fbpx
Image Alt

Blog

Pokrajine v Sloveniji vabijo, da jih obiščete in raziščete

Čeprav Slovenijo štejemo med najmanjše države v Evropi in tudi v svetu, je Slovenija, glede na to kako raznolika je, izredno »velika«. Pokrajine v Sloveniji kažejo vse možne »obraze«, od gorskega na območju Julijskih Alp, Savinjskih Alp in Karavank, nižinskih polj Prekmurja in Prlekije, gričevnatega sveta Goričkega, Kozjanskega, Dolenjske…vse do obalnega pasu ob Jadranskem morju…

Pokrajine v Sloveniji lahko po šolsko delimo na Gorenjsko, Koroško, Prekmurje, Štajersko, Dolenjsko, Notranjsko in Primorsko. Ve se, da vse pokrajine v Sloveniji, vsaka zase, ponuja vrsto lepot in zanimivosti. Nekatere značilnosti narave, okolja…najdemo povsod, druge pa so tipične le za eno pokrajino.

Posamezne pokrajine v Slovenji imajo svoje tipične značilnosti, ki jih ne moremo prezreti.

Gorenjska, severo zahodna pokrajina v Sloveniji, je pokrajina, za katero je značilen gorski svet. Tu se razprostirajo Julijske Alpe in del Karavank. Pravijo, da kdor ne skače ni Slovenc, pravijo pa tudi, da kdor še ni bil nikoli na Triglavu, našem najvišjem vrhu, ni Slovenc. V naših  Alpah se nahaja nešteto vrhov, ki s svojo lepoto vabijo pohodnike in planince. Poleg gora pa je Gorenjska tudi dežela prelepih gorskih dolin, kotlin, se pa najde tam tudi kakšna ravnina. Vsi poznamo Bled, Bohinj, Triglav, Planico…veliko pa je tudi lepot, ki niso tako znane, so pa tudi izjemno zanimive in čudovite. Primer je Jezero Jasna v bližini Kranjske gore, pa Gozd Martuljek, Ukanc, ki se nahaja pod gorami, malček naprej od Bohinja, in še in še bi lahko naštevali.

Koroško štejemo med pokrajine v Sloveniji, za katere je značilen hribovit svet, poraščen z obsežnimi gozdovi, med hribovjem pa se v kotlinah skrivajo prelepi kraji, ki vabijo, da jih obiščete. Sem seže tudi del Karavank, Savinjske Alpe in Pohorje, ob vznožju katerih se razprostirajo prostrani travniki… čudovita narava in čudoviti, bolj trdni ljudje. O Koroški pravijo tisti, ki jo dobro poznajo: “Samosvojost z drobnimi dragocenostmi ter kotički divjine sredi industrije – kot bi bila na koncu sveta a je v bistvu na križišču Evrope.” Veliko ima Koroška za pokazati, omenimo naj čudovite sakralne spomenike-cerkev Sv. Uršule na Uršlji gori, najvišje ležeča cerkev v Sloveniji ( 1699 metrov nadmorske višine ), zanimiva Rotunda sv. Janeza Krstnika na Muti…obiska vreden je tudi Koroški pokrajinski muzej na Ravnah na Koroškem, ki priča o pomenu železarstva na Koroškem nekoč…

Na severovzhodu Slovenije se nahaja še ena izmed pokrajin Slovenije, Prekmurje. Prekmurje leži na območju panonske nižine, kamor je nekoč segalo panonsko morje. Del Prekmurja pa predstavljajo griči Goričkega, enega izmed vinorodnih območij Slovenije. Prekmurje je bogato s čudovitimi sakralnimi spomeniki. Zanimive, posebne in izredno lepo grajene in obnovljene cerkve v Bogojini, v vasi Selo, Beltincih…vas vabijo, da si jih pridete ogledat. V Prekmurju boste našli tudi več čudovitih gradov – grad Grad, grad Rakičan, v vasi Rakičan, grad v Beltincih…Posebne in izredno dobre pa so prekmurske jedi – vsem poznana gibanica, pa bograč, razne pogače z bučnim oljem…in pa seveda odlična goriška vina. Biser Prekmurja in Prlekije je reka Mura, mistična reka, ki vas s svojo pojavnostjo popelje v en drug, umirjen, čaroben svet.

Štajerska, največja in izredno bogata pokrajina v Sloveniji. Tu se prepleta hribovit svet, doline, z vinogradi poraščeno gričevje…območja hmelja, območja prvinskih sadovnjakov…Narava je bila tudi tu radodarna in zato se lahko Štajerska ponaša z naravnimi znamenitostmi kot so podzemne jame-Jama Pekel, prečudovita Snežna jama, Potočka zijalka pod goro Olševo…Mnogi termalni vrelci na območju Štajerske so botrovali nastanku termalnih zdravilišč – Rogaška Slatina, Laško, Terme Olimia…Obsežna hribovja in vrhovi, ki privabljajo pohodnike – Boč, Donačka gora,…Zanimivi sakralni spomeniki in iz davne preteklosti ohranjene stavbe in zgodbe.

Na jugu, ob meji s Hrvaško, se razprostira Dolenjska, dežela vinogradov, klopotcev in pa tudi dežela mnogih gradov in dvorcev – grad Otočec, grad Mokrice, Kostanjeviški grad, grad Brežice…Mnoge naravne lepote in skriti kotički v neokrnjenem prvinskem svetu podeželja in gozda čakajo, da jih odkrijete. Reka Krka, Gorjanci, reka Krupa, Klevevž , reka Kolpa, Trška gora…Prepoznavne značilnosti in posebnosti Dolenjske in Bele krajine so Zeleni Jurij, Samostan Pleterje, Krakovski gozd, belokranjska pisnica, belokranjska noša…Kakor tudi druge pokrajine v Sloveniji, tudi Dolenjska ponuja tipične dolenjske jedi – ajdovo potico, belokranjske žlikrofe…in pa odlična dolenjska vina, od vsem znanega lahkega cvička do močne metliške črnine.

Dolenjska proti zahodu prehaja v Notranjsko. To je pokrajina, ki leži na svetu iz krasa, zato so zanjo značilni kraški pojavi – presihajoča jezera, med katerimi omenimo Cerkniško jezero in pa kraške jame. Med njimi je seveda najbolj poznana Postojnska jama, ki poleg svoje izredne lepote in bogastva skriva še eno slovensko značilnost – to je človeška ribica. Čudovite so tudi Škocjanske jame, Križna jama in pa Rakov Škocjan. Hribovit, kraški svet Notranjske bogatijo tudi gradovi, ki s svojo pojavnostjo lepšajo naravni prostor – veličasten Predjamski grad, prelep grad Snežnik…

Primorska. Ja tudi morje imamo v Sloveniji. Sicer je naša obala kratka, a vendar, imamo ga, svojega in svojo čudovito obalo s prelepimi obmorskimi kraji, med katerimi je najlepši Piran, najbolj cvetoč pa seveda Portorož. Naša obala skriva nešteto čudovitih kotičkov, kjer se lahko odpočijemo in uživamo v prekrasni naravi – Fiesa, Strunjan, Debeli rtič.. Del kulturne dediščine so tudi soline, Strunjanske in Sečoveljske. V notranjosti Primorske pokrajine pa izpostavimo prelep hribovit svet, ki je poraščen z vinsko trto, drevesi oljk, sadnimi drevesi sladkih briških češenj, domačih breskev, hrušk in kakija. In tu so še seveda polja cvetoče sivke, ki naredi briško pokrajino naravnost čarobno. Čarobna pa je tudi primorska in briška hrana – razni njoki, jota,.. in pa seveda na vipavski burji sušen pršut in domače salame, zelene olive…v domači peči pečen kruh…simfonija okusov.

Priznati morate, da so pokrajine v Sloveniji res raznolike, bogate in edinstvene. Lahko smo res ponosni, da imamo tako lepo, pokrajinsko, kulturno zgodovinsko, kulinarično… bogato domovino. Zato pa, nikar ne posedajte doma pred televizorji in računalniki. Odpravite se raziskovat Slovenijo in pokrajine v Sloveniji. Presenečeni boste koliko lepega lahko vidite in kako prijetno in fantastično se boste počutili po enem takem izletu. Verjemite!

Res je, da je na tem mestu omenjenih samo nekaj najbolj izpostavljenih dejstev o lepotah, ki jih ponujajo pokrajine v Sloveniji. Več o njih pa si preberite na naši spletni strani » Lepote Slovenije«.

Objavi komentar

Follow us on