fbpx
Image Alt

Blog

napoleonov-most

Napoleonov most, pri nas imamo kar dva

Že Simon Gregorčič v svoji pesnitvi Soči opeva prelesti (načeloma) najlepše slovenske reke. »Krasna si, bistra hči planin,« so verzi, ki jih nekak vsi zelo dobro poznamo in imajo nek poseben zven. Soča je idealna rešitev za hlajenje v prevročih poletnih dneh, ponuja nam pogled na prelepo naravo in s svojo spokojnostjo pravi raj za od stresa pregorele celice. Poleg tega pa je Posočje eden izmed čudovitih krajev v Sloveniji, kjer lahko preživimo svoj prosti čas. Pri Kobaridu pa čez Sočo vodi tudi Napoleonov most.

Najprej nekaj tehničnih podatkov; Napoleonov most je dolg 20 metrov, širok pa 8 metrov. Grajen je iz kamenja, odprt pa je bil istega leta kot naj bi se končala prva svetovna vojna, torej leta 1918. Gre za ločni most, ki se nahaja pri Kobaridu, namenjen pa je cestnemu prometu. Kot že povedano, most vodi čez reko Sočo. Če smo natančni, most se nahaja nekoliko bolj vzhodno od Kobarida.

Soča se na kar nekaj mestih stisne v ozko sotesko. Na lokaciji, kjer Soča to zadnjič naredi, je nastal most, ki nosi ime po slavnem Napoleonu. Ko se naša prelepa Soča poslovi od mostu, jo njena soteska vodi proti prehodu in nato tudi v ravnino Kobariške kotline.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Evgen Rupnik, Marijanca Bahar, Nada Pajntar, Olga Tul, Vesna Petrovič, Zvonka Mihevc.

Napoleonov most ima ime, ki ga ni težko razvozlati. Napoleon Bonaparte je edini Francoz, ki mu je hkrati uspelo biti »majhen« in »velik«. Bil je general in cesar, ki slovi po svojem mogočem osvajanju. Kot zanimivost naj povem, da naj bi bilo v Franciji prepovedano svojemu prašiču nadeti ime Napoleon. A potem se tu pojavi vprašanje, čemu se slovenski most imenuje po Francozu, ki za nas ni naredil bog ve kaj veliko. Čez Napoleonov most naj bi pravzaprav korakale francoske (vojaške) čete, v času njegovega osvajanja. Pred tem mostom naj bi na istem mestu stal tako imenovani Beneški most, ki pa je bi lesen, podrt pa je bil že leta 1616.

Napoleonov most, ki je nastal po podrtju Beneškega, je bil zgrajen iz kamnja, leta 1750, vendar so ga avstrijske enote, ki so se umikale, minirale in tako je bil v času prve svetovne vojne uničen. Šele kot se je le-ta končala, so Italijani zgradili nov Napoleonov most, ki stoji še danes.

Ko se je pričela odvijati druga svetovna vojna in ko je na tem območju obstajala tako imenovana Kobariška republika, je most imel ključno vlogo v sami vojni. Kobariška republika je osvobojeno ozemlje, ki je bilo razglašeno leta 1943, obramba ozemlja pa je temeljila na vključitvi lokalnih prebivalcev v partizanske čete, katerih vodje so bili Tigrovci.

Med leti 1918 in 1943, torej v času med vojnama in v obdobju, ko so Italijani okupirali Primorsko, pa tudi nekaj let kasneje, po razglasitvi Kraljevine Jugoslavije, je Sočina ozka soteska, ki se nahaja pod mostom, predstavljala mamljivo zamisel o izgradnji hidroelektrarne in pa tudi o poplavljanju soteske Soče. Četudi so Italijani že pričeli z izgradnjo same elektrarne, tega niso končali, saj se je pričela druga svetovna vojna in je prekrižala njihove načrte. Ko je druga svetovna vojna že minila, je Jugoslavija njihovo delo skušala dokončati, a so tudi ti plani šli po zlu, saj se je prebivalstvo uprlo, zgodila pa se je tudi naravna katastrofa v nekem italijanskem naselju. Tako so leta 1963 sklenili, da je zgornji tok Soče vse do Mosta na Soči okolje, kjer ne bo zajezitev vodovja.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Če se danes zapeljemo po lokalni cesti, ki povezuje Kobarid z Drežnico in Smaste ter okolico, bomo nekje med potjo prispeli do Napoleonovega mostu, ki pa zaradi svoje ozkosti predstavlja potujočim preglavice, saj je poleti na njem veliko pešcev in ustavljenih motoristov, ki opazujejo prekrasen tok Soče. Če bomo imeli srečo oziroma če se bomo doma pripravili na to, bomo lahko ujeli dogodek, ko se zberejo ljudje in skačejo z mostu v Sočo, vendar je teh dogodkov bistveno manj kot pa v Kanalu in na Mostu na Soči.

Vendar ta Napoleonov most še zdaleč ni edini tako poimenovani most. Čez reko Nadižo, blizu Logja, se bomo lahko peš sprehodili čez kamniti ločni most, ki pa je bil odprt že leta 1812, kar je skoraj 100 let pred Napoleonovim mostom v Kobaridu. Napoleonov most čez Nadižo je stopničast, nahaja pa se nad koriti reke Nadiže, na skrajnem zahodu Slovenije. Gre za most, ki je bil leta 1990 razglašen za kulturni spomenik, ki je lokalnega pomena za Slovenije. Po Napoleonu naj bi nosil ime, ker je bil zgrajen v času, ko je mali veliki cesar osvajal svet.

In če ta most spada pod kulturne spomenike, potem Napoleonov most pri Kobaridu spada med arhitekturno dediščino Slovenije. V srednjem veku pa je celo spadal pod upravo čedadskega samostana. V spomin na dogodke iz svetovnih vojn so ob mostu postavili dve spominski obeležji. Tisti, ki bodo zelo pozorni pa bodo lahko opazili table, ki nas lahko pripeljejo do kampa Koren in pa kampa Lazar, ki se nahajata blizu samega mostu.

Poleg Napoleonovega mostu lahko v teh krajih vidimo še marsikaj zanimivega. Poleg muzeja svetovne vojne v Kobaridu, se lahko zapeljemo tudi do Tolminskih korit, tu pa je še cel kup ostalih zanimivosti, ki se jih splača iti pogledati. Poleg tega pa naj bi bili ti kraji pravi raj za kolesarje in motoriste. In četudi nam ni do pohajkovanja po mestih in do gledanja znamenitosti, še vedno se lahko »utaborimo« ob Soči na belih kamnih in preprosto uživamo v prelepem razgledu in namakanju nog. Za iste, ki si želijo videti več, pa toplo priporočam obisk Triglavskega narodnega Parka. V okolici Bovca pa lahko vidimo tudi trdnjavo Kluže, ki je res prelepa. To so pa tudi kraji, kjer je nekoč hodil Kekec. Tudi Trenta ima kar nekaj zanimivih točk, ki so lahko paša za oči ali pa le preprosta sprostitev za dušo. Celotno Posočje pa naj bi bilo celo prvo, ki se je s svojo naravno in turizmom uspelo pridobiti naziv EDEN (Evropska destinacija odličnosti v Sloveniji). Prepričala naj bi s svojimi Zgodbami ob Poti miru, ki so nastale kot spomin in poklon preživelim in tudi padlim v vojni.

Poleg vseh aktivnosti pa nam Soča lahko ponudi še največ adrenalinskih doživetij in pa športnih aktivnosti. Poleg skokov, organiziranih z Napoleonovega mostu, lahko tu počnemo še vse mogoče stvari. Od zip-lina pa do muharjenja, pa smučanje, kolesarjenje in tako dalje. Možnosti je nešteto, le izbrati je treba pravo.

Objavi komentar

Follow us on