fbpx
Image Alt

Blog

Planjava

Planjava je najmogočnejša gora vzhodnega dela Kamniško-Savinjskih Alp

Planjava s svojimi 2394 metri višine velja za najmogočnejšo goro vzhodnih Kamniško-Savinjskih Alp. Na vzhodu se nadaljuje proti Škarjam, na severu pa kar 1000 metrov visoka stena pada v Logarsko dolino. Prvi vzpon na vrh se je zgodil leta 1793. Z vrha so prečudoviti razgledi na vse strani, zato je vrh vredno obiskati.

Poti na Planjavo:

Različnih možnih poti na vrh je kar nekaj. Podrobno bom opisala dve, ker sem po njih hodila.

Planina Podvežak- Planjava (čez Srebrno sedlo)- 4 ure in 15 minut

Do izhodišča pridemo tako, da se najprej zapeljemo v Luče. Od tam nadaljujemo v smer Kamnik, vse do Podvolovjek. Na križišču med oznako 11 in 11,5 kilometrov gremo desno. Nato na vseh drugih križiščih, ki sledijo nadaljujemo v smeri planine Podvežak. Parkirišče lahko najdemo tudi v senci, parkirišče pa ni asfaltirano.

Od parkirišča nadaljujemo v smeri Planine Podvežak. Pot nato enkrat preči gozdno cesto in nas v 15 minutah hoje pripelje na planino. Iz planine je prečudovit razgled na Rogatec in Lepenatko. Od planine sledimo naši označeni poti v gozd, kjer se vzpenja in nas pripelje v dolinico. Pot se nato položi in nas pripelje do razpotja, kjer gremo naravnost. Pot nato zavije v desno in sledi vzpon do naslednjega razpotja. Pri tem razpotju nadaljujemo levo in pridemo do Inkretovega studenca. Studenec se nahaja malo iz poti. Tukaj si lahko natočite vodo. Od studenca nadaljujemo po poti, ki se začne vzpenjati in pridemo do pobočij Tolstega vrha. Pri razpotju, ki sledimo zavijemo levo. Nato sledi nekaj vzponov in spustov, dokler ne pridemo do razpotja, kjer sledimo oznakam za Korošico. Pot nas pripelje na sedlo med Koroškim vrhom in Malo Ojstrico in pripelje nas tudi do razpotja, kjer nadaljujemo naravnost. Kar kmalu pridemo na Korošico. Od koče nadaljujemo za smer Planjava. Sledi kratek spust in nato vzpon. Na poti se nam začnejo odpirati tudi vedno lepši razgledi. Nato pa pridemo do zavarovanega dela poti, ki nas pripelje na Srebrno sedlo. Nadaljujemo po poti in na razpotju zavijemo desno. Kaj kmalu pa smo na našem vrhu Planjava.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Damjana Lucky, Leon Brojan, Vida Žaberl, Božo Mlakar.

Pot je zahtevna in označena. Višinska razlika med potjo je 1100 metrov. Poleti se priporoča uporaba čelade, pozimi pa zraven čelade še cepin in dereze.

Koča pod Slapom Rinka- Planjava (4 ure in 45 minut)

Do izhodišča pridemo tako, da se zapeljemo v Luče. Od tukaj nadaljujemo našo pot proti Logarski dolini. V Logarski dolini se peljemo vse do parkirišča pri koči pod slapom Rinka. Parkirišče je makedamsko in avto lahko pustimo v senci.

Od izhodišča nadaljujemo na široko pot. Pot se vzpenja in po 10 minutah pridemo iz gozda in do razpotja. Od tu nadaljujemo levo. Pot preči mostiček nato pa se vzpenja. Pot nas pripelje do vrha slapu. Pot nato preči Savinjo in se po stopnicah povzpne ob reki. Nato pridemo do izvira Savinje. Tam nato prečimo vodo in pot gre v gozd. Po vzponu pa pridemo do zimskega zavetišča na Okrešlju, od koder nadaljujemo levo in kmalu prispemo do doma na Okrešlju. Od doma nadaljujemo v smer Kamniškega sedla. Ko pridemo na rob travnika nadaljujemo levo. Pot nas vodi skozi gozd in grmičevje. Pot se višje položi in nato pridemo do melišča. Po vzponu čez melišče pridemo do zavarovane stene. Nato spet pridemo do melišča, ki ga prečimo. Pot nas vodi po polički in po travnatih pobočij. Na razpotju nato nadaljujemo levo in v nekaj minutah pridemo do Kamniške koče na Kamniškem sedlu. Od koče gremo za smer Planjava. Najprej prečimo melišče in nato gremo po polički ter vse do stene Planjave. Potem ko pridemo do razpotja nadaljujemo levo. Pot nas pa nato pripelje na vrh Planjave.

Pot je zahtevna in označena. Poleti se priporoča uporaba čelade, pozimi pa zraven čelade še dereze in cepin. Višinska razlika je 1458 metrov.

Planjava ima še druge možnosti za poti. Naj povem da so vse poti zahtevne. Nekatere so označene, druge niso. višinske razlike in trajanje vzpona so pri vsaki poti drugačne. Izhodišča drugih poti pa so iz Jermanca, Dom v Kamniški Bistrici, Na Razpotju, Pred Belo, Lovska koča na Brežicah, Planina Ravne in Kraljev dol. Sami se odločite katero pot boste izbrali, ne pozabite upoštevati kako ste izkušeni v gorah oziroma kakšne imate izkušnje z zavarovanimi planinskimi potmi. Najdaljša pot na vrh traja celih 7 ur.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Če boste začeli pot na Planjavo iz Koče pod slapom Rinka si oglejte Logarsko dolino. V Logarski dolini je veliko znamenitosti, ki vas bodo očarale. Najbolj znan je prav slap Rinka.

V bližini Logarske doline pa se nahaja tudi izvir kisle vode, tako da si lahko ogledate tudi to.

Ker se peljete čez Luče (v mojih dveh poteh, ki sem ju opisala) si oglejte to naselje oziroma okolico. Tu najdemo Snežno jamo, slap Cuc, Rjavčevo jamo, Žagarski mlin in še več.

Kocbekov dom na Korošici

Prva koča je bila postavljena leta 1876, ampak je leta 1881 pogorela. Nato so kočo spet odprli leta 1894, ki pa so jo nadgradiliin obnovili 1929. Obnovo je koča spet doživela leta 1935. Ker pa je koča pogorela leta 2017 in še je niso obnovili, danes ne deluje.

Dom na Okrešlju

Koča je odprta od maja in do konca oktobra. Prvo kočo so tu postavili leta 1876, ki pa jo je plaz porušil leta 1907. Nov dom so nato odprli leta 1908. Leta 1932 so dom prenovili in med leti 1959 in 1961 spet. Temeljito pa so dom prenovili leta 1988. Dom ima skupno 150 sedežev pred in v domu in 80 postelj. Od doma ni razgleda na okoliške hribe.

Planjava vas čaka. Vrh se splača obiskati, ker nam nudi res prečudovite razglede. Ker bo naša pot na vrh kar dolga, si s sabo v nahrbtnik vzamite vodo in seveda hrano. Ne pozabite na čelado in pa na pohodne čevlje. S sabo si vzamite tudi fotoaparat, ker bo nastalo kar nekaj lepih fotografij. Planjava je primerna za otroke, če so z vami že prehodili kakšno zahtevno oziroma plezalno planinsko pot. Pa srečno pot in uživajte na vrhu.

Objavi komentar

Follow us on