fbpx
Image Alt

Blog

muzej-bistra

Muzej Bistra kot prava zakladnica Titovih znamenitih avtomobilov

Kam na deževen, turoben dan, ko ste brez idej, kaj bi lahko počeli skupaj s svojo družino? Zapeljite se in svoje najdražje povabite na izlet, poln dogodivščin in nostalgičnosti v majhno vasico Bistra pri Vrhniki, kjer se nahaja znameniti muzej Bistra. Na 6000 kvadratnih metrih si boste lahko ogledali kar 10 različnih zgodovinskih zbirk, med drugim tudi slavno zbirko redkih avtomobilov nekdanjega predsednika Socialistične federativne republike Jugoslavije, Josipa Broza – Tita. Med pestrim izborom njegovih avtomobilov privabijo številni redki primerki prestižnih limuzin, ki so prava paša za oči.

Tehnični muzej Slovenije, ki ga marsikdo poimenuje tudi muzej Bistra, se nahaja v mestu Bistra pri Vrhniki, ki je v okolici Ljubljane, na poti med Vrhniko in Borovnico. Pred samim muzejem se nahaja veliko makadamsko parkirišče, od koder je dostop do muzej možen čisto od blizu, kar je priročno predvsem za težje gibalno ovirane osebe. Muzej Bistra je bil vse do leta 1953 poznan predvsem kot kartuzijanski samostan, sedaj pa je namenjen zbiranju, zaščiti in posredovanju slovenske tehnične dediščine. Muzej Bistra je po večini odprt med tednom od torka do petka od 8. ure do 16. ure popoldne, ob sobotah od 9. ure do 17. ure in v času nedelj in praznikov od 10. ure dopoldne do 18. ure.  V zimskem času je večinoma zaprt, v poletnih mesecih pa je njihov delovni čas med tednom za eno uro podaljšan.

Muzej Bistra

Muzej Bistra predstavlja pravi magnet za turiste, saj se v njem nahaja zbirka avtomobilov Josipa Broza – Tita. V njem si lahko pogledate kar 17 Titovih vozil, od tega je kar 15 avtomobilov, med njimi pa se bohotita tudi njegov skuter in motorne sani. Muzej Bistra se nahaja v nekdanjem grajskem poslopju, ki je obkrožen z ribnikom, parkom in gozdno učno potjo. Slednja se nahaja tik nad muzejem in je dolga okrog 2300 metrov. V lepem vremenu nad muzejem skozi 23 stojišč po poti nudijo tudi voden ogled. Prav zaradi svoje idilične podobe gradov in številnih mlinov na vodi je priljubljena destinacija tudi za poročna slavja.

Ste vedeli, da je v svojem času od leta 1912, ko je naredil vozniški izpit in do svoje smrti, Tito uporabljal več kot 100 avtomobilov?  Kar sploh ni veliko, vedoč, da je imel grozno strast do avtomobilov in ljubitelj luksuza in je vsako leto za rojstni dan dobil nov, neprecenljiv primerek, ki sedaj predstavlja visoko tehnično in zgodovinsko vrednost. Nekateri izmed njih so bili tudi dobro blindirani zaradi morebitnih atentatov.  Muzej Bistra hrani tudi njegov najljubši avtomobil, to je mercedes pullman 600 landaulet, ki ga je uporabljal vse od 70. let in pa do svoje smrti. Avtomobila, ki ga je še enega enakega Tito dobil za svoj rojstni dan, sta dva izmed sedmih redkih izdelanih primerkov. V tistem času so namreč različni predsedniki držav po svet svetu in znotraj jugoslovanske republike kar tekmovali, kdo bo imel dražji in prestižnejši avtomobil, s katerim se bo lahko vozil naokrog. Med zbirko prestiža tako lahko najdemo bogatca packarda twelve iz leta 1937, ki ga je Titu leta 1945 podaril nekdanji voditelj Sovjetske zveze Stalin, Mercedes 540K iz leta 1939, ki ga je Titu podarilo hrvaško notranje ministrstvo,  dva ZIS-a iz leta 1954- dar Nikite Hruščova, kot tudi Rolls Royce, iz leta 1952, ki ga je Titu podarila Republika Slovenija in še številne druge.

Muzej Bistra

Prav v lanskem letu je Slovenija še kar bila bitko s Srbijo za njegove avtomobile, ki si jih ogledajo skoraj vsi, ki obiščejo Muzej Bistra. Srbija si je želela vrnitev nekdanjih Titovih vozil, ki so večinoma res pripadali srbskima muzejema (Muzej istorije Jugoslavije in Vojni muzej Kalemegdan) in so bili v Sloveniji le na posodo, a so zaradi propada nekdanje republike SRFJ po nasledstvenem sporazumom popolnoma zakonito shranjeni v tem muzeju. Zbirka famoznih vozil v muzej ni prispela istočasno, prva so v Slovenijo prišla že v začetku 80. let prejšnjega stoletja, nekatera le na posodo, nekatera pa za nedoločen čas.  Njegova dediščina avtomobilov je torej razstavljena v Tehničnem muzeju Bistra in v Srbiji, govorice pa pravijo tudi, da si je srbski premier želel tudi »vilo na Bledu«, kar bi se lahko smatralo kot povrnitev nekdanje Titove predsedniške rezidence Vile Bled.

Ste vedeli, da je muzej Bistra ta vozila včasih tudi tržil? Videli smo jih lahko na različnih dogodkih, sejmih, reklamah, kasneje pa so izposojo počasi ukinili. Kar je najbolj zanimivo je, da bi se z določenimi vozili dejansko lahko tudi še peljali. Seveda moramo upoštevati, da bi morali zaradi dotrajanosti seveda kakšen del tudi zamenjati, vendar pravijo, da večjih težav z vožnjo najverjetneje ne bi bilo.

Muzej Bistra

Poleg slavne zbirke avtomobilov muzej Bistra ponuja tudi druge stalne zbirke, ki nas popeljejo skozi zgodovino avtomobilizma, lesarstva, gozdarstva, ribištva, kmetijstva, …in razstava Tiskarstva na Slovenskem. V slednji bomo našli številne eksponate, med njimi se sprehodimo skozi zgodovino tiskarskih strojev in številnih orodij ter naprav s konca 19. in 20. stoletja iz slovenskih tiskarn. Med njimi bomo našli tudi faksimila prvih slovenskih tiskanih knjig, to sta Trubarjev Katekizem z Abecednikom iz leta 1550 in Dalmatinov prvi slovenski prevod Svetega pisma iz leta 1584.

Ob sobotah se lahko pridružite tudi različnih tečajev in delavnic, kjer se lahko spoznate z osnovami peke kruha restavratorstva, kaligrafije, polstenja, intarzije in pletenja košar. Ob nedeljah pa za otroke prirejajo tudi tematske delavnice, ob katerih lahko skozi vodenje, projekcije in demonstracije začutijo pravi duh preteklosti. Za vstopnino boste odrasli odšteli 4,50 evra ali pol evra več, če se odločite za kombinirano vstopnico z Muzejem pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu. V kolikor ste študent, upokojenec ali pa boste s seboj na izlet povabili tudi svoje otroke, pa se pozanimajte za vstopnice s popustom.

Muzej Bistra

Po ogledu muzeja se lahko v primeru lepega vremena odpravite tudi do čudovitega krožnega sprehoda do Močilnika, ki predstavlja enega izmed najbolj znanih izvirov reke Ljubljanice. Tam lahko občudujete visoke prepadne stene, imenovane tudi hudičeve skale, ki so visoke več kot 40 metrov. V dopoldanskem času med tednom in med vikendi v popoldanskem času se lahko zapeljete tudi do Cankarjeve spominske hiše, ki predstavlja pomemben kulturni spomenik mestnega središča Vrhnike. V njej boste lahko odrasli za samo 2 evra znotraj vodenega ogleda videli, kako skromno je živela njegova družina in si ogledali različne predmete, prvotiske, fotografije pisatelja, njegove avtoportrete in risbe.

Muzej Bistra

V primeru, da si o Ljubljanici želite izvedeti še več, pa vam priporočam, da obiščete stalno muzejsko razstavo Moja Ljubljanica, kjer lahko občudujete več kot 400 originalnih zgodovinskih predmetov, ki so jih arheologi našli v strugi reke Ljubljanice in njeni okolici. Med eno večjih najdb spada tudi replika najstarejšega lesenega kolesa na svetu in 15-metrski rimski deblak, ki pa zaradi restavriranja na žalost še ni na voljo za ogled. Za razstavo boste odrasli plačati 5 evrov vstopnine, otroci pa bodo lahko vstopili za 2,5 evra.

Foto: Sabina Komar.

Objavi komentar

Follow us on