fbpx
Image Alt

Blog

narodna-galerija

Narodna galerija je osrednja nacionalna ustanova za starejšo umetnost v Sloveniji

Naša Slovenija ima kar precej lepo, ampak lepote niso samo hribi, gore, slapovi, soteske, reke in še bi lahko naštevala. K lepotam Slovenija spadajo tudi cerkve, gradovi, mostovi, predori, gledališča, galerije. Ampak vse to premalokrat omenjamo in obiščemo, da bi videli take lepote v naši prelepi Sloveniji. Zato danes ne bomo govorili o sproščanju v naravi, danes se bomo podali drugam. Podali se bomo v našo prelepo prestolnico v prekrasno Ljubljano. Marsikdo si sedaj reče, kaj pa je tam tako zanimivo? Mogoče Ljubljanski grad in Tromostovje. Ne Ljubljana vam lahko marsikaj lepega ponudi, samo obiskat jo morate. Ampak danes se bomo podali v Narodno galerijo Slovenije. Vsi ljubitelji, slikarstva, kiparstva in fotografiranja sigurno že poznajo Narodno galerijo v Ljubljani in so bili navdušeni nad njenim obiskom.

In za vse tiste, ki še niste bili nikoli v Narodni galeriji, se sigurno sprašujete kaj je to za eno znamenitost v Ljubljani. Narodna galerija je ustanova oziroma zgradba, kjer so razstavljene starejše umetnosti celotne Slovenije ter tukaj najdete največje zbirke likovnih del. V galeriji so razstavljena dela iz srednjega veka in vse do 20. stoletja.

Narodna galerija

Zgodovina Narodne galerije

Že leta 1869 so se slovenski rodoljubi pogovarjali da bi zgradili Slovenski dom. Ker niso imeli dovolj denarja so si takrat že omislili in začeli pobirat prostovoljne prispevke in veselice. Najprej je nastalo društvo Narodna galerija in to leta 1918. V današnje prostore se je Narodna galerija preselila leta 1928, ampak takrat še ni bila dokončana. Dokončno podobo je dobila leta 1933 in takrat je bila tudi slavnostna otvoritev Narodne galerije. Ivan Zorman je bil prvi, ki je uspešno vodil oziroma je bil upravnik vse do leta 1950. Naslednji, ki je bil upravnik vse do leta 1964 je bil likovni kritik  in pravnik Karel Dobida. Ker pa je Narodna galerija iz leta v leto postajala premajhna ustanova so morali vse do danes kar neki del prizidati in dodati nove prostore. Danes obsega 12 670 m2 površin, od tega je namenjenih 3955 m2 prostorov za razstavljanje. Celotna Narodna galerija je sestavljena iz treh delov, ampak vsi prostori so med seboj povezani.

Narodna galerija

V Narodni galeriji je bilo največ razstav med letom 2000 in 2015, saj so jih izvedli kar 150 večjih razstav in to domači in tuji umetniki. Dolga leta so tudi načrtovali kako bi Robbov vodnjak lahko prenesli v Narodno galerijo. Ampak to se je tudi zgodilo leta 2008, saj so ga prenesli v avlo.

V Narodni galeriji je kar nekaj razstav, ki lahko rečemo da so stalnica, saj zbirka zajema umetnostno in slovensko gradivo iz evropskih slikarskih šol in to vse od 12 – 20 stoletja. Te zbirke so; razni kipi, tabelne slike na platnu, fotografski dokumenti umetnostnih dediščin ter specialne zbirke. V Narodni galeriji so tudi že imeli razstave zelo znani evropski in slovenski umetniki, kot so Lojze Dolinar, Ivan Grohar, Anton Ažbe Rihard Jakopič Renato Birolli, Jacob Jordaens in še kar nekaj znanih umetnikov. Ampak to še ni vse v Narodni galeriji je razstavljen največja baročna umetnina, to je originalni Vodnjak treh Kranjskih rek od Francesca Robbe. Najprej je ta vodnjak stal pred Narodno galerija, sedaj pa tukaj stoji kopija.

Narodna galerija

Narodna galerija se nahaja v Ljubljani na Prešernovi cesti 24, odprta je od torka do nedelje od 10 ure pa vse do 18 ure, ob četrtkih pa vse do 20 ure. Tudi tukaj je vstopnina za ogled Narodne galerije, za odrasle vas pride samo 10,50 EUR, dijaki,  študentje in upokojenci pa imate popust. Če pa imate slučajno Turistično kartico Ljubljane, pa imate vstop prost.

V Narodni galeriji se odvija čez vso leto kar nekaj dogodkov, ki se jih splača obiskati. En zanimiv dogodek je za osnovnošolce, to je voden ogled z reševanjem. Gre se za kviz, ki najprej učenci se sprehodijo po določenih dvoranah. Na koncu se razdelijo v skupine in rešujejo kvize, ki so jih že dobili na začetku v vstopu v galerijo. Zato osnovnošolci kar pogumno v Narodno galerijo in se preizkusite v znanju.

Narodna galerija

Tudi za odrasle so nekaj pripravili, rojstnodnevne ponudbe. Z akademskimi slikarji se lahko preizkusite v risanju. Če mislite, da znate risat, pa tudi za tiste, ki bi radi sprobali svoje risarske tehnike, je ta dogodek prav za vas. Najprej si boste ogledali razstavo, nato nekaj lepega narisali, nato se posladkali v kavarni Zvezda. Vse to traja nekje 3 ure in vas pride 100 EUR. Zakaj se ne bi razvajali v Narodni galeriji za svoj rojstni dan ali pa komu podarili ta dogodek.

Še mogoče niste poročeni in razmišljate o poroki. Ne veste kje bi bil najlepši prostor, da bi rekli svoj DA. Narodna galerija ima tudi najlepšo slavnostno dvorano,  Zlato dvorano v Narodno galeriji, kjer se lahko tudi poročite.

Narodna galerija

Če pa se že enkrat potepate po naši prestolnici in niste iz Ljubljane, zakaj bi hiteli takoj domov. Ljubljana je krasno mesto, samo sprehodit se moramo po njej. Lepo se je podat na Ljubljanski grad, kjer je prekrasen razgled na celotno Ljubljano. Če ste lačni imajo na gradu dobro restavracijo, kjer vam ponujajo samo dobrote. Lepo se je sprehodit ob Ljubljanici, ustavit se na Tromostovju. Za srečo lahko obesite ključavnico na enem od mostov. Seveda ne smemo pozabit na Prešernov trg, ki ga ne moremo zgrešit. Lahko se podamo po parku Tivoli in srečamo kako veverico. Če obožujete živali pa se lahko podate v ZOO Ljubljana, ki je samo malo ven iz mesta. Res vam ne more bit dolgčas, polno vsega lahko obiščete in se sprehodite. Tudi restavracij ne manjka, na vsakem koraku boste opazili lokal ali restavracijo, da napolnite svoje prazne želodčke in popijete nekaj dobrega.

Če se boste kaj potepali po Ljubljani, ali pa ne veste kaj bi obiskali te dni. Se odpravite v Narodno galerijo in si oglejte umetnine, ki so tam razstavljene. Sami se prepričajte kako Narodna galerija izgleda.

Foto: Dušan Mastnak.

Objavi komentar

Follow us on