaše podjetje v zameno za finančni prispevek pojavi z napisom v kakšni izmed lepih gredic.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Mozirski gaj pa se ponaša tudi s poročnim paviljonom. Tako lahko opravite tukaj poročni in cerkveni obred v kapelici Sv. Valentina.

Posebna zanimivost pa predstavlja Mozirski gaj v prazničnem decembru. Božična bajka Slovenije, je letos (2017/2018) Mozirski gaj krasila z 1.000.000 lučkami. Imeli so tudi dodatne prireditve (Sv. Miklavž, Božiček ter druga pravljična bitja). Ogled je bil možen v popoldanskem oziroma večernem času, tako so lučke dale pravi čar decembru. Možen je bil tudi nakup toplih napitkov ter mini palačink, katere so bili najbolj veseli otroci. 

Povprečen ogled v poletni sezoni vam bo vzel približno 2 uri časa. Lahko pa si pred obiskom ali po obisku privoščite tudi kavo v lokalu ob vodi, kjer imajo tudi nekaj igral za najmlajše tere si ogledate staro lokomotivo.

Če se vrnete do ceste, kjer ste prečkali most ter parkirali avto, boste na drugi strani videli večje igrišče. Igrala so primerna za otroke vseh starosti. Pomanjkljivost je ta, da ni v sklopu igral kavarne, vendar se lahko usedete v senco in opazujete otroke pri igri. Na kosilo pa se potem lahko odpravite v bližnja gostišča v Mozirju. Okolica Mozirja pa ponuja tudi kar nekaj drugih aktivnosti. Lahko naredite kratek obisk na Golte (v zimski sezoni smučanje, v poletnih mesecih pa sprehod po čudoviti naravi) ali pa sproščanje v Apartmajski hiši Skok, ki se prav tako nahaja v Mozirju (kateri je bil prikazan poleg Mozirskega gaja tudi v oddaji Ljubezen po domače).

Mozirski gaj se razvija in dopolnjuje že 40. let. Vsako leto je nekaj novega zato je vreden ogleda tako v prazničnem decembru, kot tudi v poletnem času. Vsako leto boste videli kaj dodatnega in novega. Zagotovo se tja še vrnemo, saj smo v poletnem času lahko napolnili energijo v naravi, v prazničnem decembru pa smo prebudili v sebi otroka, ki komaj čaka na praznike.

Objavi komentar

Follow us on