fbpx
Image Alt

Blog

Piran, staro ribiško in solinarsko mesto

Piran, staro mesto, kateremu so prav poseben pečat pustili Benečani in ki se je varno izoliralo na polotoku, nad katerim se dominantno dviga cerkev Svetega Jurija. Obdan je z močnim obzidjem, ki se razteza preko pobočja Mogoron. Ta se strmo spušča v morje med Piranskim in Strunjanskim zalivom. Piran je bil najverjetneje že v 7. stoletju obdan z mogočnim obzidjem in razdeljen na štiri ulice, po katerih je vsak vhod v mesto dobil svoje ime: Miljska vrata, Poljska vrata, Mestna vrata in Osrednja vrata. Piran se je v zgodovini zelo hitro razvijal, zahvaljujoč svojemu položaju na polotoku. Postal je središče za trgovino, ribolov, pomorstvo in različne obrti. V 13. stoletju se je v Piranu razvilo bogato intelektualno življenje, v 16. stoletju pa je postal Piran središče humanizma, kjer je delovala »Accademia dei virtuosi«. 19. stoletje prinese Piranu spremembe v strukturi spodnjega dela mesta, zgrajen je Tartinijev trg, središče trga je Tartinijev kip, ki je delo umetnika Antonia Dal Zotta. Piran je tako dobil enega najšarmantnejših trgov na vsej jadranski obali. Trg in mandrač obkrožijo pomembne plemiške palače ter gledališče Tartini, hotel Piran, Piranski muzej. In vse to najdemo v Piranu tudi danes. Piran je nedaleč od Portoroža, znanega in mondenega slovenska letovišča, blizu sta tudi Italija in Hrvaška. Poleg vsega je znan postal tudi zaradi nerešenega spora med Slovenijo in Hrvaško o Piranskem zalivu.

 Kako do Pirana?

Iz vse Slovenije pridemo po avtocesti do Kopra, peljemo se skozi tunel Markovec in kmalu pridemo na staro cesto proti Strunjanu in Piranu. Ko pridemo na vrh strunjanskega klanca, zavijamo desno za Portorož. Imamo dve možnosti: lahko se zapeljemo čez Portorož do Pirana, lahko pa na prvem križišču zavijemo zopet desno na Beli križ, se peljemo čez Beli križ in nato levo proti Piranu ali pa naravnost do obzidja in tam parkiramo v parkirni hiši, ter se peš odpravimo v Piran. Možnosti je veliko. Avto lahko pustimo tudi v Luciji, tam lahko najdemo celo brezplačno parkiranje in se z avtobusom zapeljemo do Pirana. Cena vozovnice je v predprodaji 0,60 evra, če jo kupimo na avtobusu pri vozniku, pa 1, 50 evra. V mesto z avtom ne moremo, zatorej bomo parkirali na parkirišču pred Piranom oziroma v parkirni hiši Azra ali Fornače. Parkirna ura stane 1,20 evra. Parkiranja v Portorožu ali Piranu praktično ni nikjer zastonj.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Stanko Mravljak, Boris Klavžer, Boštjan Fuks, Igor Rosina, Iztok Poljak, Tomi Beškovnik, Stane Gortnar, Aleš Ocepek

Kaj bomo obiskali v Piranu?

Skočimo na Piransko obzidje, tu se bomo razvajali s prekrasnimi razgledi na Piran in Piranski zaliv. Pogled seže vse do Hrvaške. Vstopnica za ogled obzidja nas bo stala 2 evra, dobili jo bomo v kiosku, ki je poleg obzidja. Vzpon na obzidje nas bo presenetil, pred nami bo Piran kot na dlani. In vrniti se moramo tudi pred sončnim zahodom, saj je sončni zahod, opazovan s piranskega obzidja, nepozaben. Tega ne smemo zamuditi, če pohajkujemo po Piranu. Če smo začeli na obzidju, je potem naša naslednja točka cerkev svetega Jurija, najprepoznavnejša zgradba na čisto vse fotografijah. Njen zvonik je kopija zvonika v Benetkah in je celo starejši od beneškega, saj se je ta zrušil leta 1902 in so deset let kasneje zgradili njegovo kopijo. Cerkev sv. Jurija je rimskokatoliška in je bila zgrajena med leti 1592 in 1614 v beneško renesančnem stilu, in sicer na mestu predhodne cerkvice iz 12.stoletja. Če se želimo povzpeti na cerkveni zvonik, nas stane vstopnica 2 evra, vendar je pogled na Piran vreden veliko, res veliko več. Počasi in pazljivo se povzpnemo po lesenih stopnicah, ki so v kar slabem stanju, do zvonika, in odpre se pogled na obzidje in mestni trg Tartini. In, ker smo že na obzidju in če bi se želeli sprehajati, se lahko spustimo po tlakovani poti do Fiese ter uživamo v pogledu na morje. Nadaljujemo sprehod okoli slanega jezera, popijemo kavico in se vrnemo zopet na obzidje in nadaljujemo z ogledom Pirana. Še ena cerkev v Piranu je zanimiva za ogled, to je cerkev Sv. Frančiška Asiškega, ki je del minoritskega samostana. V njej se skriva veliko dragocenih slik znanih slikarjev, kot je na primer Lazzarini, ter slikarjev iz beneških delavnic.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

V samostanu imamo možnost ogleda multivizije z vstopnino, vendar po predhodni rezervaciji in minimalno petih oseb. Na lepo urejenem dvorišču samostana lahko naredimo krajši predah. Po ozkih uličicah Pirana, kjer nam tudi huda vročina ne pride do živega, občudujemo pisane fasade, ki so že načete, a naredijo Piran poseben. Pozna se beneški pečat in ko pridemo na trg Tartini, v resnici dobimo občutek, da smo v Benetkah. Tartinijev trg zavzema kar lep del površine v Piranu, obkrožen je s prelepimi zgradbami in palačami ter spomenikom Giuseppa Tartinija. Na trgu najdemo tudi cerkvico sv. Petra iz 19. stoletja, pa akvarij, ki si vsekakor moramo ogledati. Akvarij se nahaja v Villi Piranesi že več kot štirideset let. Običajno je odprt vse dneve, razen ob ponedeljkih od 9.00 do 17.00 ure. Cena ogleda se giba od 2,50 evra za otroke, 5 evrov za odraslega, če je smo v večji skupini, sledi seveda popust. Voden ogled stane 7 evrov. Sprehodimo se še ob mestni obali, Piran sicer nima prav tipičnih plaž, vendar lahko marsikje najdemo kotiček za poležavanje na soncu in namakanje v morju. Še en trg je zanimiv za ogled, to je Trg 1. maja, ki je bil v 13. stoletju administrativni center mesta. Ta trg nas bo prijetno preseneti, tukaj občutimo pravo dušo mesta Piran in na tem trgu se križajo glavne mestne ulice. Središče trga je kamniti bazen, zgrajen 1775. leta, namenjen zbiranju deževnice. Ko se bomo takole sprehajali po ulicah Pirana, bomo prispeli do polotoka in tam naleteli na svetilnik in cerkev svetega Klementa. Tudi ta je bila zgrajena v 13. stoletju, današnjo podobo je dobila po restavriranju v 18. stoletju in 19. stoletju. Svetilnik je bil zgrajen leta 1872, grajen je iz istrskega kamna. Mesto Piran se lahko pohvali tudi z veliko trgovinicami, kjer lahko dobite vse od čisto navadnih spominkov do različnih rokodelskih izdelkov, tudi izdelkov iz Kitajske ne manjka. Cene se gibljejo od 3 – 4 evrov za magnete in naprej, odvisno od naših želja. Veliko je dobrih restavracij, ki nudijo odlično morsko hrano, pice, mesne specialitete. Če bi želeli prespati, lahko spimo v hotelu Piran, hotelu Tartini, lahko v hotelu Barbara v Fiesi, lahko poiščemo tudi sobo ali apartma na Belem Križu, tudi v hotelih na Bernardinu, seveda, če smo pripravljeni seči globlje v žep. Možnosti v Piranu in okolici je res veliko. Mesto Piran nas ne bo razočaralo, na trenutke bomo občutili beneško dušo in vsaj za nekaj časa odpotovali daleč nazaj.

Objavi komentar

Follow us on