fbpx
Image Alt

Blog

Najevska lipa, ki pravzaprav ni lipa, ampak lipovec

Ste ljubitelj narave, se radi sprehajate po naravi ter raziskujete skrite kotičke? Radi si ogledujete znamenitosti po naši prelepi Sloveniji? Slovenija ima kar nekaj znamenitosti, ki se jih je lepo ogledat. Vsaka znamenitost ima neko zgodovino, ki se nam vtisne v spomin. In katere znamenitosti imamo v Sloveniji, ki si jih radi ogledamo’ nekateri radi raziskujete jame, nekaterim so všeč izviri ter njihovi vrelci, enim so bolj všeč jezera, ki jih je v Sloveniji kar polno,, nekateri se podajo v gore, tudi v parkih se najdejo kake znamenitosti, nprimer drevesa so včasih v parkih označena s kakimi tablami. Vglavnem Slovenija nam res ponuja ogromno za pogledat, ter se ob tem tudi nekaj naučimo. Kateri imamo res radi naravo in kaj vse spada v naravo. To so večinoma drevesa, razne cvetlice ter živali. In danes bomo spoznali eno res zanimivo drevo, ki ga ne vidiš pogosto in v tolikšni velikosti ter toliko staro. To je Najevska lipa, ki se nahaja na Koroškem. Mogoče se sedaj kdo vpraša in zakaj je sedaj Najevska lipa nekaj posebnega, saj imamo doma tudi lipo, ki jo nato obiramo za čaj. Ampak ne to ni navadna lipa za čaj to je Najevska lipa, ki naj bi bila stara že okrog 700 let. Vidite to pa je sedaj druga zgodba, zgodba o lipi, ki ima res že dolgo zgodovino in še danes rase ter poleti daje senco.

In kje se nahaja ta 700 let stara lipa v naši prelepi Sloveniji? Najevska lipa se nahaja v Črni na Koroškem, bolj natančno na Ludranskem vrhu, pri domačiji Najevnik. Zato je tudi dobila ime Najevska lipa.  Če smo pa bolj natančni, lahko povem da to ni lipa, ampak je moški zato je lipovec. Je pa res da vsem rečemo lipa, pa če je moški ali ženska, zato je tudi ta ostala Najevska lipa. Najevska lipa je v Sloveniji najdebelejšo drevo od vseh dreves, ki jih imamo  pri nas.. če pravimo, da je Triglav naš očak vseh gora, tako pravimo tudi za Najevskega lipovca, da je tudi on očak naših slovenskih lipovcev. Poleg Najevske lipe stoji tudi tabla, kjer piše njena zgodovina in vse o njej. Na tej informacijski tabli je napisano, da so leta 1969 izmerili njen obseg. Takrat naj bi merila kar 11,24 metra, zavedajte se da to ni višina to je njen obseg in to je takrat naredil gozdarski inžinir Sgerm. Ker pa vsako drevo začne z leti propadat in postaja ponekod trhlo, se je to zgodilo tudi z Najevsko lipo, zato so morali leta 1980 en del thlega dela odstranil in se je njen obseg malenkost zmanšal. Odstranili so samo v notranjosti njen trhel del, zato je leta 1993 njen obseg bil 10,56, ampak leto 2007 so spet izmerili njen obseg, takrat pa je meril 10,70 metra. Strokovnjaki so tudi izmerili višino Najevske lipe, in ta naj bi znašala 24 metrov. Na severni strani debla so mahovi in lišaji, na južni strani pa en del oboda manjka, saj ni nič takega saj je drevo staro 700 let.

O Najevski lipi govori tudi legenda, kar pa je sigurno nekaj resnice v tem. Govori se da bi to lipo posadili že Turki, ampak ne samo eno lipo, ampak 12 lip skupaj in se je potem tako zaraslo v eno lipo. In zakaj so to naredili? Domačini so Turke natirali in seveda Turki naj bi imeli sabo zaklad. In ta zaklad naj bi na tem mestu, kjer sedaj stoji Najevska lipa zakopali. Ker pa niso hoteli, da bi pozabili, kje so zakopali ta dragocen zaklad, so nato posadili gor 12 lip. Strokovnjaki za drevesa so raziskovali, če je res to deblo iz 12 lip, ampak tega niso mogli ugotovit. Ko so to ugotavljali so domnevali, da bi lahko bilo lahko sedem debel, ampak še to ni 100 procentno, saj je deblo votlo in se ne more res natančno ugotoviti.

Pod Najevsko lipo so se nekoč dogajale zanimive stvari za domačine in Črnjane, da jim ni bilo dolgčas. Imeli so balinišče, prihajali so kmetje, hlapci, dekle, sosedje, prišli so tudi iz sosednjih vasi, da so se ob nedeljah družili in zabavali. Pod Najevsko lipo so nekoč imeli tudi mizo in klopce, da so lahko posedeli in tudi kaj žganega spili, kot je to nekoč bilo. Otroci so uživali, da so postavljali keglje, balinali so večinoma moški. Prav zanimivo je bilo nekoč se spomnita Fanika in Milan Osojnik, kako so tudi pod lipo prepevali domače stare pesmi, kar danes pozabljamo. Družine so hodile sem tudi na piknike, priesli so roštilje in so prav uživali v naravi pod Najevsko lipo. Ampak vse to se ni spremenilo zaradi ljudi, da se več to ne dogaja ampak Zavod za spomeniško varstvo je to prepovedal. Takrat so jo tudi ogradili s ograjo ter zvezali z vrvmi. Takrat so jo tudi mislili odkupiti, ampak domačini tega niso dovolili. Ker pa je lipa simbol Slovenije, se tukaj od samosvojitve dogajajo tudi srečanja naših državnikov.zbere se kar ogromno ljudi okoli po travnikih, državniki pa sedijo pod Najevsko lipo. Kuha se pasulj, takrat se tudi odvija živa glasba, vglanem takrat je kar pestro in zanimivo dogajanje. Včasih pride sem tudi kak avtobus in pevski zbori, takrat je res tukaj zanimivo in pestro. Se je pa tudi tukaj dogajalo 10.likovna kolonija umetnikov. Tako, da ni da ne bi bila znana Najevska lipa, če pa jo obiščejo ljudje iz celotne slovenije, še tujci včasih pridejo sem.

In če se že enkrat potikamo po Koroški, se ne rabimo takoj odpravit domov. Sama Koroška je zelo zanimiva, še posebaj če smo v Črni na Koroškem. Kar ustavite se v mestu in se podajte na ogled mesta. V mestu vas očara, če lahko tako rečem spomenik padlim borcem, tudi cerkev je zelo lepa svetega Ožbalta. Če imate čas se lahko podate na sprehod do Kralja Matjaža pod Peco. Lahko si ogledate Božičev slap ali Rezmanov slap. Tudi krajinski park Topla je vreden ogleda. Vglavnem Črna na Koroškem ni dolgočasna,ampak ko pridete sem vam bo premalo samo en dan za ogled. Da o kulinariki ne govorim, restavracij imate polno, tako da lačni in žejni ne boste ostali.

Če se boste kdaj potepali po Koroški se le odpravite do Najevske lipe. Mogoče imate lipo že doma na dvorišču in si mislite, da sigurno ni nič posebnega. Ampak ste se zmotili, tako velike in debele lipe ter 700 let stare lipe sigurno ne najdete nikjer v Sloveniji. Zato le izkoristite en lep izlet do Najevske lipe.

Objavi komentar

Follow us on