fbpx
Image Alt

Blog

narodni-muzej

Narodni muzej Slovenije je najstarejša muzejska institucija v državi

V središču glavnega mesta Slovenije se nahaja stavba, ki že leta ozavešča na pomembnost slovenske zgodovine. Imenuje se Narodni muzej Slovenije, v njem pa hranijo številne zgodovinske eksponate, ki so prispevali, da poznamo zgodovino naprej od dinozavrov. V Narodnem muzeju se ne odvijajo le razstave, vendar tudi številni dogodki, ki niso tako promovirani.

Narodni muzej Slovenije je bil ustanovljen 15. oktobra 1821, ustanovili pa so ga Kranjski deželni stanovi. Danes velja za najstarejšo muzejsko institucijo, njihov glavni namen pa je izobraževanje in ohranjanje slovenske kulturne in zgodovinske zavesti. V muzeju se odvijajo predavanja, sprehodi po različnih muzejskih dvoranah, strokovna vodstva in otroške delavnice.

Narodni muzej Slovenije sestavlja šest oddelkov, ki se ukvarjajo z različnimi deli in s tem pripomorejo k raziskovanju in predstavljanju slovenske zgodovine.

Arheološki oddelek

Arheološki oddelek velja za najstarejšega med ostalimi specializiranimi oddelki. Njegova glavna naloga je preučevanje gradiva iz različnih geoloških obdobij, ki so jih našli na območju Slovenije. Poleg domorodnega gradiva pa hranijo tudi majhne zbirke predmetov iz Egipta ter poslikano mumijo v sarkofagu. Posebno mesto pripada 60.000 let stari piščali, ki naj bi jo izdelal neandertalec. Našli so jo v jami Divje babe na Cerkljanskem. Med drugim pa je treba omeniti tudi bronasto situlo iz Vač iz leta 500 pred našim štetjem, kip Emonca, ki naj bi bil iz 2. stoletja in nakit iz obdobja preseljevanja ljudstev. Najstarejše najdbe, ki jih hranijo segajo v prvo polovico 19. stoletja. Prvi kustos, ki ga je zanimala arheologija pa je bil Karel Dežman.

Oddelek za zgodovino in uporabno umetnost

Na oddelku skrbijo za hranjenje, raziskovanje in razstavljanje predmetov. Po njihovem mnenju so vsi predmeti del neke zgodbe, ki si jo na oddelku želijo raziskati in tako dobiti še podrobnejši in bolj natančen pogled v slovensko zgodovino. Sam oddelek je bil ustanovljen leta 1946, sprva pa je bil poudarek na obrtnih in industrijskih izdelkih, danes pa odkupujejo številne zbirke in pohištvo iz slovenskih gradov.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Irena Coco.

Numizmatični kabinet

Denar je že od nekdaj igral pomembno vlogo v svetu. Z denarjem in preučevanjem le tega se ukvarjajo numizmatiki v Narodnem muzeju Slovenije. Sistematično preučujejo numizmatične izdelke, ki so pomembni za zgodovino slovenskega naroda in bančništvo v preteklosti. Trenutno hranijo okoli 80.000 predmetov med katerimi so kovanci, medalje, psevdodenar … Narodni muzej Slovenije je odprl oddelek že leta 1821, ko je bil ustanovljen tudi Deželni muzej za Kranjsko. Muzej je že takrat pričel z zbiranjem denarja s področja Kranjske. Prvi neplačani kustos na numizmatičnem oddelku, ki se je ukvarjal s srednjeveško numizmatiko, je bil Anton Jelovšek.

Grafični kabinet

Grafični kabinet, ki hrani številna rokopisna in tiskana dela skupaj z grafiko, je bil ustanovljen leta 1949. Skupaj hrani približno 45.000 eksponatov. Originalno gradivo ni na stalnih razstavah, na ogled je le v kakšni občasni razstavi ter je dosegljivo za študij v čitalnici.

Oddelek za konserviranje in restavriranje

Tradicija oddelka sega v 19. stoletje, ko so potekala velika izkopavanja na Dolenjskem in Kranjskem. Ukvarjajo se z izdelavami kopij muzejskih predmetov, poleg tega pa organizirajo tudi izobraževanje konservatorjev-restavratorjev, nudijo dodatno izobraževanje s sodelovanjem drugih muzejev, organizirajo številne delavnice, hkrati pa si pri njih lahko pridobite tudi mentorstvo pri strokovnih nalogah.

Knjižnica

Narodni muzej Slovenije sestavlja tudi oddelek knjižnice. V njej se nahaja družboslovno in naravoslovno gradivo. Knjižnica je javna, vendar specializirana in je zaščitena kot kulturna dediščina. V njen se nahaja predvsem literatura s področja arheologije, numizmatike, uporabne umetnosti, kulturne zgodovine, muzeologije in konzervatorstva. Med najstarejše gradivo spadajo inkunabule, Valvasorjev tisk, rokopisne zbirke Franceta Prešerna, Valentina Vodnika …

Narodni muzej Slovenije ponuja na ogled tako stalne kot začasne razstave. Med stalne spadajo:

 • Prazgodovinski zakladi Narodnega muzeja Slovenije
 • Železnodobne zgodbe s stičišča svetov
 • Egipčanska zbirka v Narodnem muzeju Slovenije
 • Rimske zgodbe s stičišča svetov
 • Srednjeveške zgodbe s stičišča svetov
 • Rimski lapidarij Narodnega muzeja Slovenija
 • Zgodovinske in umetnostne zbirke

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Narodni muzej Slovenije lahko obiščete od torka do nedelje med 10.00–18.00. Vrata muzeja so odprta tudi 24. in 31. decembra, vendar le od 10.00–13.00.

Cene za ogled Narodnega muzeja na Muzejski znašajo:

 • odrasli: 6 €
 • upokojenci: 4 €
 • učenci, dijaki, študentje: 4 €

Za ogled Narodnega muzeja Slovenije na Muzejski in Metelkovi pa boste odšteli:

 • odrasli: 8,5 €
 • upokojenci: 6 €
 • učenci, dijaki, študentje: 6 €

Začetki Narodnega muzeja Slovenije segajo v leto 1885, ko je bila stavba v kateri je bil muzej zgrajena po načrtu Vilijema Trea. Najprej je muzej prebival v ljubljanskem liceju na Vodnikovem trgu, danes pa se nahaja na Prešernovi ulici 20 v Ljubljani. Leta 1831 je bila v muzeju razstavljena prva razstava.

V muzeju poleg razstav potekajo tudi številni dogodki. Vsako leto priredijo tradicionalni božično-novoletni koncert, organizirajo novinarske konference, na veseli dan kulture in ob Prešernovem dnevu pa je vstop v muzej prost.

Narodni muzej Slovenije ima kar precej eksponatov, ki si zaslužijo mesto že zaradi svoje starosti.

 • Neandertalska piščal, ki predstavlja najstarejše glasbilo na svetu. Stara je približno 60.000 let pripadala pa je neandertalcu. Našli so jo na območju Divje babe leta 1995, ko so načrtno izkopavali ostanke. Celotno izkopavanje je vodil Ivan Turk. Inštrument naj bi bil prilagojen desničarju, izdelan pa naj bi bil iz kosti stegnenice mladiča jamskega medveda.
 • Idol z ljubljanskega barja, ki so ga našli na območju kolišč. Predstavlja posodo, ki je oblikovana kot človeško telo z ornamentom. Arheologi trdijo, da gre za kultni predmet, saj je na njem izrisan motiv križa in ozvezdje Orion.
 • Deblak z ljubljanskega barja predstavlja čoln dolg 9 metrov, izdolben iz hrastovega debla. Nastal naj bi nekje med bronasto in železno dobo, koliščarji pa so ga uporabljali za prevozno sredstvo.

Narodni muzej Slovenije predstavlja turistično točko, ki jo ne smete izpustiti, če se že mudite v centru Ljubljane. Muzej vam bo postregel s številnimi zgodovinsko obarvanimi razstavami, ki vam bodo dale misliti, česa vse se je človek v preteklosti domislil. Na koncu razstav vaš čaka še trgovinica z najrazličnejšimi izdelki, s katerimi lahko razveselite vaše bližnje. Poleg omenjenih starih eksponatov se jih v Narodnem muzeju Slovenije skriva še več. Če si jih želite ogledati, kar pot pod noge in v muzej.

Objavi komentar

Follow us on