fbpx
Image Alt

Blog

Nadiža

Nadiža je turkizno modra reka

Reka Nadiža je dolga 60 kilometrov. Nadiža je hudourniškega značaja in izvira pod dolgim grebenom Stola. Ob vznožju Matajurja zavije proti jugu, kjer prestopi državno mejo in svojo pot nadaljuje po Italiji. Reka Nadiža se nato izlije v reko Ter. Med svojo potjo, med gorami, Nadiža ustvarja številna prodišča, tolmune in korita. Je ena najtoplješih in najčistejših alpskih rek, zato je primerna za kopanje. Nadiža pa pomeni voda, ki z močnim virom privre na dan.

V reki lahko najdemo postrv, šarenko in lipana in najdemo lahko tudi raka deseteronožca.

Po ljudskem izročilo naj bi Nadiža imela tudi zdravilno moč. Nadiža je v Breginjskem kotu, kjer je kar nekaj stvari za obiskati.

Kopališča

Reka Nadiža ponuja pet naravnih oziroma urejenih kopališča. Pred vsakim kopališčem je seveda urejeno tudi parkirišče, razen pri kopališču, pri vasi Kreda, kjer parkiriča urejenega žal ni. Parkirišča so plačljiva. Za eno uro je cena 1,50 EUR, lahko pa kupimo celodnevno karto, ki pa stane 10 EUR. Možno pa je kupiti tudi letno dovolilnico, ki stane 48 EUR. Prvo kopališče je pod mostom v Podbeli. Nahaja se pod mostom, ki preči reko. Je pa nekje 500 metrov iz vasi Podbela.

Potem je eno kopališče urejeno pri Napoleonovem mostu. Je pa 1,5 kilometrov iz vasi Podbela, ko se peljemo proti Robidiščem.

Tretjo je pa pri vasi Robič. Je tik ob glavni cesti, 500 metrov iz Robiča, ko se peljemo proti Italiji.

Predzadnjo urejeno kopališče je pri vasi Kred, bolj natančno 1 kilometer zahodno od prej omenjene vasi.

Zadnje kopališče pa je pri železnem mostu pod vasjo Logje. Ko se peljemo skozi vas Logje gremo proti železnemu mostu, ki preči Nadižo.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Ester Rajh, Ida Kristan Lebar, Katarina Hrovat, Kristina Razpet, Mateja Kastrat, Mateja Saja, Milena Vintar, Romana Majhen.

Okolica

V Breginju lahko vidimo prepletene kamnite hiše, ki so povezane s hlevom in senikov. Hiše so zidane v strnjeni gruči z ovalnim tlorisom. Vredno pa si je ogledati staro vaško jedro z muzejem in cerkvico svetega Nikolaja, ki je uvrščena med kulturne spomenike. Staro vaško jedro nam pokaže izgled vasi nekoč. V Breginju pa sta tudi dve zasebni muzejski zbirki, Etno- vojaška zbirka in muzejska zbirka Stol. Muzejska zbirka Stol nam predstavi prvo svetovno vojno.

Če se boste kopali pod Napoleonovim mostom, boste videli kako lep je ta most. Zgrajen je bil nekje okoli leta 1812. Nekoč je čez most potekala starodavna pot iz Pradola in Robidiša naprej po Nadiži. Danes je arhitekturni spomenik in vez s preteklostjo.

Oglejte si tudi Robidišče. Nahaja se na odmaknjeni planoti na nadmorski višini 650 metrov. Vas ima beneškoslovenske arhitekturne tipe objektov. Tukaj si oglejmo več kot 300 let staro Vančovo hišo, kjer je notranjost skoraj nespremenjena. Seveda v notranjosti lahko vidimo črno kuhinjo.

Povzpnite se na 1673 metrov visok vrh, ki se imenuje Stol. 30 kilometrov dolg greben Stola, je zelo priljubljena vzletna točka za jadralne padalce. Kot vrh pa je Stol priljubljen tudi med pohodniki. Iz vrha je čudovit razgled. Na njega lahko pridemo iz Breginja (3 ure in 10 minut), Kobarida (4 ure in 15 minut), izhodišča Potoki (4 ure) in še ena pot je iz Breginja (4 ure in 45 minut). Na vrhu se nahaja žig in vpisna knjiga.

Za vse kolesarje pa je še tu na voljo kroža kolesarska pot. Pot je deloma označena in vodi iz Kobarida in v Breginj, od tu dalje pa skozi Logje do Robidišč. Gre tudi mimo Napoleonovega mostu na Nadiži in do Podbele. Od Podbele pa gre na makadamsko cesto, ki vodi ob reki vse do vasi Robič. Celotna pot je dolga 44,5 kilometrov.

Seveda si oglejte tudi mesti Tolmin in Kobarid. V Kobaridu je zanimiv muzej, v Tolminu pa je za mene najbolj zanimiv obisk sotočja Tolminke in reke Soče. V Kobaridu je tudi Kostnica, ki je čudovita. Do Kostnice lahko greste iz središča Kobarida kar peš ali pa se do nje zapeljete z avtomobilom.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Stol

Potoki- Stol (4 ure)

Iz Bovca gremo za Kobarid, kjer gremo nato za mejni prehod Robič. Po tej cesti nato pridemo do vasi Staro Selo, kjer pa v križišču gremo za smer Breginj in Potoki. Ko gremo mimo vasi Kreda, parkiramo za vasjo na levi strani ceste. Parkirišče ni asfaltirano in ni v senci.

Od tukaj dalje nadaljujemo proti vasi Potoki. Tukaj nato sledimo smerokazom na desno, kjer gremo na ozko cesto. Cesto moramo zapustiti v levem ostrem ovinku in gremo desno na kolovoz. Na vseh razpotjih sledimo za Stol. Na desni strani tega kolovoza pa nato opazimo oznake, ki nas usmerijo v levo. Nadaljujemo po pešpoti, ki gre mimo pitne vode. Kmalu pridemo iz gozda, na zaraščena travnata pobočja. Nato pa gremo nazaj v gozd in pridemo do bivaka Hlek. Pri bivaku pa se naša pot priključi gorski cesti in pridemo do križišča, kjer moramo iti naravnost. Od tukaj in do vrha je še nekje 1 ura hoje. Ko se cesta konča , gremo desno ob ograji. Na grebenu Stola pa gremo levo in kar kamlu pridemo na vrh Stola.

Ta pot je lahka in označena. Višinska razlika med celotno potjo, med izhodiščem in vrhom je 1332 metrov. Priporočena oprema za zimo je cepin in pa dereze, za poletje pa priporočene opreme ni. Pot lahko prehodimo v vseh letnih časi. Ne pozabite na vodo in hrano v nahrbntiku in seveda na primerno planinsko obutev. Pa srečno pot, če se odločite da boste zraven Nadiže obiskali še vrh Stola.

Reka Nadiža je prečudovita. Ker je toplejša, kot reka Soča, se boste v njej sigurno okopali. Če hočete tukaj ostati več dni so v Kobaridu in Tolminu na voljo različna prenočišča. Zraven ogleda oziroma kopanja v reki Nadiža pa še obiščite kaj drugega, saj vam ne bo žal. Želim vam prečudovit dan ob reki Nadiži.

Objavi komentar

Follow us on