fbpx
Image Alt

Blog

Polhov Gradec

Polhov Gradec je prikupno naselje, ki ima veliko za pokazati

Nedaleč stran od naše prestolnice, Ljubljane,  se v osrčju polhograjskega hribovja nahaja isto imensko naselje Polhov Gradec. Polhov Gradec je prijetno naselje, umeščeno v preprost podeželski svet, obdan z gozdovi poraščenimi griči in hribovjem. Skozi vas tečeta potoka Božna in Mala voda, ki se tik pod naseljem združita v reko Gradaščico.

V Polhov Gradec pridete iz smeri Kranja ali Maribora tako, da na ljubljanski obvoznici vozite v smeri podutiške ceste, nato se peljete po podutiški cesti in v Dolgem mostu sledite tabli za Polhov Gradec. Iz Ljubljane do Polhov Gradca je malo več kot petnajst kilometrov.

Polhov Gradec ima zanimivo zgodovinsko zgodbo, bogato kulturno dediščino in prelepo okolico,  z mnogimi naravnimi lepotami in zanimivostmi. Ime naj bi dobil po staroslovenskem gradišču – gradišča so bile prazgodovinske postojanke, lahko tudi naselbine, ki so bile ponavadi postavljene na kakšni vzpetini. Polhograjsko gradišče je stalo na Starem gradu ali kot ga tudi imenujejo na Kalvariji. Druga zgodba pa govori, da naj bi nekemu popotniku, ki je potoval skozi naselje, polhi zgrizli sedlo in jermenje. Popotnik naj bi nato v jezi rekel, da kraj ni nikakršen Gradec, ampak Polhov Gradec.

Kot rečeno ima Polhov Gradec dolgo zgodovino, saj so tu našli ostanke že iz stare železne dobe. Iz časa rimskega obdobja je bilo izkopanih nekaj zanimivih ostankov vile rimskega bogataša, le te hrani Narodni muzej Slovenije. V obdobju petega in šestega stoletja pa naj bi to območje naselili prvi Slovani.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Breda Bizjak Škof, Olga Kolar, Tina Stegne, Tomaž Celarec.

O zanimivi zgodovini Polhov Gradca priča predvsem Stari grad ali Kalvarija. To je vzpetina, na kateri naj bi že nekako v osmem stoletju stal grad. Grad je bil nato poškodovan v potresu in kasneje še v času kmečkih uporov. Današnja Polhograjska graščina je bila postavljena pod Starim gradom, ob rečici Božni, nekako v štirinajstem stoletju. Na vrhu Kalvarije je bila kasneje postavljena senčnica, ki jo je grofica Antonija Blagaj  leta 1853 dala preurediti v kapelico. Do nje so zgradili 14 kapelic, s slikami križevega pota, ki danes predstavljajo romarsko pot.

Polhograjska graščina je najbolj impozantna stavba v naselju Polhov Gradec. Lepo obnovljena srednjeveška stavba je obkrožena z urejenim grajskim parkom, kjer stoji tudi znamenita stara lipa. Graščina se ponaša z lepo grajsko kapelico z bogatimi štukaturami. Na grajskem dvorišču boste lahko občudovali prelep Neptunov vodnjak, z kipom Neptuna na sredini. Vodnjak obkrožajo štirje stebri z nimfami, okrašenimi s številnimi ornamenti.  Danes je v Polhograjski graščini urejen muzej pošte in telekomunikacij.

Muzej pošte in telekomunikacij bo zagotovo še posebej zanimiv za otroke, saj je v njem predstavljena zgodovina in razvoj pošte, od samih začetkov do danes. Muzej je odprt od torka do petka in ob nedeljah in praznikih, od 10.00 do 17.00 ure. Vstopnina je 2,50 EUR. V muzeju si lahko ogledate uniforme, kakršne so nosili poštarji nekoč, prevozna sredstva, s katerimi so se prevažali poštarji – kočije, kolesa, motorji, zanimive poštne nabiralnike vseh vrst in še in še zanimivih stvari.

 V muzeju so predstavljene tudi telekomunikacijske naprave, od teleprinterjev, telefaksov, starih stacionarnih telefonov…preizkusili se boste lahko v znanju morsejeve abecede, telefonirali na stari ročni telefonski centrali, poslušali zvok poštnega roga…

Poleg Muzeja pošte in telekomunikacij se v polhograjski graščini nahaja še krajevni muzej z zbirko predmetov, ki pričajo o življenju ljudi v preteklosti.  

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Kot rečeno, polhograjsko graščino obkroža lepo urejen grajski vrt, ki je ograjen z nizkim obzidjem. Prijetno se je sprehoditi med gredicami in zelenimi površinami. Na sredi parka se nahaja čudovit paviljon, kjer se pogosto odvijajo poročni obredi. Ni bolj romantičnega kot poročiti se sredi prelepe, zelene narave, v objemu mirnega podeželskega okolja!

Če se boste sprehodili po grajskem parku, bosta tam videli še grajsko pristavo, pralnico, sušilnico lanu, se ustavili ob ribniku ali nemara vrgli kovanec v vodnjak…in sedli na klopce ter uživali…

Polhov Gradec ima tudi tradicijo v čebelarstvu. Vse o čebelah, čebelarstvu, medu in medenih izdelkih boste izvedeli v Hiši medu, kjer je danes podjetje Božnar čebelarstvo. Nahajajo se nedaleč stran od polhograjske graščine. Hiše ne morete zgrešiti, saj je živo rumene barve, s čebelo na pročelju. V njihovi trgovini boste lahko kupili domač med vseh vrst, medene izdelke za zdravje, medico, izdelke za nego iz medu… Meni, kot ljubiteljici čokolade, pa je bila vsekakor najbolj všeč njihova čokolada z medom, pa tista z cvetnim prahom…pa vse so super okusne in predvsem domače!

V Polhovem Gradcu se ni prijetno sprehajati le po grajskem parku, ampak veliko lepot lahko vidite tudi če se sprehodite po naselju. Zanimive so že vaške hiše, katerih pročelja so porisana  z rastlinskimi motivi. Nasproti središča naselja stoji Severjeva hiša, značilna vaška hiša iz devetnajstega stoletja. Hiška je izredno zanimiva z majcenimi okni, polkrožnim portalom nad vrati in črno kuhinjo v notranjosti. Potem je tu še cerkev Marijinega rojstva, v kateri vas bo impresioniral izredno bogat, pozlačen oltar, ki kar kipi proti nebu. Med starejšimi zgradbami je še Oštetarjeva hiša, ki je bila zgrajena v 16. stoletju in se ponaša z arhitekturo iz časa gotike in baroka.

Iz Polhovega Gradca se lahko za graščino povzpnete na hrib Kalvarijo, po stezici , ob kateri so postavljene kapelice, s slikami križevega pota. Do vrha boste potrebovali kakšnih petnajst minut, z vrha pa boste imeli čudovit razgled na spodaj ležeči  Polhov Gradec in okolico in pa seveda na okoliške hribe. Na vrhu se nahaja kapelica, klopi in informativna tabla, ki vam bo postregla z informacijami o zgodovini Kalvarije ali kakor se tudi imenuje Stari grad.

Če imate več časa, se lahko iz Polhovega Gradca povzpnete tudi na katerega od okoliških hribov, ki jih je tukaj kar nekaj. Bolj lahke pohodne poti vas vodijo na vrhove kot so Kucelj, Visoki hrib, Polhograjsko goro ali sveti Lovrenc. Poti na višje vrhove, kot so Polhograjska grmada in pa Tošč, pa so mestoma bolj zahtevne, zato morate imeti primerno pohodno obutev in seveda zadovoljivo kondicijo. Se vam pa z vrha teh hribov odprejo prečudoviti razgledi po polhograjskem hribovju, pogledi pa sežejo tudi do ljubljanske kotline, hribovja zahodne in osrednje Slovenije.   

Če ste se odločili, da boste ob obisku Polhov Gradca tudi kaj pojedli, stoji v vasi gostilna Pratkar s solidno ponudbo, a kar visokimi cenami. Prijatelji so nam svetovali, da se raje na poti nazaj proti Ljubljani, ustavimo v Kramarjevem hramu, v vasi Gaberje, dobrih pet kilometrov pred Ljubljano. Ker radi vnaprej vemo, koliko bomo plačali, je zelo dobrodošel cenik, ki ga imajo objavljenega kar na svoji spletni strani. Pa tudi ponudba je bogata, hrana pa dobra.

Obisk Polhov Gradca vas bo očaral s pristnim naravnim okoljem, zanimivostmi v polhograjski graščini in lepotami v njegovi okolici!

Objavi komentar

Follow us on