fbpx
Image Alt

Blog

ogrevanje

Kako izbrati najboljši način za ogrevanje našega doma?

Danes so nam na voljo različni načini za ogrevanje, ki nam omogočajo prijetne temperature v zimskih mesecih, v poletnih mesecih pa poskrbijo za sanitarno vodo. Za ogrevanje lahko izberemo različne energente, med katerimi se najpogosteje uporabljajo les, kurilno olje ali elektrika. Ne glede na to, za katerega se odločimo, je izbira najbolj primernega ogrevalnega sistema zelo zahtevna naloga, ki ne zahteva od nas le veliko denarja, ampak tudi tehtnega razmisleka.

Kako izbrati najboljši način za ogrevanje, je tako za marsikoga najbolj pomembno vprašanje ob gradnji novega doma, njegovi prenovi ali pa zgolj sanaciji obstoječega ogrevalnega sistema. Ker je potrebno upoštevati ogromno različnih dejavnikov, smo za vas pripravili nekaj nasvetov, kako se projekta čim bolj enostavno lotiti.

Odgovorite si na vprašanje, koliko ste pripravljeni investirati v ogrevalni sistem

Načrtovanje in izvedba ogrevalnega sistema je finančno eden od največjih projektov v vsakem domu. Že vnaprej se morate zavedati, da za takšen projekt potrebujete kar nekaj denarja, nekateri boste morali celo zaprositi za kredit. Zato nikakor ne bo odveč, da že pred začetkom dobro razmislite, koliko ste pripravljeni odšteti zanj. Pri tem ne pozabite na možnost subvencije ali ugodnega kredita s strani Eko sklada, s katerim boste bistveno znižali stroške naložbe v ogrevalni sistem.

Če ste omejeni s sredstvi, potem je ogrevanje na lesno biomaso trenutno cenovno najbolj ugodno. Sama postavitev ogrevalnega sistema je med bolj enostavnimi in zahteva le postavitev ustreznega kotla glede na izbrani energent in seveda inštalacija cevi po hiši oziroma stanovanju. 

Razmislite o lastnostih zgradbe in njeni legi

Kadar govorimo o načrtovanju ogrevalnega sistema v novogradnji, potem praktično nismo omejeni z ničemer, je pa vseeno dobro razmisliti tudi o geografski legi stavbe in klimatskih značilnostih okolja. Če gre bolj za celinski tip podnebja, potem je vsekakor potrebno razmisliti o načinu za ogrevanje z visokimi izkoristki, ki nam bo učinkovito ogreval prostore v zimskih mesecih in tudi na prehodu med toplim in hladnim vremenom. Če pa si boste ustvarili dom v okolju z milimi zimami, potem pa bo verjetno zadostovalo tudi že ogrevanje na primer na sončne kolektorje.

V kolikor se odločate za menjavo ogrevalnega sistema v nekoliko slabše izolirani stavbi, stavbi z visokimi stropi ali veliko površino oken, potem je tudi dobro razmisliti o bolj učinkovitem ogrevanju, kot je na primer ogrevanje na pelete, brikete ali drva.

Temeljito pomislite na vaš slog življenja 

Bistvo ogrevalnega sistema pa ni le v njegovi učinkovitosti, ampak tudi v udobju, ki nam ga nudi. Ob današnjem hitrem načinu življenja imamo ljudje vse manj časa, zato dobro razmislite kateri način ogrevanja bi bil za vas najbolj udoben.

V kolikor se boste odločili za ogrevanje na pelete ali kurilno olje, vam avtomatizacija sistema omogoča, da se le ta prižiga in izklaplja po vnaprej določenem urniku. V tem primeru vam praktično ni potrebno za nič skrbeti in vedno se boste vračali v topel dom. Podobno je tudi, če bi se odločili za različne načine ogrevanja z elektriko. 

Nekoliko drugačna pa je situacija pri ogrevanju z drvmi ali briketi. V tem primeru bo prva stvar, ko boste prišli domov ta, da boste zakurili ogenj, potem pa boste morali stalno skrbeti, da vam ogenj ne ugasne. Pri tem ne pozabite še na ves čas, ki ga boste morali vložiti v pripravo in spravilo drv.

Ne pozabite tudi na prostorske zmožnosti

Zavedati se morate, da določeni načini ogrevanja zahtevajo več in drugi manj prostora. Že kurilne naprave se med seboj zelo razlikujejo, podobno pa je tudi s skladiščenjem različnih energentov. 

Ogrevanje na drva tako zahteva največ prostora. Ogromne kurilne naprave zahtevajo od vas kurilnico, poleg tega pa morate najti še prostor za drvarnico, v kateri boste skladiščili drva. 

Briketi so stisnjena oblika lesnih ostankov, zato zavzamejo nekoliko manj prostora kot drva, in podobno je tudi z ogrevanjem s peleti. V obeh primerih morate vseeno imeti na voljo suh prostor za skladiščenje te lesne biomase

Pri ogrevanju z oljem so sicer kurilne naprave lahko manjše, vendar pa morate upoštevati, da potrebujete še prostor za cisterno za kurilno olje.

Ogrevanje na elektriko vam bo zavzelo najmanj prostora. V primeru ogrevanja s toplotnimi črpalkami, morate poskrbeti za prostor za zunanjo in notranjo enoto, v kolikor pa se boste odločili za ogrevanje na primer z IR paneli pa jih le vklopite v vir električne napetosti.

Tudi cena energenta je pomembna

V Sloveniji so najbolj razširjena fosilna goriva in lesna biomasa. Les velja za trenutno enega najcenejših energentov, zato bodo tudi mesečni stroški za ogrevanje manjši, kot pa na primer za ogrevanje s kurilnim oljem. Razlika pa bo še večja, če imate v lasti gozdne površine in tudi možnost, da si sami pripravite drva za ogrevanje. Matematika pravi, da se boste v tem primeru ogrevali skoraj zastonj. Tudi če se boste odločili za ogrevanje s peleti ali briketi, je le to še vedno cenejše kot pa ogrevanje s kurilnim oljem, zato imata ta dva načina ogrevanja zagotovo prednost.

V kolikor se boste odločili za eno od oblik električnega ogrevanja, potem morate všteti ceno elektrike in seveda količino porabljene električne energije. Pri tem bodite pozorni tudi  na izkoristek ogrevalnih teles, kot so na primer IR paneli ali električni radiatorji.

Ko izberete najprimernejši način z ogrevanje pa dobro raziščite trg tudi za ponudnike in izberite tistega, ki vam ponuja največ ugodnosti. Ugodnosti so lahko različne, od popustov na dobavo elektrike, do možnosti plačila na obroke,  podaljšanje garancije ali pa pomoči pri pridobivanju sredstev Eko Sklada.

Objavi komentar

Follow us on