fbpx
Image Alt

Blog

odškodnina za prometno nesrečo

Odškodnina za prometno nesrečo

Če radi potujete po Sloveniji in opazujete lepote Slovenije z avtomobilom, motorjem, kolesom ali peš, in ste slučajno udeleženi v prometni nesreči, kjer utrpite telesne poškodbe, je morda koristna informacija o denarnih pravicah, ki jih lahko v tem primeru prejmete od zavarovalnice.

Prometna nesreča je nesreča, ki se zgodi na cesti, v kateri je bilo udeleženo vsaj eno premikajoče se vozilo in je bila ena ali več oseb telesno poškodovanih, je nastala materialna škoda ali celo smrt udeležencev.

Udeleženec v prometni nesreči je vsakdo, ki je bil v nesreči oškodovan, tako fizično, psihično kot materialno ali je zaradi posledic nesreče umrl.

Mnogo ljudi se žal ne zaveda, oziroma nima pravilnih in zadostnih informacij o tem, da jim  v primeru udeleženosti v prometni nesreči in pri tem vse nastale škode, zakonsko določeno pripada odškodnina za prometno nesrečo in so zanjo vsekakor upravičeni.

Odškodnina za prometno nesrečo je neko denarno nadomestilo, ki jo prejme oškodovanec kot nadomestilo za celotno škodo, ki je nastala zaradi udeležbe v prometni nesreči in izhaja iz škode, ki je materialna (na primer poškodovan avtomobil, čelada, mobitel, morebitni izgubljen dohodek, nekoliko nižja plača, drugo, torej zlasti nižje delovno mesto, vsi preostali stroški,..), hkrati pa tudi nematerialne škode (poškodbe in bolečine telesa, duševne bolečine, neke trajne posledice, ki nastanejo zaradi omejitev in poslabšanja vaših telesnih zmožnosti, strahovi, poznamo primarnega in sekundarnega, in tako naprej).

Odškodnina za prometno nesrečo vam zagotovo pripada v naslednjih primerih.

 • Odškodnina za prometno nesrečo, vam pripada v primeru če ste bili poškodovani v prometni nesreči po tuji krivdi.
 • Odškodnina pri prometni nesreči vam pripada v primeru če ste se poškodovali kot sopotnik.
 • Odškodnina za prometno nesrečo vam pripada, če ste bili poškodovani ali udeleženi kot pešec, kolesar, motorist ali voznik traktorja.
 • Odškodnina za prometno nesrečo vam pripada kadar ste bili za nesrečo krivi vi in ste se ob tem poškodovali (pogoj je sklenjeno AO+ zavarovanje, alkoholiziranost do 0,24 mg/l izdihanega zraka, tehnična brezhibnost pnevmatik,..)
 • Odškodnina pri prometni nesreči vam pripada, če je nesrečo povzročil neznan voznik.
 • Odškodnina pri prometni nesreči vam pripada če ste se poškodovali v nesreči, v kateri je bil povzročitelj tujec.
 • Odškodnina pri prometni nesreči vam pripada, če povzročitelj ni imel registriranega vozila, je bil mladoleten ali brez vozniškega dovoljenja.

Pogoji in priporočila, ki morajo biti izpolnjeni, da vam pripada odškodnina za prometno nesrečo?

 • Četudi je poškodba avtomobila manjša in izgledajo telesne poškodbe zelo blage ter sami ocenite, da ne zahtevajo takojšnje zdravniške oskrbe, je še vedno priporočljivo poklicati policijo na kraj nesreče, ki izpolne policijski zapisnik (a najpozneje v roku 24 ur po nesreči, lahko tudi z strani zdravstvenega osebja, če ste hospitalizirani, oziroma sami tega niste sposobni). Ob vidnih poškodbah avtomobila in udeležencev prometne nesreče je to vsekakor nujno! Pomembno je tudi, da policija na kraju nesreče opravi test alkoholiziranosti.
 • V primeru, ko ocenimo, da so nastale zgolj minimalne materialne škode in da ni potrebno poklicati policijo, je zelo pomembno, da udeleženca izpolnita Evropsko poročilo o prometni nesreči, katero mora biti izpolnjeno pravilno, v celoti ter podpisano s strani obeh udeležencev prometne nesreče.
 • Obisk urgentnega ali osebnega zdravnika najpozneje štiri dni od dneva nastanka prometne nesreče. Zelo pomemben je podatek, da v primeru obiska zdravnika peti dan po nastanku prometne nesreče, niste več upravičeni do odškodnine. Izjema so hude telesne poškodbe, ki se ugotovijo na diagnostični preiskavi. V tem primeru lahko prvič obiščete zdravnika do 8 dni po prometni nesreči.

odškodnina za prometno nesrečo

Nujno potrebna in priporočljiva dokumentacija za pridobitev odškodnine za prometno nesrečo

 • Policijski zapisnik ali pravilno izpolnjeno ter podpisano Evropsko poročilo o prometni nezgodi iz kjer so razvidni vsi podatki o povzročitelju
 • Fotokopija prvega poškodbenega lista oz. prvega izvida, pridobljenega pri urgentnemu zdravniku, osebnemu zdravniku ali v primeru težjih poškodb in hospitalizacije odpustni list specialista bolnišnične ustanove
 • Fotokopija vseh nadaljnjih poškodbenih listov, izvidov, ambulantnih kartonov s strani zdravnikov specialistov
 • Fotokopija kartoteke oz zdravniškega potrdila z strani osebnega zdravnika
 • Fotokopija o opravljenih fizioterapijah (kartonček fizioterapij)
 • Fotografije poškodovanega avta in mesta nesreče ter vseh poškodovanih stvari nastalih zaradi prometne nesreče( mobitel, prenosni računalnik, kovček na strehi, kolo na zunanjih nosilcih, oblačila,….)
 • Fotografija vseh vaših poškodb na telesu, takoj po nesreči ali ko se te pojavijo na telesu (nekatere so očitne šele nekaj ur po nezgodi, razne odrgnine, otekline, rdečine,…)
 • Bolniški listi ter odločba ZZZS v primeru, da ste bili zaradi nezgode v bolniškem staležu
 • Original potrdilo o izpadu dohodka
 • 3 plačilne liste pred nezgodo in plačilne liste v času bolniškega staleža
 • Lastni zapisi, izjave oziroma beležke vseh fizičnih, čustvenih in psihičnih težavah, ter ostalih nevšečnostih, ki jih opažate od nastanka prometne nezgode dalje ( glavoboli, nespečnost, tesnoba, strah, nezmožnost se peljati v avtu, omejeno gibanje, rekreacija
 • Vsi računi ob morebitnih nakupih zdravil, medicinskih pripomočkov, samoplačniške rehabilitacije in ostalih terapij,stroški varušk, morebitne odpovedi počitnic zaradi nastale nezgode, stroški prevoza, parkirnin,…

Namigi in ostali koristni napotki, ki lahko močno vplivajo na višino vaše odškodnine.

Zavedati se je potrebno, da vam po zakonu pripada in ste upravičeni do odškodnine pri prometni nesreči, za vso materialno škodo, kot tudi nematerialno škodo, ki je nastala zaradi prometne nesreče.

Vsekakor svetujemo, da ste ves čas pozorni na spremembe in težave, ki se vam lahko pojavijo po sami nesreči in jih zaznavate ter tudi beležite. Namreč velikokrat se zgodi, da oškodovanci mnoge težave (slabost, omejen vonj, okus in sluh, vrtoglavica ali podobno) ne povezujejo direktno z morebitnimi posledicami prometne nezgode, vendar le te igrajo veliko vlogo pri višini odškodnine.

Svetujemo tudi, da fotografirate prav vse vidne telesne poškodbe, kamor spadajo na primer rdečine, otekline, odrgnine, saj imajo fotografije ravno tako velik vpliv na višino odškodnine za prometno nesrečo (razlika pri odškodnini je lahko za kar nekaj 100 €!).

Marsikdo tudi ne ve, da relativni zastaralni rok znaša polna tri leta in začne teči ob koncu aktivnega zdravljenja. Absolutni zastaralni rok pa poteče v 5 letih od dneva nesreče. Ko ta čas poteče, vam odškodnina za prometno nesrečo več ne pripada.

Najpomembneje in kar vam toplo priporočamo pa je, da se čimprej obrnete na strokovnjake, ki so posebej specializirani za delo z odškodninskimi zahtevki ter odškodninskim pravom in tako v potankosti poznajo in spremljajo vso zakonodajo. Le visoko usposobljene in strokovne osebe vas lahko spremljajo skozi celotni postopek, vam pomagajo in usmerjajo pri zbiranju potrebne dokumentacije in v vašem imenu pridobijo največjo možno odškodnino, ki vam pripada in si jo zaslužite.

Objavi komentar

Follow us on